Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

Εκτός των 100 δόσεων τα πρόστιμα για τα τέλη κυκλοφορίας

Εκτός των 100 δόσεων τα πρόστιμα για τα τέλη κυκλοφορίας

Εκτύπωση σελίδας
Αποθήκευση σελίδας
Αποστολή με e-mail
Προσθήκη στο αρχείο
Μέγεθος κειμένου
Του Σπύρου Δημητρέλη

Με μια αρνητική έκπληξη ήρθαν αντιμέτωποι οι φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν αφήσει απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας από προηγούμενα χρόνια και μπήκαν στη σχετική ηλεκτρονική εφαρμογή για να τα ρυθμίσουν με τις 100 δόσεις. Αν και με τη ρύθμιση επέρχεται διαγραφή, μερική ή ολική, ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων που επιλέγει ο φορολογούμενος, των προστίμων και των προσαυξήσεων για τους φόρους, στην περίπτωση των τελών κυκλοφορίας δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Οι φορολογούμενοι διαπιστώνουν ότι διαγράφονται οι προσαυξήσεις αλλά το τσουχτερό πρόστιμο όχι.

Όταν ένας φορολογούμενος καθυστερήσει έστω και μια ημέρα να εξοφλήσει τα τέλη κυκλοφορίας, τότε του επιβάλλεται πρόστιμο ισόποσο των τελών που αναλογούν στο όχημά του. Για παράδειγμα, ένας φορολογούμενος έχει στην κατοχή του ένα ΙΧ ηλικίας δέκα ετών και 1.800 κυβικών. Στο όχημά του αναλογούν τέλη κυκλοφορίας 300 ευρώ. Στην περίπτωση που έχει αφήσει απλήρωτα τα φετινά τέλη (έπρεπε να πληρωθούν έως το τέλος του 2013) τότε του έχουν βεβαιωθεί τα τέλη 300 ευρώ, πρόστιμο άλλα 300 ευρώ και προσαυξήσεις επί του αθροίσματος των παραπάνω, άλλα περίπου 45 ευρώ.

Οταν ο φορολογούμενος του παραδείγματος επιχειρεί να ρυθμίσει αυτήν την οφειλή με τη ρύθμιση των 100 δόσεων διαπιστώνει ότι το ποσό του προστίμου παραμένει ανέπαφο και το μόνο που μειώνεται είναι το ποσό των 45 ευρώ που αντιστοιχεί στις προσαυξήσεις. Ακόμη και στην περίπτωση που ο οφειλέτης επιλέξει να πληρώσει εφάπαξ την καθυστερούμενη οφειλή του διαπιστώνει ότι το μόνο που διαγράφεται είναι η προσαύξηση των 45 ευρώ και καλείται να πληρώσει κανονικά τα 600 ευρώ.

Έμπειροι φοροτεχνικοί σημειώνουν στο Capital.gr ότι αυτή η πρακτική που ουσιαστικά κάνει λιγότερο φιλική τη ρύθμιση για όσους έχουν χρέη από τέλη κυκλοφορίας είναι αποτέλεσμα ερμηνείας των διατάξεων για τη ρύθμιση που έγινε από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών. Οι ερμηνείες αυτές, ωστόσο, σημειώνουν οι ίδιοι δεν βασίζονται απόλυτα στις σχετικές διατάξεις και ότι οι τελευταίες είναι σχετικά ασαφείς στο συγκεκριμένο σημείο.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: