Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

Πόσο θα πληρώσουμε την αύξηση του χαμηλού ΦΠΑ

Πόσο θα πληρώσουμε την αύξηση του χαμηλού ΦΠΑ

Αύξηση έως 9,4% στην τιμή λιανικής θα επιφέρει ενδεχόμενη κατάργηση του υπερχαμηλού συντελεστή. Ποια προϊόντα και υπηρεσίες φορολογούνται σήμερα με 6,5%
poso-tha-plirwsoume-tin-auksisi-tou-xamilou-fpa
Στο κείμενο του …μνημονίου φέρεται να επιστρέφει η κυβέρνηση για να ικανοποιήσει την Τρόικα εξασφαλίζοντας περιορισμό του δημοσιονομικού κενού. Η λήψη μέτρων περιγράφεται σαφώς στο μνημόνιο και πλέον φτάνει η ώρα λήψης των οριστικών αποφάσεων.
Από τα διάφορα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι (ένας ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ για όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες, κατάργηση των εκπτώσεων που προβλέπονται για τις νησιωτικές περιοχές, μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών σε υψηλότερο φορολογικό συντελεστή) φαίνεται προς το παρόν να κλειδώνει η αύξηση του φορολογικού συντελεστή σε μέρος ή και στο σύνολο των υπηρεσιών που σήμερα φορολογούνται με 6,5%.
Οι ασκήσεις επί χάρτου συνεχίζονται προκειμένου να προσδιοριστεί η εισπρακτική απόδοση του μέτρου αλλά και να καταγραφούν οι πιθανές κοινωνικές αντιδράσεις. Το μέτρο μπορεί να έχει τεράστιες επιπτώσεις στην αγορά καθώς ο κατάλογος περιλαμβάνει προϊόντα και υπηρεσίες που ή συνδέονται με την αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας (π.χ ξενοδοχεία) ή με την υγεία (π.χ φάρμακα) ή ακόμη και με τη βιωσιμότητα κλάδων που ούτως ή άλλως έχουν πληγεί όπως είναι ο έντυπος τύπος και τα θέατρα.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να περιορίσει τις αυξήσεις στα ξενοδοχεία, τα οποία ούτως ή άλλως φορολογούνταν μέχρι πρότινος με 13%. Από την άλλη, θα πέσει στο τραπέζι και το επιχείρημα ότι με την αύξηση του τουρισμού (θετικές είναι οι προβλέψεις και για το 2013) τα ξενοδοχεία θα έχουν αρκετά έσοδα ώστε να μπορέσουν να απορροφήσουν μέρος ή και το σύνολο της αύξησης του φόρου έτσι ώστε να μην υπάρξει επιβάρυνση για τον πελάτη.

Τι λέει σήμερα ο νόμος

  Συντελεστής 6,5% στην νομοθεσία του ΦΠΑ δεν υπάρχει. Ο περίφημος νόμος 2859 προβλέπει ότι σε σειρά υπηρεσιών του λεγόμενου «παραρτήματος ΙΙΙ» (σ.σ είναι το παράρτημα που περιλαμβάνει όλα τα προίόντα και υπηρεσίες που εντάσσονται στον συντελεστή 13%) παρέχεται έκπτωση 50% επί του φόρου. Άρα, για να φέρει έσοδα στο δημόσιο ταμείο το υπουργείο Οικονομικών έχει δύο επιλογές:
1. Ή να περιορίσει το ποσοστό της έκπτωσης από το 50% που είναι σήμερα ή
2  Να καταργήσει τις εκπτώσεις που προβλέπονται στο παράρτημα κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα την αυτόματη μετάταξη των προϊόντων και των υπηρεσιών στο 13%. Το δεύτερο αυτό σενάριο είναι και το χειρότερο καθώς οδηγεί σε αυξήσεις που προσεγγίζουν το 9,4%

Ποια προϊόντα μπορεί να πάνε στο 13%;

·        Φαρμακευτικά προϊόντα και παρασκευάσματα. Φαρμακευτικά είδη. Γάζα για την επίδεση τραυμάτων, υδρόφιλη, από ύφασμα από βαμβάκι, λευκασμένο, απλής ύφανσης, με βάρος που δεν υπερβαίνει τα 100 γραμμάρια ανά τετραγωνικό μέτρο, σε τεμάχια με πλάτος μέχρι 0,90 μέτρα και μήκος μέχρι 100 μέτρα, κατ' ανώτατο όριο (Δ.Κ. 3001, 3002, 3003, 3004, 3005 και 3006 και ΕΧ 5208). Προκειμένου για τα φάρμακα για την ιατρική του ανθρώπου των δασμολογικών κλάσεων 3003 και 3004 και τα εμβόλια για την ιατρική του ανθρώπου της δασμολογικής κλάσης 3002, ο συντελεστής του φόρου μειώνεται κατά 50%.
·        Βιβλία, φυλλάδια και παρόμοια έντυπα, έστω και σε ξεχωριστά φύλλα. Εφημερίδες και περιοδικές εκδόσεις τυπωμένες, έστω και εικονογραφημένες ή με διαφημίσεις. Λευκώματα ή βιβλία με εικόνες και λευκώματα για ιχνογράφηση ή χρωματισμό, για παιδιά. Μουσική χειρόγραφη ή τυπωμένη, εικονογραφημένη ή μη, έστω και δεμένη. Χαρτογραφικά τεχνουργήματα κάθε είδους, στα οποία περιλαμβάνονται και οι χάρτες τοίχου, τα τοπογραφικά σχέδια και οι υδρόγειες σφαίρες, τυπωμένα (Δ.Κ. 4901, 4902, 4903, 4904 και 4905). Προκειμένου για τα βιβλία της δασμολογικής κλάσης 4901, τα βιβλία με εικόνες για παιδιά της δασμολογικής κλάσης 4903 και τις εφημερίδες και περιοδικές εκδόσεις της δασμολογικής κλάσης 4902, ο συντελεστής του φόρου μειώνεται κατά 50%.
·        Τα εισιτήρια για θέατρα, κινηματογράφους, συναυλίες, αθλητικές εκδηλώσεις, τσίρκα, πανηγύρια, λούνα-πάρκ, ζωολογικούς κήπους, εκθέσεις και παρόμοιες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Προκειμένου για εισιτήρια θεατρικών παραστάσεων, ο συντελεστής μειώνεται κατά 50%. Τέλη για τη λήψη ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών.
·        Διαμονή σε ξενοδοχεία και παρόμοιους χώρους, συμπεριλαμβανομένης και της παροχής καταλύματος διακοπών και της μίσθωσης χώρου σε κατασκήνωση ή κάμπιγκ για τροχόσπιτα.
Για τις υπηρεσίες της περίπτωσης αυτής, ο συντελεστής του φόρου μειώνεται κατά 50%

Δεν υπάρχουν σχόλια: