Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

Θα πληρώνουμε χρέος 380 δισ. μέχρι το 2040

Θα πληρώνουμε χρέος 380 δισ. μέχρι το 2040

43.jpg

Θα πληρώνουμε χρέος 380 δισ. μέχρι το 2040Για πάντα μαζί Ελλάδα - τρόικα, λέει ο Γκ. Χαρδούβελης.
Στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους δείχνουν ότι ακόμα και οι αγέννητοι θα καταβάλουν 38.000 ευρώ. Για πάντα μαζί Ελλάδα - τρόικα, λέει ο Γκ. Χαρδούβελης
«Ενα βουνό» δισεκατομμυρίων είναι οι υποχρεώσεις των καταχρεωμένων Ελλήνων φορολογουμένων μέχρι το 2040, οι οποίοι θα πρέπει να πληρώσουν -για παλιά και νέα δάνεια που έλαβε η χώρα μας από τις αγορές και την τρόικα- το ποσόν των 380 δισ. ευρώ!
Το βάρος αυτών των υποχρεώσεων, που αντιστοιχεί σε χρέος 38.000 ευρώ για κάθε Ελληνα πολίτη (ακόμη και τους αγέννητους) προκύπτει από τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που αφορούν τις λήξεις του χρέους (έντοκα, ομόλογα, δάνεια) της κεντρικής διοίκησης.
Μόνο ο «λογαριασμός» για τους τόκους, που φτάνει και ξεπερνά τα 100 δισ. ευρώ, είναι από μόνος του βαρύς και ασήκωτος ασκώντας τρομακτική πίεση στον προϋπολογισμό για την κάλυψη αυτής της δαπάνης.
Προσωρινές ανάσες
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μετά το «κούρεμα» του χρέους (PSI+) το 2012 και την επαναγορά των ομολόγων στη συνέχεια οι δαπάνες για την αποπληρωμή των τόκων έχουν υποχωρήσει σχεδόν στο μισό. Από τα 13 δισ. ευρώ που καταβάλλονταν σε ετήσια βάση (υπήρχαν και χρονιές που οι δαπάνες για τόκους έφταναν ακόμη και τα 16,3 δισ. ευρώ όπως το 2011), το ποσό υποχώρησε στα 6 δισ. ευρώ φέτος.
Ωστόσο, οι «ανάσες» αυτές από την αναδιάρθρωση του χρέους είναι προσωρινές καθώς μετά το 2020 η ελληνική οικονομία θα έρθει αντιμέτωπη με μία νέα «έκρηξη» στα ποσά των τόκων που πρέπει να πληρώσει, απόρροια του PSI. Μετά το «κούρεμα» εκδόθηκαν 20 διαφορετικά ομόλογα με διάρκεια λήξης από 11 έως και 30 χρόνια. Το πρώτο μετά PSI ελληνικό ομόλογο λήγει το 2023 και το τελευταίο το 2042.
Σε ό,τι αφορά το επιτόκιο, αυτό, από 2% που είναι από τις 24 Φεβρουαρίου του 2012 έως τον Φεβρουάριο του 2015, ανεβαίνει στο 3% έως τον Φεβρουάριο του 2020 και στη συνέχεια στο 3,65% έως τον Φεβρουάριο του 2021 και στο 4,3% από τον Φεβρουάριο του 2021 έως τον Φεβρουάριο του 2042.
Αιχμάλωτη των δανειστών
Από το 2015 θα ξεκινήσει να «τρέχει» και η ρήτρα που υπάρχει με το ΑΕΠ. Σύμφωνα με αυτή εφόσον ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ είναι μεγαλύτερος από τον προβλεπόμενο το επιτόκιο θα αυξάνεται κατά 1%.
Αιχμάλωτη των δανειστών για δεκαετίες θα παραμείνει η χώρα, έως ότου οι Ελληνες φορολογούμενοι αποπληρώσουν το 75% των δανεικών που έλαβαν από την τρόικα και τις αγορές.
Οπως ομολόγησε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, μιλώντας στο Mega, μόνο αν καταφέρουμε να αποπληρώσουμε το 75% του χρέους μας θα γλιτώσουμε από τη στενή επιτήρηση των δανειστών.
Για να αμβλύνει δε τις εντυπώσεις που προκαλεί η ομολογία από τον ίδιο τον υπουργό Οικονομικών ότι η τρόικα θα είναι… πανταχού παρούσα για πολλά χρόνια ακόμα, ο κ. Χαρδούβελης ανέφερε ότι η σχέση με τους δανειστές θα αλλάξει. Δεν θα έχει τη μορφή της αυστηρής επιτήρησης και των πυκνών επισκέψεων των επιθεωρητών των δανειστών, αλλά θα έχει τον χαρακτήρα μιας πιο χαλαρής παρακολούθησης και αξιολόγησης.
Παράλληλα ο υπουργός έβαλε στις πραγματικές του διαστάσεις και το θέμα της εξόδου από το Μνημόνιο.
Οπως είπε, θα υπάρξει μια μεταβατική περίοδος προσαρμογής 6-12 μηνών «μέχρι η Ελλάδα να βγει εντελώς από το Μνημόνιο». Από κει και πέρα, «θα έχουμε μία νέα σχέση με τους εταίρους», η μορφή της οποίας είναι αυτή τη στιγμή το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης με την τρόικα.
Ουσιαστικά η Ελλάδα θα αναγκαστεί να ακολουθεί τη μνημονιακή πολιτική, την οποία θα υπαγορεύουν οι δανειστές ή ακόμη και οι αγορές σε αγαστή συνεργασία μαζί τους, όποτε η χώρα εκδηλώνει τάσεις απελευθέρωσης.
«Συνετή έξοδος»
Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε εξάλλου ότι στο Eurogroup μίλησε για «συνετή έξοδο» από το Μνημόνιο. «Αυτό σημαίνει», όπως εξήγησε, «ότι έχεις ένα δίχτυ ασφαλείας στην άκρη αν το χρειαστείς απέναντι στις αγορές». Πρόσθεσε δε ότι το γεγονός πως οι εταίροι μιλάνε για νέα σχέση «σημαίνει ότι έχουν μπει στο τραπέζι του διαλόγου κι ότι δεν υπάρχουν διαφωνίες περί μίας συνετής εξόδου».
Σχολιάζοντας το πρώτο μνημόνιο, είπε ότι πέτυχε σε κάποιους στόχους αλλά με πολύ μεγάλο κόστος. Σημείωσε ότι έπρεπε να προηγηθούν οι μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων και μετά στην αγορά εργασίας προκειμένου να περιοριστεί η ύφεση.
Πριν από τις 8 Δεκεμβρίου και το κρίσιμο Eurogroup που θα λάβει αποφάσεις για το μέλλον του ελληνικού προγράμματος ο επίτροπος επί των Οικονομικών Π. Μοσκοβισί θα επισκεφθεί την Ελλάδα, όπως και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Γ. Κατάινεν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: