Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

ΑΠΟΦΑΣΗ Ποια επικουρικά και ταμεία εφάπαξ εντάσσονται στο ΙΚΑ το 2015

ΑΠΟΦΑΣΗ

Ποια επικουρικά και ταμεία εφάπαξ εντάσσονται στο ΙΚΑ το 2015

Ποια επικουρικά και ταμεία εφάπαξ εντάσσονται στο ΙΚΑ το 2015
Στο ΙΚΑ ενσωματώνονται τον επόμενο χρόνο – με διατήρηση, όμως, της οικονομικής τους αυτοτέλειας - ολα τα επικουρικά ταμεία και τα ταμεία ΝΠΔΔ που χορηγούν εφάπαξ.
Η απόφαση του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γ. Βρούτση για τις διοικητικές ενοποιήσεις προβλέπει τη συγχώνευση στο ΙΚΑ – με διατήρηση, όμως, της οικονομικής τους αυτοτέλειας - του ταμείου επικουρικής ασφάλισης ΕΤΕΑ και των ταμείων παροχών πρόνοιας και εφάπαξ. Θα ενσωματωθούν δηλαδή στο ΙΚΑ, το ΕΤΕΑ, το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ), το Ταμείο Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα (ΤΑΠΙΤ) καθώς και το Ταμείο Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΤΑΥΤΕΚΩ). Επίσης, στο ΝΑΤ θα ενταχθούν τα δύο ταμεία πρόνοιας των κατώτερων πληρωμάτων και των αξιωματικών.
Με βάση το σχεδιασμό του υπουργείου που έιχε προαναγγείλει στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ ο υπουργός, όλες οι βασικές λειτουργίες των ταμείων θα ενοποιηθούν σε ενιαίες και ισχυρές διοικητικές οντότητες. Συγκεκριμένα θα δημιουργηθεί ενιαίος μηχανισμός είσπραξης εισφορών για όλα τα ταμεία - συνδεόμενος μετά το 2017 και με τη φορολογική διοίκηση – καθώς και ένα Ενιαίο Κέντρο Απονομής Συντάξεων.
Ακόμη, θα υποστηριχθεί η διαλειτουργικότητα και λειτουργική εναιοποίηση των πληροφοριακών συστημάτων για τον υπολογισμό και την απονομή των παροχών ενώ ενιαίος θα είναι και ο μηχανισμός ελέγχου της εισφοροδιαφυγής μέσω της διεύρυνσης του ελεγκτικού αντικειμένου της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης (ΕΥΠΕΑ) του ΙΚΑ.
Τα τέσσερα ταμεία κύριας σύνταξης που δεν θίγονται από τις αλλαγές είναι ο ΟΑΕΕ, ο ΟΓΑ, το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και το ΕΤΕΑ, δηλαδή το ταμείο μηχανικών δικηγόρων, γιατρών - φαρμακοποιών.
Με συνέντευξή του στην εφημερίδα Καθημερινή της Κυριακής ο υπουργός Εργασίας χαρακτηρίζει τις αλλαγές στα ταμεία, ως το "ελληνικό σχεδιο" για το ασφαλιστικό και τονίζει ότι οι κύριες συντάξεις δεν κινδυνεύουν.
Για τις επικουρικές και τα ταμεία που δίνουν εφαπαξ και μερίσματα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου παραπέμπει στα αποτελέσματα των αναλογιστικών μελετών που θα είναι έτοιμα μέσα στο Νοέμβριο.
Αύριο αναμένεται να εκταμιευτούν από τον κρατικό προϋπολογισμό τα πρώτα 100 εκ ευρώ για τα εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων και μέσα στην εβδομάδα 150 εκ. ευρώ για τα μερίσματα των συνταξιούχων του Δημοσίου.
Γ. Γάτος

Δεν υπάρχουν σχόλια: