Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

«Ανήθικος, άδικος και εσφαλμένος» Προσφυγή στο ΣτΕ για τον ΕΝΦΙΑ κατέθεσε επίτιμος δικηγόρος.

03/11/14ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Ανήθικος, άδικος και εσφαλμένος»

Προσφυγή στο ΣτΕ για τον ΕΝΦΙΑ κατέθεσε επίτιμος δικηγόρος.
        
 
Της Μαρίας Δήμα

EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΛΑΡΗ
EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΛΑΡΗ
Για αντισυνταγματικές παράνομες, αλλά και «ανήθικες, άδικες, εσφαλμένες και κατακριτέες πτυχές» του ΕΝΦΙΑ κάνει λόγο σε προσφυγή του που κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας ένας τέως σύμβουλος του υπουργείου Οικονομικών και επίτιμος (συνταξιούχος) δικηγόρος.

Ο δικηγόρος υπογραμμίζει στην προσφυγή του ότι η επιβολή του ΕΝΦΙΑ, που ξεκίνησε από πέρυσι με την ψήφιση του νόμου 4223/2013 και έχει προκαλέσει έντονες αντιπαραθέσεις τόσο εντός όσο και εκτός της Βουλής, είναι αντίθετος στις συνταγματικά κατοχυρωμένες αρχές: 1) της αναλογικότητας, 2) της ισότητας μεταξύ των πολιτών, 3) της φορολογικής ισότητας και 4) της φορολογικής Δικαιοσύνης.

Ο προσφεύγων επισημαίνει παράλληλα πως ο ΕΝΦΙΑ ευνοεί τους «έχοντας και κατέχοντας» και επιβαρύνει υπέρμετρα τις οικονομικά ασθενέστερες κατηγορίες πολιτών.

Χαρακτηριστικά, ο τέως σύμβουλος του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνει ότι ο ΕΝΦΙΑ είναι δυσμενέστερος «για τα κτίσματα των μικρότερων τιμών ζώνης, δηλαδή αυτών που βρίσκονται σε μειονεκτικότερες περιοχές, τα οποία, όταν πρόκειται περί κτισμάτων κυρίας κατοικίας, ανήκουν σε πτωχότερους φορολογούμενους πολίτες».

Ακόμα αναφέρει ότι ο ΕΝΦΙΑ «δεν ένας έκτακτος φόρος με παροδικό χαρακτήρα, αλλά είναι ο πρώτος θεσμικός, τακτικός και μόνιμος νόμος που κατανέμει το βάρος της φορολογίας ακίνητης περιουσίας μεταξύ των πολιτών και δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τον συνταγματικώς, ηθικώς και πολιτικώς απαράδεκτο τρόπο της άνισης και πολλαπλώς άδικης κατανομής του βάρους της φορολογίας μεταξύ των πολιτών». Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα των εξόφθαλμων αδικιών του ΕΝΦΙΑ, αναφέρει ότι για διαμέρισμα του 33,10 τ.μ., επί της οδού Τσόχα στην Αθήνα, αντικειμενικής αξίας 2.561 και ζώνης 2.150 ευρώ, ο εν λόγω φόρος που του επιβλήθηκε ανέρχεται στο ποσό των 10,2 ευρώ (ποσοστό 0,39% της αντικειμενικής αξίας).

Την ίδια στιγμή, για το μισό (1/2) εξ αδιαιρέτου διαμέρισμά του 98 τ.μ. στα Καλά Νερά Μαγνησίας, με αντικειμενική αξία 19.681 ευρώ και τιμή ζώνης 1.100 ευρώ, ο ΕΝΦΙΑ ανέρχεται στα 161,47 ευρώ (ποσοστό 0,81%).


Δεν υπάρχουν σχόλια: