Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

Με μεγάλη συμμετοχή διεξήχθη το 3ο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο του Ι.Ο.Φο.Μ.

Με μεγάλη συμμετοχή διεξήχθη το 3ο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο του Ι.Ο.Φο.Μ.

Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη χθες (σ.σ. 25.11.2014) από το Ινστιτούτο Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών (Ι.Ο.Φο.Μ.), με τη συμμετοχή του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών «Φορολογία και Ελεγκτική» του τμήματος Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου, η δωρεάν ημερίδα με θέμα: «Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα: Η ενοποίηση και ο εκσυγχρονισμός των λογιστικών κανόνων». 
Η ημερίδα διοργανώθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών στα πλαίσια του 3ου πανελλήνιου επιστημονικού συνεδρίου του Ι.Ο.Φο.Μ. με θέμα «Σύγχρονο, απλό και σταθερό φορολογικό σύστημα, κύριος πυλώνας ανάπτυξης», με αφορμή τον νόμο πλέον για τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα.

Η συμμετοχή των συναδέλφων ήταν πολύ μεγάλη και η αίθουσα του σεμιναρίου γέμισε ασφυκτικά από συναδέλφους.  

Ομιλητές της ημερίδας ήταν:

• Κωνσταντίνος Καραμάνης, αναπληρωτής καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος της επιτροπής για την εφαρμογή των Ε.Λ.Π.
   
• Γιώργος Κορομηλάς, Φοροτεχνικός, Πρόεδρος Ι.Ο.Φο.Μ., Μέλος της επιτροπής για την εφαρμογή των Ε.Λ.Π.
   
• Γιάννης Φίλος, Επίκουρος Καθηγητής του τμήματος Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου
   
• Απόστολος Αλωνιάτης, Φοροτεχνικός, Αντιπρόεδρος Ι.Ο.Φο.Μ., έλος της ομάδας εργασίας για την εφαρμογή των Ε.Λ.Π.
   
• Χρήστος Γιαννόπουλος, Επίτιμος Γενικός Διευθυντής Φορολογικών Ελέγχων Υπουργείου Οικονομικών,
   
• Δαμιανός Ευστρατιάδης, Φοροτεχνικός, Γενικός Γραμματέας Ι.Ο.Φο.Μ.
   
• Παλαιολόγος Λιάζος, Φοροτεχνικός, Μέλος Δ.Σ. Ι.Ο.Φο.Μ.
   
• Διονύσης Γουσέτης, Οικονομικός Διευθυντής εφημερίδας ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, Μέλος Επιστημονικής Επιτροπής Ι.Ο.Φο.Μ.
   
• Βαγγέλης Μιχελινάκης, Φοροτεχνικός, Μέλος Επιστημονικής Επιτροπής Ι.Ο.Φο.Μ



Τις εργασίες της ημερίδας άνοιξε ο Κωνσταντίνος Μίχαλος - Πρόεδρος ΚΕΕΕ και ΕΒΕΑ ο οποίος ανέφερε ότι το φορολογικό περιβάλλον παραμένει εχθρικό για τις επενδύσεις στη χώρα μας.

Ο κ. Μίχαλος επισήμανε ότι δεν αναφέρεται μόνο στο ύψος των φορολογικών συντελεστών και το πλήθος των διαφόρων επιβαρύνσεων αλλά και στο πρόβλημα που δημιουργείται από την αστάθεια και την πολυπλοκότητα του συστήματος, από τις αστοχίες, τα λάθη και τις συνεχείς αλλαγές στην εφαρμογή των ρυθμίσεων.

«Όλα αυτά είναι που προκαλούν σήμερα τεράστια αβεβαιότητα στις επιχειρήσεις και λειτουργούν αποτρεπτικά στην ανάληψη κάθε πρωτοβουλίας. Γνωρίζουμε όλοι ότι τα επιχειρηματικά και επενδυτικά σχέδια καταρτίζονται με ορίζοντα αρκετών ετών. Και για να εκτιμηθεί το ρίσκο και η απόδοσή τους χρειάζεται να υπάρχει ένα προβλέψιμο περιβάλλον. Στην Ελλάδα, όσον αφορά ειδικότερα τη φορολογία, κανείς δεν γνωρίζει τι θα φέρει η επόμενη ημέρα».

Τέλος τόνισε πως η αγορά ζητεί ένα σύγχρονο, απλό και πάνω από όλα σταθερό φορολογικό σύστημα, γι' αυτό και θεωρεί ως ιδιαίτερα θετική εξέλιξη την κατάθεση του νομοσχεδίου για τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα.

Ο πρόεδρος του  Ι.Ο.Φο.Μ  κ. Γιώργιος Κορομηλάς παρουσιάζοντας τις βασικές αρχές των Ελληνικών Λογιστικών Προτύπων, έκανε μία γενική αναφορά στα βασικά άρθρα και το περιεχόμενο του νόμου πλέον 4308/2014. Επισήμανε επίσης ότι τα Ε.Λ.Π. θα πρέπει να διατηρήσουν την απλότητα που τα διακρίνει και δεν θα πρέπει να γίνει προσπάθεια μέσω των ερμηνευτικών εγκυκλίων που θα εκδοθούν, να έχουμε έμμεση επιστροφή στα παλιό καθεστώς, όπως συχνά γίνεται με τους δύο φορολογικούς νόμους (4172/2013 -4174/2013). Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ι.Ο.Φο.Μ., «θα πρέπει να σταματήσουν οι αρμόδιοι να νομοθετούν μέσω εγγυκλίων»

Ο κ. Διονύσης Γουσέτης, Οικονομικός Διευθυντής εφημερίδας ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ και μέλος Επιστημονικής Επιτροπής Ι.Ο.Φο.Μ. στην σύντομη ομιλία του επισήμανε ότι «βρισκόμαστε στην αρχή μιας ιστορικής αλλαγής του τρόπου εργασίας των στελεχών των λογιστηρίων. Η αναβάθμιση του επαγγέλματος του οικονομολόγου και του λογιστή-φοροτεχνικού θα είναι μια πραγματικότητα που θα αναδειχθεί από την ανάγκη συνεχούς επιστημονικής κατάρτισης και επιμόρφωσης των στελεχών. Δεν πρέπει να μας φοβίζει κάθε νέο και καινοτομικό που εισάγεται στην επιχειρηματικότητα αρκεί να προβλέπει στην διευκόλυνση του επιχειρείν και στην καταπολέμηση της γραφειοκρατίας».

Ο κ. Γιάννης Φίλος, Επίκουρος Καθηγητής του τμήματος Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου, έκανε μια επίσης σύντομη  παρουσίαση σχετικά με τις βασικές αρχές της λογιστικής, αλλά και την ανάγκη εποπτείας των λογιστών ελεγκτών.

Ο κ. Βαγγέλης Μιχελινάκης, Φοροτεχνικός, Μέλος Επιστημονικής Επιτροπής Ι.Ο.Φο.Μ. αναφέρθηκε στους νέους κανόνες επιμέτρησης που προβλέπονται από τα νέα Ε.Λ.Π., ενώ ο κ. Απόστολος Αλωνιάτης, Φοροτεχνικός, Αντιπρόεδρος του Ι.Ο.Φο.Μ κλείνοντας τις ομιλίες του πρώτου μέρους, αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο οι λογιστές θα πρέπει να αντιμετωπίσουν όλες τις νέες φορολογικές και λογιστικές μεταρρυθμίσεις των τελευταίων δύο ετών.  Όπως ανέφερε, θα πρέπει να  σταματήσουμε να σκεφτόμαστε με την λογική των παλαιών νόμων 2238/1994, Ε.Γ.Λ.Σ., κ.λπ. Θα πρέπει πρώτα εμείς να τους βγάλουμε από μέσα μας ήταν η σχετική προτροπή του αντιπροέδρου του  Ι.Ο.Φο.Μ.

Σύντομες αλλά μεστές περιεχομένου εισηγήσεις έγιναν επίσης από τον κ. Χρήστο Γιαννόπουλο, Επίτιμο Γενικό Διευθυντή Φορολογικών Ελέγχων Υπουργείου Οικονομικών, τον κ. Δαμιανό Ευστρατιάδη, Φοροτεχνικό, Γενικό Γραμματέα Ι.Ο.Φο.Μ., και τον κ. Παλαιολόγο Λιάζο, Φοροτεχνικό, Μέλος Δ.Σ. Ι.Ο.Φο.Μ.

Ο κ. Κωνσταντίνος Καραμάνης, αναπληρωτής Καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος της επιτροπής για την εφαρμογή των Ε.Λ.Π., ως κύριος εισηγητής της ημερίδας, έκανε μία αναλυτική παρουσίαση του νόμου 4308/2014 Ελληνικά Λογιστικά πρότυπα, έδωσε τις απαραίτητες διευκρινίσεις στα θολά σημεία του νόμου και απάντησε τεκμηριωμένα σε όλες τις σχετικές ερωτήσεις που υποβλήθηκαν από συναδέλφους λογιστές και μη.

Στην εκτενή ομιλία του ο κος Κ. Καραμάνης, επισήμανε για μία ακόμη φορά ότι το νομοθέτημα αυτό θα πλαισιωθεί από δύο αναλυτικότατες ερμηνευτικές εγκυκλίους, η πρώτη εκ των οποίων θα δοθεί στην δημοσιότητα τον Δεκέμβριο και θα αφορά την τήρηση των λογιστικών στοιχείων (άρθρα 1-15 του νόμου) ενώ η δεύτερη που θα αφορά τα υπόλοιπα άρθρα του κανόνες λογιστικής δηλαδή, θα είναι έτοιμη μέσα στον Μάρτιο του 2015.

Χορηγοί της ημερίδας  ήταν οι εταιρίες : TAX-ADVISORS, prosvasis, livecs, proseminars.
Χορηγοί επικοινωνίας ήταν : Ναυτεμπορική ,  SBC channel , Ελεύθερος τύπος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: