Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

Μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου η υποβολή δηλώσεων Ε9

Μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου η υποβολή δηλώσεων Ε9

Η παράταση προβλέπεται σε τροπολογία που κατέθεσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, και παρέχει τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες να διορθώσουν την αρχική στρεβλή εικόνα της ακίνητης περιουσίας τους.
Τροποποιητική δήλωση Ε9 μπορούν να υποβάλουν οι φορολογούμενοι όχι μόνο για τη φετινή χρήση αλλά συνολικά για την πενταετία 2010-2014. Σε κάθε περίπτωση, οι διορθώσεις στα λάθη ή τις παραλείψεις του Ε9 θα τους δώσουν τη δυνατότητα να «κουρέψουν» και τα αντίστοιχα ποσά του ΕΝΦΙΑ.
Σημειώνεται ότι τα πιο συνηθισμένα λάθη αφορούν κενά μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα για τα οποία προβλέπεται έκπτωση φόρου 20%, καθώς και ημιτελή κτίσματα για τα οποία οι φορολογούμενοι δικαιούνται μείωση φόρου 60%.
Δεν λείπουν οι περιπτώσεις όπου: οι ιδιοκτήτες παρέλειψαν να δηλώσουν το ποσοστό συνιδιοκτησίας και ο φόρος υπολογίστηκε σαν να ήταν κύριοι του 100% του ακινήτου, δεν δήλωσαν τον όροφο του ακινήτου με αποτέλεσμα να πληρώνουν φόρο που αντιστοιχεί σε «ρετιρέ» αντί υπογείου που ήταν κανονικά ή δεν δήλωσαν την επιφάνεια αποθήκης σε αγροτεμάχιο και το χαράτσι υπολογίστηκε σαν να ήταν η αποθήκη σπίτι.
Των διορθώσεων θα ακολουθήσει συμψηφισμός των επιπλέον ποσών του ΕΝΦΙΑ που θα πληρώσουν μέχρι τις 30 Νοεμβρίου οι υπόχρεοι με τα νέα μειωμένα ποσά του φόρου ακινήτων που θα προκύψουν από την εκκαθάριση των διορθωτικών δηλώσεων Ε9 που θα υποβάλουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: