Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Οι αποδιοπομπαίοι… τεχνοκράτες Κοντά στην πόρτα της εξόδου βρίσκονται στελέχη του οικονομικού επιτελείου έπειτα από την έκφραση δυσαρέσκειας των Ευρωπαίων δανειστών για τον εκπρόσωπό μας στο Working Group. Οι πρώτες αποχωρήσεις, πάντως, άρχισαν από το ΤΑΙΠΕΔ.

23/10/14ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι αποδιοπομπαίοι… τεχνοκράτες

Κοντά στην πόρτα της εξόδου βρίσκονται στελέχη του οικονομικού επιτελείου έπειτα από την έκφραση δυσαρέσκειας των Ευρωπαίων δανειστών για τον εκπρόσωπό μας στο Working Group. Οι πρώτες αποχωρήσεις, πάντως, άρχισαν από το ΤΑΙΠΕΔ.
        
 
Των Κώστα Τσάβαλου – Μάριου Χριστοδούλου

EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
«Μαύρα σύννεφα» συγκεντρώνονται στην πλατεία Συντάγματος, μετά τα παράπονα των Ευρωπαίων δανειστών για περιορισμένη και ελλιπή ανταπόκριση του οικονομικού επιτελείου στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων του Μνημονίου.

Σύμφωνα με εξακριβωμένες πληροφορίες, υψηλόβαθμο στέλεχος του Working Group, δηλαδή της ομάδας εργασίας που υποστηρίζει το Eurogroup, έθεσε θέμα ανεπαρκούς συνεργασίας με την ελληνική εκπροσώπηση στον φορέα, με ευθύνη της δικής μας πλευράς.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο αξιωματούχος των Βρυξελλών φωτογραφίζει συγκεκριμένο στέλεχος, συνεργάτη του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, ο οποίος εκπροσωπεί τη χώρα στις συνεδριάσεις του Working Group.

Τα παράπονα των δανειστών, με κομιστή το κορυφαίο στέλεχος της ομάδας εργασίας, η οποία προετοιμάζει τα συμβούλια των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, έγιναν απευθείας στους συνεργάτες του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο αξιωματούχος της τρόικας θεωρεί ότι δεν υπάρχει η βούληση και το απαιτούμενο ενδιαφέρον για να υλοποιηθούν οι μνημονιακές δεσμεύσεις της χώρας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη συνέχιση του προγράμματος χρηματοδότησης, το οποίο ολοκληρώνεται στο τέλος του έτους, υπό την προϋπόθεση ότι θα αποπερατωθεί επιτυχώς η τρέχουσα διαπραγμάτευση. Η εξέλιξη αυτή προκαλεί νέους πονοκεφάλους στο Μέγαρο Μαξίμου, και έρχεται να ενισχύσει την ένταση στις σχέσεις του οικονομικού επιτελείου με το πρωθυπουργικό περιβάλλον.

Τα… παρατράγουδα άρχισαν πρόσφατα, με αφορμή το επεισόδιο που δημιουργήθηκε εξαιτίας της παρουσίας συμβούλων (τοποτηρητών κατ’ άλλους) του πρωθυπουργού κατά την πρώτη συνάντηση της τρόικας με τον κ. Χαρδούβελη επί ελληνικού εδάφους, στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Το κλίμα έχει βαρύνει επικίνδυνα μετά την αποτυχία του οικονομικού επιτελείου να βρει κοινή περπατησιά με την τρόικα στο κορυφαίο -για τον πρωθυπουργό- ζήτημα των 100 δόσεων για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων προς το Δημόσιο οφειλών.

Το πρόσωπο-κλειδί

Από το περιβάλλον του πρωθυπουργού χρεώνουν τις καθυστερήσεις για την οριστικοποίηση της ρύθμισης στους χειρισμούς του οικονομικού επιτελείου, οι οποίοι έχουν εκθέσει τον ίδιο τον κ. Σαμαρά που εξήγγειλε το μέτρο από το βήμα της ΔΕΘ.

Οι τελευταίες εξελίξεις δεν αποκλείεται να πυροδοτήσουν αλλαγές, με φορά από τα χαμηλόβαθμα στελέχη του οικονομικού επιτελείου προς τα πάνω, και μάλιστα πριν επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα στις αρχές Νοεμβρίου.

Πρόσωπο-κλειδί ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ), Χριστόδουλος Στεφανάδης, ο οποίος διαδέχθηκε τον Πάνο Τσακλόγλου, και -όπως και ο προκάτοχός του- σηκώνει μεγάλο βάρος της διαπραγμάτευσης. Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και πρόεδρος του Τμήματος Χρηματοοικονομικής και Διοικητικής Τραπεζικής του ίδιου Πανεπιστημίου, είναι επιφορτισμένος με τους πιο «καυτούς» φακέλους της διαπραγμάτευσης, πράγμα που τον καθιστά εύκολο στόχο στο επικοινωνιακό και πολιτικό παιχνίδι.

Αλλωστε ορισμένοι στην κυβέρνηση δεν ξεχνούν την αρθρογραφία του κ. Στεφανάδη για τη δραχμή. Το 2011, ο σημερινός πρόεδρος του ΣΟΕ, στο πλαίσιο της συζήτησης για το αν οι Ελληνες πρέπει να υποβληθούν σε οδυνηρές θυσίες και δραστική μείωση των εισοδημάτων τους ή η χώρα συντεταγμένα να επιστρέψει σε εθνικό νόμισμα, ανέλυε πώς θα επιτευχθεί μια λιγότερο επώδυνη εσωτερική υποτίμηση.

Μπορεί να μην περιλαμβάνεται στον στενό κύκλο των τεχνοκρατών του οικονομικού επιτελείου, δεν παύει όμως να είναι απώλεια, και μάλιστα σε μια χρονική στιγμή ιδιαίτερα δύσκολη για το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, που πιέζεται ασφυκτικά από την τρόικα για τους εισπρακτικούς στόχους που καλείται να επιτύχει. Για τη χθεσινή παραίτηση του εντεταλμένου συμβούλου Ανδρέα Ταπραντζή ο λόγος, ίσως του μοναδικού στελέχους από τα γεννοφάσκια του Ταμείου. Για τον κ. Ταπραντζή, που μέχρι τώρα έχει αλλάξει πέντε προέδρους, έφθασε επίσης η ώρα της αποχώρησης από το ΤΑΙΠΕΔ (ισχύει από 1ης Νοεμβρίου).

Προηγουμένως είχε ενημερώσει τη διοίκηση του Ταμείου για τις μεγάλες δυσκολίες του εγχειρήματος που έχει να κάνει με την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. Το πρώην στέλεχος είχε ζητήσει σε διάφορες περιόδους να γίνουν αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο διαχείρισης των ακινήτων, καθώς και στη χωροταξική-πολεοδομική νομοθεσία για να μπορέσουν να «τρέξουν» όλα τα project που είχε κάνει το Ταμείο∙ ακόμη και αυτό της τιτλοποίησης των ακινήτων.

Στη δίνη του κυκλώνα

Ο ίδιος στο παρελθόν είχε μιλήσει ακόμη και για την ενοικίαση έως και 50 χρόνια, 40 ακατοίκητων νησιών, τα οποία θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν ως τουριστικά θέρετρα. «Το Ταμείο εξέτασε 562 από τα 6.000 νησιά και νησάκια που εκτιμάται ότι βρίσκονται υπό ελληνική κυριαρχία», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο εκτελεστικός σύμβουλος του Ταμείου.

Η παραίτηση του κ. Ταπραντζή γίνεται σε μια στιγμή που το Ταμείο συνεχίζει να βρίσκεται στη δίνη του κυκλώνα από την τρόικα, λόγω των χαμηλών πτήσεων των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις, ενώ γίνεται προσπάθεια για τη συγκέντρωση 35-40 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση από τις ηλεκτρονικές δημοπρασίες μέσω του www.e-publicrealestate.gr.

Μέχρι τώρα έχουν συγκεντρωθεί 13 εκατ. ευρώ. Υπολογίζεται ότι η αξιοποίηση των δημόσιων ακινήτων στο εξωτερικό θα αποφέρει 50 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ανδρέας Ταπραντζής αναλαμβάνει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στην εταιρεία Avis (σ.σ. δραστηριοποιείται στην αγορά ενοικίασης και μίσθωσης αυτοκινήτων), ενώ νέος αντικαταστάτης θα οριστεί σε ένα μήνα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: