Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

7 απαντήσεις-κλειδιά για τη ρύθμιση των 100 δόσεων

7 απαντήσεις-κλειδιά για τη ρύθμιση των 100 δόσεων

doseis_rithmisi_dimosio.jpg

Η ρύθμιση των 100 δόσεων δεν προβλέπει αυστηρές προϋποθέσεις υπαγωγής, ενώ οι εναλλακτικές δυνατότητες αποπληρωμής που παρέχει είναι πολλές
Σε εξομάλυνση των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν στην είσπραξη των εσόδων, εξαιτίας των παλινωδιών της κυβέρνησης στο μείζον ζήτημα της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών 3,7 εκατομμυρίων φορολογουμένων προς τις εφορίες και τα τελωνεία, αναμένεται να οδηγήσει το άνοιγμα της εφαρμογής για την υποβολή των αιτήσεων.
Την Τρίτη, πρώτη ημέρα λειτουργίας της εφαρμογής, υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά περισσότερες από 10.000 αιτήσεις από πολίτες και επιχειρήσεις, προκειμένου να ρυθμίσουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους σε 2 έως 72 ή ακόμα και 100 δόσεις, ανάλογα με το ύψος των οφειλών.
Ελάχιστο ποσό τα 50 ευρώ
Υπενθυμίζεται ότι το ελάχιστο ποσό της δόσης είναι 50 ευρώ και από τη ρύθμιση εξαιρούνται όλες οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ (πλην της 1ης, η προθεσμία καταβολής της οποίας έληξε στο τέλος Σεπτεμβρίου) καθώς και η τρίτη δόση του φόρου εισοδήματος, η οποία πρέπει να καταβληθεί έως τις 28 Νοεμβρίου.
Η ρύθμιση δεν προβλέπει αυστηρές προϋποθέσεις υπαγωγής, ενώ οι εναλλακτικές δυνατότητες αποπληρωμής που παρέχει είναι πολλές.
Κάθε φορολογούμενος που έχει χρέη προς το Δημόσιο βεβαιωμένα και ληξιπρόθεσμα μέχρι την 1η Οκτωβρίου 2014 μπορεί να επιλέξει τους ακόλουθους εναλλακτικούς τρόπους εξόφλησης:
● Εφάπαξ με πλήρη απαλλαγή από τις προσαυξήσεις, τους τόκους και τα πρόστιμα.
● Σε 2-12 μηνιαίες δόσεις με έκπτωση 90% επί των προσαυξήσεων, των τόκων και των προστίμων.
● Σε 13-24 μηνιαίες δόσεις με έκπτωση 80% επί των προσαυξήσεων, των τόκων και των προστίμων.
● Σε 25-36 μηνιαίες δόσεις με έκπτωση 70% επί των προσαυξήσεων, των τόκων και των προστίμων.
● Σε 37-48 μηνιαίες δόσεις με έκπτωση 60% επί των προσαυξήσεων, των τόκων και των προστίμων
● Σε 49-60 μηνιαίες δόσεις με έκπτωση 50% επί των προσαυξήσεων, των τόκων και των προστίμων.
● Σε 61-72 μηνιαίες δόσεις με έκπτωση 30% επί των προσαυξήσεων, των τόκων και των προστίμων.
● Σε 73-100 μηνιαίες δόσεις με έκπτωση 20% επί των προσαυξήσεων, των τόκων και των προστίμων, εφόσον η ρυθμιζόμενη οφειλή δεν υπερβαίνει, στην περίπτωση αυτή, τις 15.000 ευρώ.
Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) εξέδωσε χρηστικό εγχειρίδιο για να διευκολύνει τους οφειλέτες να υποβάλουν ορθά τις αιτήσεις και να ρυθμίσουν εγκαίρως τα χρέη τους, αναρτώντας στο Διαδίκτυο λίστα απαντήσεων στα συνηθέστερα ερωτήματα.
Ο φορολογούμενος μπαίνει με τους προσωπικούς του κωδικούς στον λογαριασμό του στο taxis, μέσω της ιστοσελίδας της ΓΓΠΣ (www.gsis.gr).
Στην ενότητα «εφαρμογές taxisnet» επιλέγει «αίτηση ρύθμισης οφειλών με απαλλαγή προσαυξήσεων 2014».
Αυτόματα, εμφανίζεται στην οθόνη του υπολογιστή η «Υποβολή Αίτησης» και κάνοντας κλικ στην επιλογή «Υποβολή νέας» εμφανίζεται η καρτέλα με τις βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες οφειλές οι οποίες εντάσσονται υποχρεωτικά στη ρύθμιση.
Αν υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές που δεν εντάσσονται στη ρύθμιση, το σύστημα δεν επιτρέπει στον φορολογούμενο να προχωρήσει στην υποβολή αίτησης πριν ρυθμίσει μέσω της πάγιας ρύθμισης των 12 δόσεων ή εξοφλήσει τις εκτός ρύθμισης ληξιπρόθεσμες οφειλές του. Σ’ αυτή την περίπτωση εμφανίζεται το μήνυμα «έχετε ληξιπρόθεσμες ατομικές οφειλές οι οποίες δεν εντάσσονται στην παρούσα ρύθμιση. Προκειμένου να τηρηθεί η ρύθμιση την οποία αιτείστε, θα πρέπει να τακτοποιήσετε αυτές τις εκκρεμότητές σας».
Τα 7 πιο σημαντικά ερωτήματα στα οποία δίνει απαντήσεις η ΓΓΔΕ είναι τα εξής:
1) Με ποια σειρά να κάνω τις αιτήσεις ρύθμισης διαφορετικού τύπου;
Πρώτα επιλέγετε τη ρύθμιση Ρ3 (στη ρύθμιση Ρ3 εμφανίζονται μόνο οι οφειλές βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες έως 1/10/2014). Υποβάλλετε την αίτηση στο TaxisNet και πληρώνετε την πρώτη δόση με την ΤΡΟ (Ταυτότητα Ρυθμιζόμενης Οφειλής) στην τράπεζα. Οταν η κατάσταση της ρύθμισης Ρ3 γίνει «Επικυρωμένη» και εφόσον υπάρχουν κι άλλες οφειλές επιλέγετε τη ρύθμιση Ρ2.
Στη Ρ2 υπάρχει η λίστα «Επιλογή Ρύθμισης» α) Εως 24 δόσεις και β) Εως 12 δόσεις. Επιλέγοντας πρόγραμμα ρύθμισης Εως 24 δόσεις μπορείτε να ρυθμίσετε οφειλές που προέρχονται μόνο από έκτακτη αιτία. Υποβάλλετε την αίτηση στο TaxisNet και πληρώνετε την πρώτη δόση με την ΤΡΟ στην τράπεζα. Οταν η κατάσταση της «Ρ2 - 24 δόσεις» γίνει «Επικυρωμένη» και εφόσον υπάρχουν κι άλλες οφειλές που δεν εντάσσονται στην παραπάνω περίπτωση, επιλέγετε τη ρύθμιση «Ρ2 - 12 δόσεις» και υποβάλλετε την αίτηση γι’ αυτές (στη ρύθμιση «Ρ2 - 12 δόσεις» εμφανίζονται όλες οι οφειλές που δεν έχουν ρυθμιστεί με τις προηγούμενες ρυθμίσεις).
Εναλλακτικές δυνατότητες
Σε περίπτωση που έχετε υπαχθεί και τηρείτε τη ρύθμιση με απαλλαγή προσαυξήσεων τύπου Ρ1 (άρθρο 1 παρ. Α1 του Ν. 4152/2013) έχετε τις εξής εναλλακτικές δυνατότητες έως και την 31/03/2015:
α) επιλέγοντας τύπο ρύθμισης Ρ3, να διακόψετε την υπάρχουσα ρύθμισή σας και να υπαχθείτε στη ρύθμιση με απαλλαγή προσαυξήσεων 2014 του Ν. 4305/2014 ή
β) επιλέγοντας τύπο ρύθμισης P4, να συνεχίσετε τη ρύθμισή σας με μειωμένα ποσά για τις υπόλοιπες ανεξόφλητες δόσεις συμπληρώνοντας την «Αίτηση για διατήρηση ρύθμισης με απαλλαγή προσαυξήσεων του Ν. 4152/2013».
2) Πού πληρώνω τη δόση της ρύθμισής μου;
Η πρώτη δόση πληρώνεται στην τράπεζα, εντός 3 εργάσιμων ημερών, με ΤΡΟ. Οι επόμενες δόσεις πληρώνονται με τον ίδιο τρόπο ή δίνοντας πάγια εντολή στην τράπεζα. Η πάγια εντολή δεν δίνεται αυτόματα με την υποβολή της αίτησής σας.
3) Πού μπορώ να βρω την Ταυτότητα Ρυθμιζόμενης Οφειλής (ΤΡΟ);
Από το μενού: Ρυθμίσεις -> 2. Προβολή Αίτησης επιλέγουμε «Προβολή Αίτησης». Στα «στοιχεία ρύθμισης» εμφανίζεται η ΤΡΟ.
4) Εχω οφειλές σε περισσότερες από μία ΔΟΥ. Πώς θα ρυθμίσω τα χρέη μου;
Για κάθε ΔΟΥ πρέπει να υποβληθεί ξεχωριστή αίτηση επιλέγοντας τη ΔΟΥ από τη λίστα «Επιλογή ΔΟΥ οφειλής». Σε περίπτωση συγχωνευμένων ΔΟΥ, η ΔΟΥ οφειλής μπορεί να διαφέρει από εκείνη στην οποία απευθύνεται η Υπεύθυνη Δήλωση.
Στη ρύθμιση Ρ1 και στη ρύθμιση «Ρ2-24 δόσεις» εμφανίζονται μόνο οι ΔΟΥ στις οποίες υπάρχουν οφειλές που μπορούν να ρυθμιστούν σε 48 ή σε 24 δόσεις αντίστοιχα.
Στη ρύθμιση «Ρ2-12 δόσεις» ανοίγοντας τη λίστα «Επιλογή ΔΟΥ οφειλής» εμφανίζει όλες τις ΔΟΥ με τις αντίστοιχες οφειλές.
5) Υπέβαλα την αίτηση και δεν πλήρωσα εντός 3 εργάσιμων ημερών. Τι να κάνω;
Αν δεν γίνει η πληρωμή εντός 3 εργάσιμων ημερών τότε υποβάλλετε νέα αίτηση και πληρώνετε με τη νέα ΤΡΟ εντός 3 εργάσιμων ημερών στην τράπεζα.
6) Ενώ έχω υποβάλει τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος (Ε1) των τελευταίων 5 ετών και τις εκκαθαριστικές δηλώσεις ΦΠΑ των τελευταίων 5 ετών καθώς και τις περιοδικές του τρέχοντος έτους, μου εμφανίζει σχετικό μήνυμα και δεν μπορώ να προχωρήσω στη ρύθμιση.
Σ’ αυτήν την περίπτωση εκτυπώστε το μήνυμα του TaxisNet και απευθυνθείτε στην αρμόδια ΔΟΥ.
7) Η ερώτησή μου δεν υπάρχει στις Συχνές Ερωτήσεις. Τι να κάνω;
Αν είστε εγγεγραμμένος χρήστης μπορείτε να υποβάλετε το ερώτημά σας μέσα από την επιλογή: Ο λογαριασμός μου/My TAXISnet.
Αν δεν είστε εγγεγραμμένος χρήστης μπορείτε να υποβάλετε το ερώτημά σας μέσω της φόρμας υποβολής αιτήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: