Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

Κινήσεις για επιστροφή της τρόικας

Κινήσεις για επιστροφή της τρόικας

ΓΙΩΡΓΟΣ Π. ΤΕΡΖΗΣ
Στις συζητήσεις στο Παρίσι, η τρόικα είχε ζητήσει από την κυβέρνηση να περάσει από τη Βουλή έως το τέλος του έτους όλα τα μέτρα που θα συμφωνηθούν.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Πακέτο προτάσεων, με αιχμή αλλαγές στο καθεστώς ΦΠΑ, στέλνει η Αθήνα προς την τριμερή, με στόχο να «ξεκλειδώσει» η επιστροφή των ελεγκτών και να ανοίξει το τελικό κεφάλαιο διαπραγμάτευσης για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Επιδίωξη της ελληνικής πλευράς ήταν οι νέες προτάσεις να σταλούν το αργότερο σήμερα, ούτως ώστε να δρομολογηθεί η φυσική παρουσία της τρόικας στην Αθήνα την προσεχή εβδομάδα.

Μετά τη συνεδρίαση του Euroworking Group την Πέμπτη, όπου η ελληνική πλευρά απέφυγε τα... χειρότερα μιας διακοπής των συζητήσεων αλλά και μιας de facto παράτασης του ισχύοντος προγράμματος, οι κ. Αντ. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος συναντήθηκαν επί δίωρο χθες στο Μαξίμου, έχοντας μπροστά τους τις, σε κάθε περίπτωση αντιδημοφιλείς, εναλλακτικές «απαντήσεις» στα αιτήματα της τρόικας. Αλλωστε, τόσο στο Παρίσι όσο και την επομένη στο Euroworking Group κατέστη σαφές προς την ελληνική πλευρά ότι οι θέσεις της τρόικας δεν ήταν προσωπικές υπερβολές των ελεγκτών αλλά απηχούσαν τις θέσεις και των πιστωτών (ΔΝΤ, κράτη Ευρωζώνης). Σύμφωνα με αυτές, για να κλείσει η αξιολόγηση, απαιτούνται, τουλάχιστον, παρεμβάσεις στους φόρους (ΦΠΑ), στις ρυθμίσεις για τις δόσεις και στα συνταξιοδοτικά.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος συμφώνησαν, κατά πληροφορίες, να προταθεί προς τους πιστωτές η αύξηση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, αρχικά στα τουριστικά πακέτα, με αποτέλεσμα να διαφαίνεται ήδη μεταστροφή και στη στάση των εταίρων. Σύμφωνα με πληροφορίες, στον ESM έχει αποφασιστεί ήδη πως εάν η διαπραγμάτευση με την τρόικα ολοκληρωθεί, τα 11,4 δισ. του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να αξιοποιηθούν για την προληπτική γραμμή στήριξης που θα λάβει η Ελλάδα για την «επόμενη ημέρα». Παρά το γεγονός ότι η πρόταση για τον ΦΠΑ προφανώς δεν καλύπτει το κενό που εκτιμά η τρόικα, ούτε βέβαια και την, προφανή κατά κυβερνητικούς παράγοντες, επιδίωξή της για αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, η ρύθμιση εκτιμάται ότι, λόγω και της αύξησης των τουριστικών ροών στη χώρα, μπορεί να αποφέρει έσοδα ικανά ώστε, σωρευτικά με άλλα μέτρα, να αναγκάσει τους ελεγκτές να «τσεκάρουν» τα εισιτήρια άφιξής τους.

Κατά τη συνάντηση των δύο ανδρών, απορρίφθηκε το σενάριο αύξησης του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης και τα φάρμακα, θέση που υποστήριζαν οι δύο εταίροι και εμφατικά το ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, μέχρι αργά το βράδυ χθες, τίποτε δεν είχε κριθεί, καθώς οι συζητήσεις ήταν συνεχείς, με το οικονομικό επιτελείο να αναλύει εναλλακτικά σενάρια συντελεστών, υπηρεσιών και προϊόντων. Από πλευράς υπουργείου Εργασίας, πέραν της ειλημμένης απόφασης για αύξηση του ελάχιστου αριθμού ενσήμων για συνταξιοδότηση (από τις 4.500 στις 6.000 ένσημα για τους μετά το 1974 γεννηθέντες) αλλά και της σταδιακής κατάργησης των ενδιάμεσων ορίων συνταξιοδότησης, ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης φέρεται να κατέθεσε πρόγραμμα περιστολής δαπανών μέσω διασταυρώσεων, που προσεγγίζει τα 100 - 120 εκατ. ευρώ.

Εν κατακλείδι, η κυβέρνηση επιδιώκει να γεφυρώσει το δημοσιονομικό χάσμα με την τρόικα, αναζητώντας επιμέρους ρυθμίσεις που θα καταστήσουν πιο «ανεκτό» σε κοινή γνώμη και βουλευτές το πακέτο μέτρων. Κυβερνητικές πηγές, αν και διέψευδαν την ύπαρξη τελεσιγράφου από πλευράς Ευρωζώνης, αναγνώριζαν πως «εάν είναι να επιστρέψει η τρόικα εντός της εβδομάδας, ό,τι είναι να γίνει θα πρέπει να γίνει μέσα στο Σαββατοκύριακο». Σημείωναν, δηλαδή, ότι θα πρέπει να εξασφαλιστεί η βάση συζήτησης, προφανώς με μέτρα από την ελληνική πλευρά, ώστε να επανεκκινήσουν οι συζητήσεις. Την ίδια στιγμή, δεν ήταν λίγοι οι κυβερνητικοί παράγοντες που εξέφραζαν αμφιβολίες για τις πραγματικές προθέσεις των δανειστών και για την ειλικρινή τους διάθεση για συμφωνία.
Έντυπη

Δεν υπάρχουν σχόλια: