Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

80 εκατ. φοροδιαφυγής αποκάλυψε το ΣΔΟΕ ekskafes_limni_pamvotida.jpg

80 εκατ. φοροδιαφυγής αποκάλυψε το ΣΔΟΕ

ekskafes_limni_pamvotida.jpg

Μπορεί η φοροδιαφυγή που αποκαλύφθηκε από τους ελέγχους του Οκτωβρίου να φτάνει τα 80 εκατ. ευρώ, ωστόσο είναι αμφίβολο αν το Δημόσιο θα εισπράξει περισσότερα από 2-3 εκατ. ευρώ από τα πρόστιμα και τις ποινές που επιβάλλονται | ΕUROKINISSI
Από αυτά είναι όμως... αμφίβολο αν θα εισπραχτούν 2-3 εκατ. ευρώ από τα πρόστιμα και τις ποινές που επιβάλλονται, όπως δείχνει η εμπειρία του παρελθόντος.
Καλοί οι έλεγχοι του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), αλλά αν έμπαινε και… κάτι στα κρατικά ταμεία θα ήταν ακόμα καλύτερα.
Μπορεί η φοροδιαφυγή που αποκαλύφθηκε από τους ελέγχους του Οκτωβρίου να φτάνει τα 80 εκατ. ευρώ, ωστόσο είναι αμφίβολο αν το Δημόσιο θα εισπράξει περισσότερα από 2-3 εκατ. ευρώ από τα πρόστιμα και τις ποινές που επιβάλλονται, με βάση τουλάχιστον την εμπειρία του παρελθόντος.
Τον «χορό» της φοροδιαφυγής σέρνουν επιχειρήσεις, πρώην άρχοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πανεπιστημιακοί, γιατροί, συνταξιούχοι, αγρότες κ.ά.
Τα πλαστά και εικονικά τιμολόγια είναι η συνηθέστερη πρακτική της φορολογικής απάτης και της διαφθοράς και ακολουθεί η μη έκδοση στοιχείων (αποδείξεις, τιμολόγια κ.λπ.).
Μεταξύ των πιο χαρακτηριστικών περιπτώσεων είναι οι εξής:
● Εξι επιχειρήσεις οι οποίες έλαβαν 1.068 εικονικά φορολογικά στοιχεία για ανύπαρκτες συναλλαγές συνολικού ύψους 22 εκατ. ευρώ και δεν απέδωσαν ΦΠΑ ύψους 5 εκατ. ευρώ.
● Τέσσερις επιχειρήσεις εξέδωσαν 580 εικονικά στοιχεία για ανύπαρκτες συναλλαγές 20,5 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα οι λήπτες αυτών να συμψηφίσουν παράνομα ΦΠΑ 4,7 εκατ. ευρώ και να μην καταβληθούν οι αναλογούντες φόροι.
● Επιχείρηση εκμίσθωσης και διαχείρισης ακινήτων στον Αγ. Ιωάννη Ρέντη δεν εξέδωσε 239 φορολογικά στοιχεία ύψους 518.000 ευρώ και απέκρυψε τα έσοδα από την Εφορία.
● Ιατρός-καρδιολόγος στον Πειραιά, δημόσιος υπάλληλος, από το 2004 έως το 2010 απέκρυψε εισοδήματα ύψους 1,474 εκατ. ευρώ, δεν δήλωσε ενοίκια ύψους 36.000 ευρώ και υπέβαλε ανακριβή δήλωση φορολογίας μεταβίβασης ακινήτων κατά 836.000 ευρώ.
● Αγρότης ειδικού καθεστώτος στη Λακωνία δεν δήλωσε εισόδημα 525.000 ευρώ.
● Συνταξιούχος δημόσιος υπάλληλος στο Χαλάνδρι δεν δήλωσε εισοδήματα ύψους 240.000 ευρώ.
● Τέσσερα φυσικά πρόσωπα απέκρυψαν εισοδήματα ύψους 300.000 ευρώ, όπως προέκυψε από τον έλεγχο των τραπεζικών καταθέσεών τους.
● Σε έλεγχο αξιοποίησης ακινήτων στη Γλυφάδα Αττικής, προέκυψε ανακριβής δήλωση του τιμήματος επί συμβολαίου ύψους 4.601.000 ευρώ.
● Τρεις οδοντίατροι και ένα νομικό πρόσωπο στη Γλυφάδα Αττικής υπέβαλαν ανακριβή δήλωση φορολογίας μεταβίβασης ακινήτων ύψους 4,6 εκατ. ευρώ, ως αντισυμβαλλόμενοι της ανωτέρω επιχείρησης αξιοποίησης ακινήτων.
Επίσης:
● Η Επιχειρησιακή Διεύθυνση ΣΔΟΕ Αθηνών αποκάλυψε ότι πρώην δήμαρχος δήμου της Αττικής απέκρυψε εισοδήματα από το 2004 έως το 2009 ύψους 3,427 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό προέκυψε μετά το άνοιγμα των τραπεζικών του λογαριασμών.
Η Περιφερειακή Διεύθυνση Πελοποννήσου διαπίστωσε ότι:
● Φυσικό πρόσωπο, ελεύθερος επαγγελματίας στη Μεσσηνία, απέκρυψε εισόδημα 1,105 εκατ. ευρώ, ενώ:
● Ξενοδοχειακή επιχείρηση στη Ζάκυνθο έλαβε 58 εικονικά τιμολόγια (ύψους 336.000 ευρώ) προκειμένου να δικαιολογήσει χρηματοδότηση προγράμματος.
● Το ΣΔΟΕ της Θράκης αποκάλυψε ότι επιχείρηση κατασκευών στον Εβρο εξέδωσε εικονικά τιμολόγια ύψους 3,381 εκατ. ευρώ από το 2002 έως το 2004, με αποτέλεσμα να ζημιωθεί το Δημόσιο από συμψηφισμό ΦΠΑ ύψους 777.630 ευρώ.
● Στην Πάτρα το ΣΔΟΕ Δυτικής Ελλάδας αποκάλυψε ότι επιχείρηση η οποία είχε ενταχθεί σε αναπτυξιακό πρόγραμμα έλαβε εικονικά τιμολόγια προκειμένου να δικαιολογήσει την επένδυση και ζητήθηκε η επιστροφή 1,2 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο, ως αχρεωστήτως καταβληθέντων.
● Στην Κρήτη το ΣΔΟΕ, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία κατά της απάτης (OLAF), επέβαλε πρόστιμα 2,62 εκατ. ευρώ σε Αγρο-Κτηνοτροφικό Συνεταιρισμό για φορολογικές παραβάσεις.
● Η Επιχειρησιακή Διεύθυνση Ειδικών Υποθέσεων Θεσσαλονίκης συνεχίζει την έρευνα για τα αδήλωτα πρόσθετα εισοδήματα από προγράμματα της Ε.Ε. στο ΑΠΘ. Προέκυψε ότι δεν είχαν δηλωθεί 3,080 εκατ. ευρώ από καθηγητές του Ιδρύματος.
● Επίσης, αποκάλυψε ότι 3 επιχειρήσεις έλαβαν εικονικά τιμολόγια από αθλητικά σωματεία ύψους 845.000 ευρώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: