Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

Καλά Χριστούγεννα με τον... ΕΝΦΙΑ

Δευτέρα, 03 Νοεμβρίου 2014 08:20

Καλά Χριστούγεννα με τον... ΕΝΦΙΑ

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Καλά Χριστούγεννα με τον... ΕΝΦΙΑ
Τουλάχιστον μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου θα τραβιούνται εκατομμύρια φορολογούμενοι για να μπορέσουν να διορθώσουν τα λάθη που έχουν γίνει στο έντυπο Ε9. H Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων προσανατολίζεται να εισηγηθεί παράταση στην προθεσμία υποβολής των διορθωτικών δηλώσεων του Ε9, από τις 30 Νοεμβρίου που προβλέπει κανονικά ο νόμος, τουλάχιστον μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου. Έτσι το μενού των φετινών Χριστουγέννων εκτός από τις όποιες εορταστικές προετοιμασίες θα προβλέπει ραντεβού με το λογιστή για τη διόρθωση των λαθών που έχουν γίνει στην ακίνητη περιουσία του καθενός αλλά και επίσκεψη στην τράπεζα για την πληρωμή και του ΕΝΦΙΑ αλλά και των τελών κυκλοφορίας των αυτοκινήτων.
Γράφει:  

Ο αριθμός των ιδιοκτητών που εκτιμάται ότι θα πρέπει να προσέλθει στους λογιστές για να διορθώσει τα όποια λάθη, υπολογίζεται ότι υπερβαίνει τα 2 εκατομμύρια. Αν η διαδικασία ολοκληρωθεί με επιτυχία για τους φορολογούμενους τότε τα έσοδα του υπουργείου οικονομικών θα μειωθούν κατά τουλάχιστον 200 εκατομμύρια ευρώ, προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερο πονοκέφαλο στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου οικονομικών.
Σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου οικονομικών υποστήριξαν ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας θα γίνουν οι διορθώσεις στα έντυπα Ε9 θα τεθεί στη διάθεση του κοινού γύρω στις 13 ή 14 Νοεμβρίου. Μάλιστα, ο προγραμματισμός του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει ότι θα δοθεί δυνατότητα αναδρομικής διόρθωσης στα έντυπα Ε9 όλων των ετών από το 2010 και μετά. Αυτό θα συμβεί διότι από την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ προέκυψε ότι υπάρχουν λάθη και παραλείψεις που αγγίζουν και τον φόρο ακίνητης περιουσίας που εκλήθησαν να καταβάλλουν οι φορολογούμενοι για τα έτη 2010, 2011,2012 και 2013.
Όπως ενημερώθηκαν οι λογιστές κατά την ημερίδα, η εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων Ε9, ύστερα από τη διόρθωση των λαθών θα γίνεται αυτόματα. Αυτό σημαίνει ότι ο ιδιοκτήτης, με το που θα ολοκληρώνεται η διαδικασία, θα αποκτά αμέσως πρόσβαση στο καινούργιο εκκαθαριστικό ενώ αυτομάτως θα γίνεται και η διόρθωση των δόσεων που υπολείπονται μέχρι την πλήρη αποπληρωμή του φετινού φόρου.
Σε αρκετές περιπτώσεις οι ιδιοκτήτες θα χρειαστεί να κάνουν διορθώσεις και στο έντυπο Ε2 στο οποίο αναγράφονται τα στοιχεία των ακινήτων που ενοικιάζονται ή που παρέμειναν κενά κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς. Οι διορθώσεις στο έντυπο Ε2 μπορεί να χρειαστούν για τη χορήγηση της έκπτωσης που αφορά στους μη ηλεκτροδοτούμενους κλειστούς χώρους. Για τις περιπτώσεις που απαιτείται διόρθωση μόνο στο έντυπο Ε2, η έκδοση του διορθωμένου εκκαθαριστικού θα γίνει το Δεκέμβριο οπότε το μειωμένο πόσο θα εμφανιστεί στις δόσεις του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου. Αντίθετα, στις περιπτώσεις που φορολογούμενος θα χρειαστεί να παρέμβει και στο έντυπο Ε2 και στο έντυπο Ε9, το εκκαθαριστικό θα εμφανιστεί αυτόματα την ίδια στιγμή.

Η διεύθυνση ηλεκτρονικής διακυβέρνησης (ΔΗΛΕΔ) της Γενικής Γραμματείας δημοσίων εσόδων προσανατολίζεται να αποστείλει μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε όλους τους ιδιοκτήτες για τους οποίους έχουν εντοπιστεί παραλείψεις και κενά στο έντυπο Ε9. Τα συγκεκριμένα μηνύματα θα προσκαλούν τους ιδιοκτήτες μέσα στις συγκεκριμένες προθεσμίες που προβλέπει ο νόμος να διορθώσουν τα λάθη και να καλύψουν τα κενά, έτσι ώστε να γίνει σωστή εκκαθάριση. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε περίπτωση διόρθωσης λαθών τα οποία θα έχουν ως αποτέλεσμα ο φόρος να μειωθεί κατά περισσότερο από 300 €, ο φορολογούμενος είναι δεδομένο ότι θα κληθεί στην εφορία να προσκομίσει τα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν την ορθότητα του διορθωμένου εντύπου Ε9.

Δεν υπάρχουν σχόλια: