Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

Και νέο δάνειο στους μικρομεσαίους για να εξοφλήσουν τους φόρους τους θα δίνουν οι τράπεζες Κουρέματα 20% στα κόκκινα δάνεια αλλά πρώτα υπαγωγή στη ρύθμιση των 100 δόσεων

Και νέο δάνειο στους μικρομεσαίους για να εξοφλήσουν τους φόρους τους θα δίνουν οι τράπεζες

Κουρέματα 20% στα κόκκινα δάνεια αλλά πρώτα υπαγωγή στη ρύθμιση των 100 δόσεων

Του Κωστή Πλάντζου
Αλλάζει θεαματικά η ρυθμιση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων, για να χωρέσει περισσότερους μικρομεσαίους. Ωστόσο, για να μπουν στη ρύθμιση για τα χρέη στις τράπεζες, προϋπόθεση θα είναι να υπαχθούν και στη ρύθμιση με τις 100 δόσεις στην εφορία. Το κίνητρο θα είναι διπλό: και «κούρεμα» χρεών στην τράπεζα θα κάνουν, και θα γλιτωσουν και άλλο 20% από τις προσαυξήσεις στα χρέη τους στην εφορία ενώ, όπως σχεδιάζουν να κάνουν οι τράπεζες, θα μπορεί να παίρνει και επιπλέον χαμηλότοκο δάνειο για να εξοφλήσει ολοσχερώς το δημόσιο και να πετύχει έκπτωση 100% στις προσαυξήσεις.
Με αλλαγές της τελευταίας στιγμής, σε τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, «ανοίγει» το παιχνίδι της ρύθμισης δανείων για περισσότερους:
1.       δεν τίθεται πλαφόν στο συνολικό χρέος που εχει ο μικρός επιχειρηματιας για να μπει στην ρυθμιση. Με βάση το αρχικο σχέδιο, για να μπει ο οφειλέτης στην ρυθμιση, θα έπρεπε να έχει συνολικό χρέος έως 500.000 ευρώ.
2.       Πλαφόν μπαίνει τώρα στο «κούρεμα» του δανείου (κεφάλαιο και τόκοι), ώστε να επωφεληθούν περισσότεροι (στη λογική «λιγότερα σε περισσότερους»). Πλεον θα προβλέπεται όριο για διαγραφες εως 500.000 ευρώ, απο κεφάλαιο και τόκους, για όσους εχουν οφειλή σε καθυστερηση έως 3 μηνες και χρωστούν σε μία ή περισσοτερες τραπεζες.
ΠΡΟΣΟΧΗ: θα πρέπει να μην εχουν κανει αιτηση για να μπουν στο νόμο Κατσελη και ο τζιρος τους να μην ξεπερνα τα 2,5 εκατ. ευρω.
Τους «σπρώχνουν» στις 100 δόσεις
Με τις αλλαγές, επιχειρείται να μην επιλέξουν οι  επιχειρήσεις να εξοφλήσουν το χρέος τους στην τράπεζα, αμελώντας το δημόσιο. Αντιθέτως, θα απαιτείται να έχουν κάνει πρώτα ρύθμιση στην εφορία. Η ελάφρυνση που θα δουν στα χρέη τους από τις τράπεζες, θα καταλήγει εν τέλει στο να καταβάλουν οι επιχειρήσεις το κεφάλαιο που κέρδισαν στο δημόσιο!
Ειδικότερα:
Α. Για τους μικρους επιχειρηματίες: η ρύθμιση θα είναι οριζοντια. Οι τραπεζες θα κρινουν την βιωσιμοτητα της επιχειρησης. Πριν παει στην τραπεζα για ρυθμιση ο οφειλετης θα πρέπει όμως να εχει ενταχθει στην ρυθμιση των 100 δοσεων για χρεη στο δημόσιο και τα ασφαλιστικά Ταμεία. Θα  πετυχαινει μάλιστα επιπλέον «κούρεμα» 20% σε προσαυξήσεις και πρόστιμα, εν σχέση με το «πακέτο» ρύθμισης χρεών στην εφορια που επιλέγουν. Για παράδειγμα, αν επιλέξουν ρύθμιση στην εφορία με 72 δόσεις με απαλλαγή 30% , θα έχουν και 20% μεγαλύτερη έκπτωση στις προσαυξήσεις.
Μπορούν όμως να πετύχουν ακόμη και πλήρη διαγραφή στις προσαυξήσεις. Πώς; Οι τράπεζες ετοιμάζονται να προσφέρουν και επιπλέον δάνεια, που θα βοηθουν τον επιχειρματία να αποπληρώσει εφαπαξ τις οφειλες τους προς το Δημοσιο με απαλλαγή 100% από τις προσαυξήσεις.
Β. Για τις μεγαλες εταιρειες: για όσες χρωστουν πανω απο 1 εκατ ευρω και «δεν τους πιανει» η ρυθμιση για τα ληξιπροθεσμα χρεη του υπουργειου Οικονομικων, θα δοθεί εξατομικευμένη λύση για την κάθε επιχείρηση ξεχωριστά.
Αυτές οι εταιρειες θα πρέπει να κάνουν αίτηση στο δικαστηριο εως τις 30 Ιουνιου 2016, αφού πρώτα θα εχουν εξασφαλισει την εγκριση του 50,1% των πιστωτών. Εκεί απαιτείται και η σύμφωνη γνώμη του Δημοσίου.
Για αυτές θα προβλέπονται 100 δοσεις μαζι με κουρεμα 40% στις προσαυξήσεις.
Σε κάθε περίπτωση, μετά τις αλλαγές, δεν απαιτείται να χρωστά ο δανειολήπτης και στο δημόσιο ή και στα ασφαλιστικά ταμεία ταυτόχρονα, αλλά μπορεί να μπει στη ρύθμιση και αν χρωστά μόνον στην τράπεζα.


Πηγή: Κουρέματα 20% στα κόκκινα δάνεια αλλά πρώτα υπαγωγή στη ρύθμιση των 100 δόσεων | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/73891/koyremata-20-sta-kokkina-daneia-alla-prota-ypagogi-sti-rythmisi-ton-100-doseon#ixzz3J36DEqLn

Δεν υπάρχουν σχόλια: