Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

Τρομάζει την κυβέρνηση η αύξηση των ληξιπρόθεσμων χρεών

Τρομάζει την κυβέρνηση η αύξηση των ληξιπρόθεσμων χρεών

efories ofeiletes.jpg

Τα ληξιπρόθεσμα χρέη εκτοξεύτηκαν στα 71,25 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο και είναι αυξημένα κατά 1,2 δισ. ευρώ σε σχέση με τον Σεπτέμβριο
Μια... θάλασσα τα απλήρωτα χρέη των φορολογουμένων, που εκτοξεύτηκαν στα 71,25 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο του 2014 ή στο 39,8% του ΑΕΠ, αυξημένα κατά 1,2 δισ. ευρώ σε σχέση με αυτά του Σεπτεμβρίου. Την αλματώδη αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών δείχνουν τα νεότερα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, σύμφωνα με τα οποία, τα «φρέσκα» χρέη του 2014 ανήλθαν στο δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2014 σε 10,9 δισ. ευρώ, από 9,683 δισ. ευρώ που ήταν στο εννεάμηνο.
Αν σε αυτή τη «δεξαμενή» προστεθούν και οι παλαιές οφειλές (έως και το 2013) ύψους 60,35 δισ. ευρώ ή τα «κρυφά» ληξιπρόθεσμα χρέη των τελωνείων που φτάνουν τα 3,7 δισ. ευρώ και το υπουργείο Οικονομικών δεν μιλά ποτέ γι’ αυτά (σ.σ. η αποκάλυψη έγινε από το Ελεγκτικό Συνέδριο), τότε το σύνολο των ληξιπρόθεσμων χρεών φτάνει στα 75 δισ. ευρώ.
Πρόκειται γα κολοσσιαίο μέγεθος, το οποίο είναι ενδεικτικό της φορολογικής πρέσας στην οποία βρίσκονται τα ελληνικά νοικοκυριά ελέω Μνημονίου. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους.
Η ορμή αυτών των χρεών που απειλεί να τινάξει όλη την οικονομία στον «αέρα» έχει τρομάξει την κυβέρνηση - αν και η ίδια φέρει μεγάλη ευθύνη για τη συσσώρευση αυτών των οφειλών μετά τις παλινωδίες στο θέμα με τη ρύθμιση των 100 δόσεων. Χιλιάδες είναι οι οφειλέτες που δεν πλήρωσαν τους φόρους το τελευταίο τρίμηνο, αναμένοντας τις ευνοϊκές διατάξεις της νέας ρύθμισης με τους λιγότερο αυστηρούς όρους ένταξης σε αυτήν σε σχέση με τις προηγούμενες.
Από τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων προκύπτει ακόμη ότι στο ίδιο διάστημα το Δημόσιο εισέπραξε από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές (παλιές και νέες) συνολικά έσοδα 3,018 δισ. ευρώ, από 2,692 δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου. Σημειώνεται πως σύμφωνα με τον στόχο του Μνημονίου το Δημόσιο πρέπει να εισπράξει 2 δισ. ευρώ από παλαιές οφειλές μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2014, αλλά και το 25% των νέων οφειλών. Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι αρρυθμίες στα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού. Στο δεκάμηνο η «μαύρη τρύπα» διαμορφώνεται στα 1,2 δισ. ευρώ, με την κυβέρνηση να περιμένει τις υπόλοιπες δόσεις του ΕΝΦΙΑ, για να μπορέσει να κλείσει ένα μεγάλο μέρος αυτής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: