Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

Οι φορολογούμενοι, η ρύθμιση των 100 δόσεων και η Λερναία Ύδρα

Παρασκευή, 28 Νοεμβρίου 2014 09:20

Οι φορολογούμενοι, η ρύθμιση των 100 δόσεων και η Λερναία Ύδρα

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Οι φορολογούμενοι, η ρύθμιση των 100 δόσεων και η Λερναία Ύδρα
Χαμόγελα στο υπουργείο Οικονομικών: με τη συμπλήρωση του 3ου 24ωρου, οι αιτήσεις για την υπαγωγή στη ρύθμιση των 100 δόσεων έφτασαν περίπου στις 27000 ενώ το ποσό που έχει ρυθμιστεί μέχρι τώρα προσεγγίζει τα 270-280 εκατομμύρια ευρώ. Το νούμερο εντυπωσιάζει. Είναι όμως αυτό που χρειάζεται η κυβέρνηση για να ορθώσει το ανάστημά της απέναντι στην τρόικα και να υπερασπιστεί την μονομερή απόφασή της; Η ανάλυση των αριθμών δείχνει ότι ο δρόμος είναι πολύ μακρύς ακόμη.
Γράφει:  

· Από τα 270-280 εκατομμύρια ευρώ που έχουν τακτοποιηθεί μέχρι σήμερα, το δημόσιο θα βάζει στο ταμείο του κάθε μήνα το πολύ 2-3 εκατομμύρια ευρώ. Και αυτό διότι οι περισσότεροι οφειλέτες φέρονται να προτιμούν το μεγαλύτερο αριθμό δόσεων που τους δίνεται αδιαφορώντας για το αν θα τους διαγράψουν προσαυξήσεις ή όχι.
· Δεν υπάρχει εικόνα για το πόσοι από τους 27000 που έκαναν αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση εγκατέλειψαν προηγούμενες ρυθμίσεις κάτι που αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμά τους. Αν αυτό έχει συμβεί σε αρκετές χιλιάδες περιπτώσεις, τότε το δημόσιο μπορεί να είναι και χαμένο μέχρι στιγμής. Άλλο να πληρώνεις το ένα εκατοστό της οφειλής και άλλο το ένα δωδέκατο ή το ένα τεσσαρακοστό όγδοο.
· Υπάρχει και ο παράγων Λερναία Ύδρα: ρυθμίζει οφειλές 270 εκατομμυρίων ευρώ σε τρεις ημέρες και σου ξεφυτρώνουν καινούργια χρέη άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ. Ήδη τον Οκτώβριο, προστέθηκαν στον κατάλογο 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Για τον Νοέμβριο, σήμερα είναι η κρίσιμη ημέρα. Λήγει η προθεσμία για την 3η δόση του ΕΝΦΙΑ για την τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και για την 2η δόση του ΦΠΑ. Πόσοι δεν θα καταφέρουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους;
Αν επαναληφθεί η ιστορία και προστεθούν επιπλέον 800 εκατομμύρια ευρώ στα ληξιπρόθεσμα και αυτό το μήνα τότε τον Δεκέμβριο οι φορολογούμενοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με το ακόλουθο σκηνικό:
1. Θα πρέπει να πληρώσουν την 1η δόση της ρύθμισης των 100 δόσεων για να ενταχθούν σε αυτή
2. Θα πρέπει να ρυθμίσουν τις συσσωρευμένες οφειλές Οκτωβρίου-Νοεμβρίου σε 12 δόσεις καθώς διαφορετικά δεν μπορούν να τακτοποιήσουν τα χρέη που είχαν μαζευτεί μέχρι τον Σεπτέμβριο σε 100 δόσεις. Αν τα χρέη Οκτωβρίου-Νοεμβρίου είναι δύο δισεκατομμύρια ευρώ, τότε για να ρυθμιστεί αυτό το ποσό θα απαιτείται η κάθε δόση να φτάνει στα 170 εκατομμύρια ευρώ. Υπάρχουν τέτοια λεφτά;
3. Θα πρέπει να πληρωθούν οι τρέχουσες υποχρεώσεις του Δεκεμβρίου. Ο οποίος έχει μέσα ΕΝΦΙΑ και τέλη κυκλοφορίας δηλαδή υποχρεώσεις που αθροιστικά ξεπερνούν το 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: