Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

Αυξήσεις-φωτιά 60% στο ηλεκτρικό ρεύμα Αρνητική ευρωπαϊκή πρωτιά της Ελλάδας.

Αυξήσεις-φωτιά 60% στο ηλεκτρικό ρεύμα

Αρνητική ευρωπαϊκή πρωτιά της Ελλάδας.
        
 
Δεν μας έφταναν η κρίση και τα μνημόνια, μας άλλαξε τα φώτα και η ΔΕΗ, με απανωτές αυξήσεις πάνω από 60% στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος μέσα στην εξαετία 2008-2013.

Μελέτη του Οργανισμού Συνεργασίας Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας δείχνει ότι η Ελλάδα έχει τη δυσάρεστη πρωτιά σε όλη την Ευρώπη να είναι η χώρα με τις μεγαλύτερες αυξήσεις στο κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς κάθε χρόνο οι λογαριασμοί των καταναλωτών φουσκώνουν κατά μέσο όρο 10%, διαλύοντας τον προϋπολογισμό νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Πλέον, το ετήσιο κόστος για ένα νοικοκυριό με κατανάλωση 1.200 κιλοβατώρες το τετράμηνο προσεγγίζει τα 600 ευρώ. Το φαινόμενο είναι πανευρωπαϊκό, καθώς πέρυσι ο λογαριασμός των νοικοκυριών για το ρεύμα αυξήθηκε κατά μέσον όρο 4,4% στην Ευρώπη των 28.

Σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα, όμως, εντός ή εκτός μνημονίου, δεν έχει υπάρξει τέτοια έκρηξη στο κόστος ρεύματος, και μάλιστα με τόσο δραματικά αποτελέσματα όπως συνέβη στην Ελλάδα, όπου οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί ρεύματος έχουν εκτιναχθεί πλέον στα επίπεδα-ρεκόρ των 1,7 δισ. ευρώ, και η ΔΕΗ δεν προλαβαίνει να κάνει διακανονισμούς σε χιλιάδες συνανθρώπους μας. Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνονται και από τη Eurostat, σύμφωνα με την οποία η αύξηση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα ξεπερνά το 73% από το 2007.

Πίσω από την εκτίναξη του κόστους των λογαριασμών ρεύματος βρίσκονται οι αυξήσεις στην τιμή της κιλοβατώρας (μέση ετήσια αύξηση 7%), αλλά κυρίως η μεγάλη αύξηση των φόρων στην ενέργεια και η θηριώδης άνοδος των έμμεσων χρεώσεων, όπως του ειδικού τέλους για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, των τελών για τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής κ.ά. Η τελική τιμή διαμορφώνεται κατά 53% από το κόστος ενέργειας, κατά 18% από τις χρεώσεις δικτύου, κατά 18% από φόρους και κατά 12% από χρεώσεις για ΑΠΕ.

Βασίλης Γεώργας

Δεν υπάρχουν σχόλια: