Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

Απόφαση-«βόμβα» για τις αντικειμενικές αξίες

Απόφαση-«βόμβα» για τις αντικειμενικές αξίες

akinita-spitia.jpg

σπίτιαΠολυκατοικίες στην πόλη | Eurokinissi
Αλλάζουν τα δεδομένα στις αντικειμενικές αξίες, μετά την προσφυγή που προηγήθηκε από στελέχη, φίλους και τον πρόεδρο της Δράσης, Θόδωρο Σκυλακάκη.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Δράσης, η κυβέρνηση καλείται να αναπροσαρμόσει εντός έξι μηνών τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, έπειτα από σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. 
Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα παρακάτω:
Με την απόφαση της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας Νο 1055/2014 το ΣτΕ: «Διαπιστώνει ότι η διοίκηση έχει παραλείψει παρανόμως να προβεί στην επιβαλλομένη από το άρθρο 41.1 του Νόμου 1249 του 1982 έκδοση αποφάσεως αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών της χώρας. Αναβάλει την έκδοση οριστικής αποφάσεως και τάσσει στη Διοίκηση εξάμηνη προθεσμία από την κοινοποίηση της παρούσας απόφασης προκειμένου να προβεί στην άνω οφειλόμενη ενέργεια».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Δράσης Θόδωρος Σκυλακάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Αποδεικνύεται ότι για να βοηθήσεις ουσιαστικά τους πολίτες δεν χρειάζονται φωνασκίες και λαϊκισμός. Χρειάζεται σοβαρή δουλειά, τεκμηρίωση, επιχειρήματα και επιμονή. Αυτά έκανε η Δράση και με τα ελάχιστα μέσα και την περιορισμένη κάλυψη που είχε, πέτυχε σήμερα μια μεγάλη νίκη για την οποία είμαι υπερήφανος. Αν οι πολίτες μας δώσουν περισσότερη δύναμη, θα κάνουμε πολύ περισσότερα για αυτούς».

Ακίνητα: εξωπραγματικές αντικειμενικές αξίες μέχρι το 2017

akinita.jpg

ακίνητα στην πόληΑκίνητα στην Αθήνα | Eurokinissi | EUROKINISSI/ ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
Με τις επιβαρύνσεις που συνεπάγονται οι αντικειμενικές τιμές του 2007 στους δεκάδες φόρους που επιβάλλονται στα ακίνητα, θα πορευτεί η εγχώρια αγορά ακινήτων για τουλάχιστον μια διετία ακόμα, παρά το γεγονός ότι οι πραγματικές (αγοραίες) τιμές έχουν υποχωρήσει σημαντικά στο σύνολο σχεδόν της χώρας.
Αυτό επιβεβαιώθηκε και από την απάντηση που έδωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Χρυσόγονου.
«Το ελληνικό πρόγραμμα προβλέπει την επικαιροποίηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στην Ελλάδα με σκοπό την ευθυγράμμιση όλων των αξιών των ακινήτων με τις τιμές της αγοράς. Αυτή η διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει και διενεργείται από ομάδα με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας», αναφέρει ο επικεφαλής της ΕΚΤ στην απάντησή του, και προσθέτει:
• Από τον Αύγουστο του 2014 έχει συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών επιτροπή η οποία δουλεύει βάσει συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος που έχει συμφωνηθεί με την τρόικα.
• Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει διάφορα στάδια και ενέργειες μέχρι την τελική ευθυγράμμιση των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές των ακινήτων, η οποία χρονικά τοποθετείται έως τις αρχές του 2017.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δανειστές έχουν βάλει «πάγο» στα σχέδια της κυβέρνησης για μείωση των αντικειμενικών τιμών πριν από το 2017.
Θεωρούν ότι οι σημερινές υψηλές αντικειμενικές αποτελούν το βασικό μέσο επίτευξης των εισπρακτικών στόχων από τη φορολογία ακινήτων (ΕΝΦΙA κ.λπ.).
Εξάλλου, «πόθεν έσχες» δύο ταχυτήτων για τα ακίνητα θα ισχύσει για το τρέχον έτος, καθώς άλλαξε πρόσφατα η νομοθεσία για το τίμημα που καλούνται να δικαιολογήσουν οι αγοραστές ακινήτων. Για όσους προχώρησαν στην αγορά ακινήτου πριν από την 31η Οκτωβρίου 2014 ισχύει το προηγούμενο καθεστώς, το οποίο ορίζει ότι ο αγοραστής καλείται να δικαιολογήσει ως δαπάνη αγοράς την αντικειμενική αξία του μεταβιβαζόμενου ακινήτου ή το αναγραφόμενο στο συμβόλαιο τίμημα εφόσον αυτό είναι υψηλότερο από την αντικειμενική αξία. Μετά την 1η Νοεμβρίου, ως δαπάνη θα λαμβάνεται υπόψη το τίμημα που αναγράφεται στο συμβόλαιο μαζί με τα έξοδα μεταβίβασης.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: