Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

Ανάπτυξη βασισμένη στην ένδεια

Ανάπτυξη βασισμένη στην ένδεια

Οι φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν κάνουν λόγο για μεγέθυνση της ελληνικής οικονομίας το 2014, με κινητήρια δύναμη την ιδιωτική κατανάλωση και τις εξαγωγές. Η αισιοδοξία της, ωστόσο, εδράζεται στην πτώση του βιοτικού επιπέδου.
Με τίτλο «η οικονομία επιτέλους ανακάμπτει» στο ειδικό κεφάλαιο για την Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογραμμίζει, στις φθινοπωρινές προβλέψεις της, ότι ύστερα από 6 χρόνια ύφεσης το 2014 αναμένεται να είναι το σημείο καμπής για τη χώρα μας.
Η πολυπόθητη ανάκαμψη θα έχει κινητήρια δύναμη την ιδιωτική κατανάλωση και τις εξαγωγές, ωστόσο το μέγεθος των θετικών αποτελεσμάτων θα εξαρτηθεί από την επίδραση της εφαρμογής των πολιτικών στις επενδύσεις.
Σε ό,τι αφορά τους ρυθμούς ανάπτυξης, μετά ένα πιο αδύναμο απ’ ό,τι αναμενόταν πρώτο τρίμηνο σημειώθηκε ενίσχυση της ανάπτυξης το δεύτερο τρίμηνο και η τάση αυτή θα ενισχυθεί περαιτέρω το τρίτο τρίμηνο. Ωστόσο, οι συνεχιζόμενες σφικτές συνθήκες σε ό,τι αφορά την παροχή πιστώσεων αλλά και η χαμηλή απορροφητικότητα πόρων από την Ε.Ε. και την ΕΤΕ εξακολουθούν να είναι ανασταλτικός παράγοντας στην ανάκαμψη των επενδύσεων. Πάντως η ιδιωτική κατανάλωση θα σημειώσει ταχεία αύξηση και οι εξαγωγές θα έχουν θετικές επιδόσεις, με ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα από τον τουρισμό και τη ναυτιλία.
Η υποτίμηση του ευρώ
Η ανάπτυξη θα είναι 0,6% σε πραγματικούς όρους φέτος και θα ενισχυθεί περαιτέρω το 2015. Ωστόσο, η αβεβαιότητα που σχετίζεται με την εφαρμογή των πολιτικών εξακολουθεί να επηρεάζει τις αποφάσεις για επενδύσεις το πρώτο εξάμηνο του 2015. Η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης θα υποστηριχτεί από τον μειωμένο πληθωρισμό, την αύξηση στο διαθέσιμο εισόδημα και τη χρήση προληπτικών αποταμιεύσεων.
Το 2015 οι εξαγωγές αναμένεται να σημειώσουν μεγάλη αύξηση, κάτι που θα υποστηριχτεί από την υποτίμηση του ευρώ και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας αλλά και τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Αποτέλεσμα θα είναι το πραγματικό ΑΕΠ να αυξηθεί κατά 2,9% το 2015.
Το 2016 το πραγματικό ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί 3,7% καθώς θα υπάρχουν θετικές εξελίξεις στον τομέα των επενδύσεων και τα οφέλη από τις εν εξελίξει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα γίνουν ορατά.
Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών αναμένεται να φτάσει το 2,8% του 2014, ενώ η βελτίωση θα συνεχιστεί το 2015 στο 2,5% και το 2016 στο 2,2%.
Η ανεργία αναμένεται να μειωθεί στο 26,8% το 2014, κάτι που οφείλεται στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και στις θετικές επιδράσεις από τα προγράμματα στήριξης της απασχόλησης. Η πτωτική πορεία της ανεργίας θα συνεχιστεί το 2015 φτάνοντας το 25% και το 2016 στο 22%, χάρη στην ανάκαμψη των επενδύσεων, στη συνέχιση των προγραμμάτων απασχόλησης και στα οφέλη από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Οι τιμές καταναλωτή αναμένεται να μειωθούν κατά 1% το 2014, χάρη στο μειωμένο κόστος εργασίας και στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στην αγορά προϊόντων κυρίως με την άρση των στρεβλώσεων και την αύξηση του ανταγωνισμού στους τομείς του λιανικού εμπορίου, της υγείας και της ενέργειας. Καθώς η οικονομική ανάπτυξη θα σημειώνει περαιτέρω αύξηση, οι τιμές θα αυξηθούν κατά 0,3% το 2015 και κατά 1,1% το 2016.
Η ανάπτυξη στην Ελλάδα μπορεί να αποδειχθεί λιγότερο δυναμική απ’ ό,τι προβλέπεται εάν οι αβεβαιότητες στην εφαρμογή των πολιτικών αποδειχθεί να έχουν μεγαλύτερες δυσμενείς επιπτώσεις στην εμπιστοσύνη και στις επενδύσεις ή αν οι γεωπολιτικές εξελίξεις έχουν μεγαλύτερο αρνητικό αντίκτυπο στην περιοχή.
Στα θετικά θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι εξαγωγές μπορεί να υπερβούν τις προσδοκίες όπως και η εμπιστοσύνη των επενδυτών εάν ολοκληρωθεί επιτυχώς η διαδικασία για τα κόκκινα δάνεια και επιβεβαιωθούν τα θετικά αποτελέσματα της ποιότητας των κεφαλαίων των τραπεζών και των τεστ αντοχής των τραπεζών.
Η δημοσιονομική κατάσταση βελτιώνεται, το δημοσιονομικό έλλειμμα έφτασε το 12,2 του ΑΕΠ το 2013 από 8,6% το 2012 λόγω του κόστους από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που έφτασε το 10,4% του ΑΕΠ το 2013 και το 2,9% το 2012. Ωστόσο, παρά τις εξελίξεις αυτές, η δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας βελτιώθηκε σημαντικά το 2013.
Τα μέτρα μιας χρήσης
Το 2014 το έλλειμμα αναμένεται να μειωθεί στο 1,6% του ΑΕΠ χάρη στα μιας χρήσης μέτρα που αφορούσαν το κόστος ενίσχυσης των τραπεζών το 2013 αλλά και στη συνεχιζόμενη βελτίωση σε δημοσιονομικό επίπεδο, όπως είναι η σημαντική μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος και η σταθεροποίηση των δαπανών. Η πρόβλεψη αυτή έχει βασική προϋπόθεση η κυβέρνηση να κάνει αυστηρούς ελέγχους στις δαπάνες διασφαλίζοντας ότι το πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,5% το 2014 θα επιτευχθεί.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις το 2015 και το 2016 το πρωτογενές πλεόνασμα θα φτάσει το 3% και το 4,5% του ΑΕΠ αντίστοιχα, ως αποτέλεσμα των δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται στο πρόγραμμα προσαρμογής της Ελλάδας και στο βελτιωμένο οικονομικό περιβάλλον. Αποτέλεσμα αυτού, το έλλειμμα θα κυμανθεί στο 1,3% το 2016.
Η δημοσιονομική προσαρμογή και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις τα τελευταία χρόνια βελτίωσαν αισθητά τις διαρθρωτικές επιδόσεις της χώρας δημιουργώντας σημαντικά πλεονάσματα.
Το δημόσιο χρέος αναμένεται να σταθεροποιηθεί φέτος, ενώ στη συνέχεια αναμένεται μια αισθητή πτωτική πορεία από το 2015 και μετά, καθώς το πρωτογενές πλεόνασμα θα συνεχίσει να βελτιώνεται όπως επίσης και η οικονομική ανάπτυξη. Οι μειωμένες ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών στη συνέχεια των τεστ αντοχής που έγιναν αναμένεται να οδηγήσουν σε μειωμένο δανεισμό από το ΤΧΣ, κάτι που θα έχει αποτέλεσμα να μειωθεί περαιτέρω το χρέος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: