Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

Υποχρεωτική η καταγραφή στο ΕΜΣΥ για όλα τα σηµεία ύδρευσης µέχρι τέλος του έτους Χωρίς κωδικό από το Μητρώο καµία άδεια χρήσης νερού σε αγρότες

Υποχρεωτική η καταγραφή στο ΕΜΣΥ για όλα τα σηµεία ύδρευσης µέχρι τέλος του έτους

Χωρίς κωδικό από το Μητρώο καµία άδεια χρήσης νερού σε αγρότες

Κοντονής Γιώργος|  03/11/2014 - 12:54 μμ
Σφίγγουν τα περιθώρια για τους αγρότες κατόχους γεωτρήσεων, καθώς είναι πλέον αναγκασµένοι να έχουν τον Κωδικό εγγραφής τους στο Εθνικό Μητρώο Σηµείων Υδροληψίας (ΕΜΣΥ), προκειµένου να µπορέσουν να λάβουν οποιαδήποτε άδεια χρήσης νερού. Η σχετική απόφαση έρχεται µετά από δύο χρόνια διαβουλεύσεων από το ΥΠΕΚΑ µε σκοπό όπως λένε να απλοποιήσει τη συγκεκριµένη διαδικασία, ωστόσο τα δεκάδες δικαιολογητικά δεν επαληθεύουν τις υποσχέσεις.
Πιο αναλυτικά, σύµφωνα µε τη νέα ΚΥΑ, η έκδοση αδειών δεν θα είναι δυνατό να πραγµατοποιηθεί αν το σηµείο, ενεργό ή ανενεργό, δεν έχει καταγραφεί στο Εθνικό Μητρώο Σηµείων Υδροληψίας (ΕΜΣΥ), διαδικασία που «τρέχει» µέχρι τέλος του έτους. Αρχικά, λοιπόν, για την έκδοση άδειας εκτέλεσης έργου αξιοποίησης υδατικών πόρων ή/και χρήσης ύδατος απαιτείται η υποβολή από τον ενδιαφερόµενο φακέλου εις τριπλούν (το πρωτότυπο σε έντυπη και ψηφιακή µορφή συνοδευόµενο από δύο αντίγραφα) στην αρµόδια υπηρεσία του κατά περίπτωση οικείου Ο.Τ.Α (υπηρεσία υποδοχής δήµου ή περιφέρειας), στα διοικητικά όρια του οποίου υπάγεται το σηµείο υδροληψίας.

Έπειτα, στον Ο.Τ.Α γίνεται ο έλεγχος για την τυπική πληρότητα του φακέλου όπως επίσης και οι αναγκαίοι δειγµατοληπτικοί έλεγχοι, και έπειτα αποστέλλεται γραπτή έκθεση στην αρµόδια ∆ιεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωµένης ∆ιοίκησης.

Εκείνη µετά αξιολογεί τη συµβατότητά του σε σχέση µε το Σχέδιο ∆ιαχείρισης της περιοχής λεκάνης απορροής ποταµού και µετά προβαίνει στην έκδοση της άδειας εκτέλεσης έργων αξιοποίησης υδατικών πόρων ή/και χρήσης νερού. Σύµφωνα µε το επίσηµο χρονοδιάγραµµα όλη η παραπάνω διαδικασία µπορεί να πάρει πάνω από 2 µήνες,

Σηµειώνεται πως οι άδειες που έχουν εκδοθεί µε το παλαιό καθεστώς µπορεί και να ανακληθούν εάν τυχόν δεν είναι σύµφωνες µε το οικείο Σχέδιο ∆ιαχείρισης της Περιοχής Λεκανών ροής Ποταµού.

Δικαιολογητικά του φακέλου για άδεια χρήσης ή γεώτρησης

-Αίτηση-∆ήλωση στην οποία αναφέρονται τα στοιχεία του δικαιούχου, ο κωδικός ΕΜΣΥ, ο λόγος που ζητάει την άδεια (αγροτική, υδρευτική, βιοµηχανική χρήση), τα στοιχεία του χώρου, το είδος καλλιέργειας και ζώων ανά έτος και ανά πενταετία, όπως και µία σύντοµη τεχνική περιγραφή.
-Χάρτης κτηµατολογίου ή αντίστοιχο έγγραφο µέσα από το οποίο θα παρουσιάζεται το σηµείο υδροληψίας και τα περιγράµµατα των περιοχών χρήσης ύδατος από το σηµείο υδροληψίας, εκτός αν οι πληροφορίες παρέχονται από τον ΟΣ∆Ε.

Επιπλέον απαιτείται υδρογεωλογική έκθεση για γεωτρήσεις/πηγάδια/πηγές, ενώ απαιτούνται και συµπληρωµατικά δικαιολογητικά τα οποία κατατίθενται στην αρµόδια διεύθυνση Υδάτων, µε βάση τα προβλεπόµενα στο οικείο Σχέδιο ∆ιαχείρισης λεκανών.

Μόνο όσον αφορά την έκδοση άδειας νερού για αγροτική χρήση, απαιτείται αντίγραφα δηλώσεων ΟΣ∆Ε των τελευταίων πέντε ετών.

Σηµειωτέων ότι σε περίπτωση αδειοδότησης έργων αξιοποίησης υδατικών πόρων και χρήσης ύδατος της ΕΥ∆ΑΠ ή ΕΥΑΘ ή ∆ηµόσιων ή ∆ηµοτικών Οργανισµών Παροχής Υπηρεσιών Ύδατος, κάθε σχετική αίτηση για χορήγηση άδειας πρέπει να συνοδεύεται από έκθεση των λοιπών υφιστάµενων έργων και σηµείων υδροληψίας που αφορούν στις υπηρεσίες παροχής ύδατος.

Τέλος για την χρήση των υδατικών πόρων υποχρεωτική είναι η τοποθέτηση µη µηδενιζόµενου υδρόµετρου στην κεφαλή του σηµείου υδροληψίας µε κοινοποίηση του σειριακού αριθµού στη ∆/νση Υδάτων, ή να τηρούνται στοιχεία της καταγραφής του µετρητή και της ετήσιας κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύµατος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: