Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

Ανεβάζουν τον πήχη των θυσιών

Ανεβάζουν τον πήχη των θυσιών

xardouvelis-samaras.jpg

Ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά στην κατάθεση του σχεδίου του Κρατικού Προϋπολογισμού για το έτος 2015EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Νέους φόρους 1,4 δισ. ευρώ κομίζει σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις ο προϋπολογισμός του 2015, με τον οποίο η κυβέρνηση «συρρικνώνει» κατά 1,5 δισ. ευρώ τα συνολικά έξοδα του κράτους για να πιάσει τον στόχο του πλεονάσματος που παρακολουθεί επισταμένως η τρόικα.
Σύμφωνα με το βασικό σχέδιο, ο «πήχης» για το πλεόνασμα έχει τοποθετηθεί στο 3% του ΑΕΠ ή στα 5,6 δισ. ευρώ το 2015, από 1,8% το 2014 και 3,3 δισ. ευρώ, τα οποία εκτιμάται ότι θα περισσέψουν στα ταμεία από τις φετινές θυσίες των πολιτών.
Τη διαφορά στα έσοδα, όπως και φέτος έτσι και του χρόνου, θα κάνουν οι φόροι στην περιουσία που λόγω του ΕΝΦΙΑ δημιουργούν έναν «λογαριασμό» 3,5 δισ. ευρώ -θα «αρμέξει» περισσότερους από 5,5 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων.
Σε σχέση με το 2010, πρώτη χρονιά εφαρμογής του Μνημονίου στην Ελλάδα, οι φόροι στα ακίνητα είναι αυξημένοι κατά 1 δισ. ευρώ!
Σύμφωνα με τον νέο προϋπολογισμό, τα έσοδα από την άμεση φορολογία αυξάνουν κατά 484 εκατ. ευρώ το 2015 στα 21,8 δισ. ευρώ και από την έμμεση κατά 924 εκατ. ευρώ στα 25,1 δισ. ευρώ.
Εάν στις δύο αυτές κατηγορίες προστεθούν και οι εισπράξεις ύψους 15 δισ. ευρώ από τον ΦΠΑ και από τους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης (τέλη κυκλοφορίας, ποτά, τσιγάρα κ.λπ.) ύψους 8,9 δισ. ευρώ, τα συνολικά έσοδα του προϋπολογισμού προβλέπεται να φτάσουν στα 50,3 δισ. ευρώ (αύξηση 1,1 δισ. ευρώ).
Η αύξηση αυτών των εσόδων είναι αποτέλεσμα της ανακόλουθης στάσης της κυβέρνησης στο θέμα των φοροελαφρύνσεων.
Η εξαγγελία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για σταδιακή μείωση των ανώτατων φορολογικών συντελεστών σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά δεν υπήρχε ούτε σαν... σχόλιο μέσα στο βασικό κείμενο του προϋπολογισμού.
Ετσι, η πρώτη μείωση άμεσων φόρων που θα είχε αντίκτυπο στο εισόδημα όλων των πολιτών εγκαταλείπεται για το 2015, με αποτέλεσμα μισθωτοί και συνταξιούχοι να συνεχίσουν να φορολογούνται για τις αποδοχές τους με τους υψηλούς συντελεστές φόρου εισοδήματος 22%, 32% και 42%, και οι επιχειρήσεις με 26%.
Την ίδια στιγμή, για να μπορέσει να καλυφθεί το δημοσιονομικό «κενό» των 2,5 δισ. ευρώ, για το οποίο ξιφουλκούν τρόικα και κυβέρνηση, διατηρείται για άλλα δύο χρόνια ώς το 2016 η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, που κανονικά έληγε φέτος.
«Χρυσώνουν το χάπι»
Για να «χρυσώσει το χάπι» η κυβέρνηση μειώνει κατά 30% τους φορολογικούς συντελεστές του επαχθούς αυτού μέτρου, της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, που αν και μειωμένη, θα φέρει στα ταμεία εισπράξεις 700 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι η έκτακτη εισφορά επιβάλλεται σε όλα τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων πάνω από το όριο των 12.000 ευρώ.
Και επειδή η «συνταγή» είναι πλέον γνωστή, η αύξηση των φόρων θα συνδυαστεί με νέα μείωση των κονδυλίων για το κοινωνικό κράτος.
Πιο συγκεκριμένα, οι δαπάνες για αποδοχές και συντάξεις το 2015 θα ανέλθουν στα 18,7 δισ. ευρώ από 18,5 δισ. ευρώ φέτος. Τούτο όμως δεν μεταφράζεται με αύξηση των αποδοχών, αφού η επιπλέον δαπάνη των 210 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2014 οφείλεται στις νέες προσλήψεις που θα γίνουν στο Δημόσιο, για τις οποίες έχει συμφωνήσει η τρόικα, αλλά και στην τμηματική καταβολή των αναδρομικών περικοπών που έγιναν στα Σώματα Ασφαλείας και τις Ενοπλες Δυνάμεις.
Αντίθετα, η κυβέρνηση «κουρεύει» κατά 460 εκατ. τα κονδύλια του κοινωνικού κράτους στα 13,9 δισ. ευρώ (επιδόματα, κοινωνική ασφάλιση και περίθαλψη).
Οι συνολικές δαπάνες του προϋπολογισμού προβλέπεται να συγκρατηθούν στα 55,7 δισ. ευρώ το 2015 από 57,2 δισ. ευρώ το 2014 (περαιτέρω μείωση κατά 1,5 δισ. ευρώ).
Οι πρωτογενείς δαπάνες περιορίζονται στα 41,8 δισ. ευρώ από 42,4 δισ. ευρώ που θα διαμορφωθούν φέτος, ενώ αύξηση κατά 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με φέτος θα σημειώσουν οι δαπάνες για την αποπληρωμή των τόκων που θα φτάσουν στα 5,9 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: