Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

Τι προβλέπει το σχέδιο για έξοδο από το Μνημόνιο

ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΛΥΣΗ

Τι προβλέπει το σχέδιο για έξοδο από το Μνημόνιο

Τι προβλέπει το σχέδιο για έξοδο από το Μνημόνιο
Του Ανδρέα Πετσίνη και της Ελευθερίας Αρλαπάνου
Η ενδιάμεση λύση, μιας μεταμνημονιακής, «μεταβατικής περιόδου», διάρκειας έξι ? δώδεκα μηνών, με «ενισχυμένη» προληπτική πιστωτική γραμμή, πιο χαλαρή εποπτεία, δέσμευση της Ελλάδας σε περίπου δεκαπέντε μεταρρυθμίσεις, με ρόλο, αλλά πιο περιορισμένο, και του ΔΝΤ στο νέο σχήμα, και ισχύ από τις αρχές του 2015, βρίσκεται, σήμερα, στο «τραπέζι» του Eurogroup.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, ζυγίζουν, σήμερα τους όρους της νέας συμφωνίας, για μια «συνετή έξοδο» από το Μνημόνιο, σύμφωνα με τον όρο που, πρώτος χρησιμοποίησε, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών. Ο ίδιος χθες τόνισε πως από την αρχή του 2015, «δεν υπάρχει ευρωπαϊκό πρόγραμμα στην Ελλάδα» τονίζοντας πως «όλοι έχουν κίνητρο να πάμε σε μια κατάσταση όπου όλοι είναι νικητές. Και είναι νικητές όταν τα βρούμε. Θα βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση». Εμφανίστηκε δε καθησυχαστικός, ότι η τρόικα θα επανέλθει στην Αθήνα, ίσως και την επόμενη εβδομάδα, για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, μετά την οποία εκτίμησε, χθες, πως θα ανοίξει και η συζήτηση για το χρέος. Πάντως, χθες εντάθηκαν οι διαβουλεύσεις, μεταξύ των δύο πλευρών για τον προσδιορισμό της ατζέντας των συζητήσεων ενώ σύμφωνα με πληροφορίες μετά το Eurogroup είναι πιθανόν να οριστεί ημερομηνία επιστροφής της τρόικα αλλά και της άφιξης του Π. Μοσκοβισί στην Αθήνα.
προγραμμα αναπτυξης και μεταρρυθμισεων << «Από το τραπέζι έχουν φύγει οι ακραίες λύσεις» επισημαίνει, μιλώντας στην «Η» κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας, αναφερόμενος στα ενδεχόμενα μιας καθαρής εξόδου, χωρίς δίχτυ ασφαλείας ή στη λήψη νέου δανείου.
Όπως αναφέρει η νέα συμφωνία θα περιλαμβάνει συγκεκριμένα ορόσημα, δέκα με δεκαπέντε, στο πλαίσιο του νέου, μακροπρόθεσμου, προγράμματος ανάπτυξης και μεταρρυθμίσεων.
Τονίζει δε πως σήμερα στο Eurogroup στόχος είναι να «μπει νερό στο αυλάκι» ή και να κλείσουν καίριες εκκρεμότητες για την ατζέντα της διαπραγμάτευσης με την τρόικα.
Αλλαγές στις συντάξεις 
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η κυβέρνηση δεν λέει όχι στη μεταρύθμιση στο Δημόσιο, χωρίς όμως να συζητά νέες απολύσεις, βάζοντας «κόκκινη γραμμή» και στις ομαδικές απολύσεις,, ενώ δεν αποκλείει αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο.
Για το ασφαλιστικό υπογραμμίζει ότι οι μελέτες δείχνουν πως το σύστημα είναι βιώσιμο, μακροπρόθεσμα, απορρίπτοντας μεγάλες, παραμετρικές αλλαγές. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αποκλείονται επιμέρους, κινήσεις εξορθολογισμού του συστήματος.
«Δεν μπορεί κάποιος, με πλήρη εργασιακό βίο, 30 ? 35 ετών να παίρνει σύνταξη χαμηλότερη από κάποιον που βγήκε στη σύνταξη με 15 έτη, αλλά αυξάνει τις αποδοχές του μέσω του ΕΚΑΣ» σημειώνει με νόημα.
Το σχέδιο της επόμενης μέρας 
Το περίγραμμα της νέου μεταβατικού μηχανισμού, με παροχή προληπτικής στήριξης από τους Ευρωπαίους, έναντι μεταρρυθμίσεων, από τις αρχές Ιανουαρίου, περιέγραψε χθες, o υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης, χωρίς να αποκλείει η χώρα να ξαναβγεί στις διεθνείς αγορές ομολόγων, μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους δανειστές. Σύμφωνα με συνέντευξη του υπουργού στο Reuters:
Η Αθήνα διαπραγματεύεται τους όρους μιας μεταβατικής περιόδου διάρκειας 6-12 μηνών μετά την έξοδο από το μνημόνιο στα τέλη του έτους. Όπως τόνισε, «η Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει τη στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων της - ίσως δεν είναι συνοδηγοί, αλλά θα κάθονται με ασφάλεια στο πίσω κάθισμα - και ένα μαξιλάρι, ώστε στην περίπτωση που συμβεί κάτι αρνητικό να μπορέσει να αντλήσει κεφάλαια», διευκρινίζοντας πως οι οι λεπτομέρειες της εξόδου και η συμφωνία για την πιστωτική γραμμή θα εξεταστούν, σήμερα.
Η πιστωτική γραμμή θα μοιάζει με την ενισχυμένη γραμμή πίστωσης (ECCL) που μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα μέλη της ευρωζώνης από τον ESM, χωρίς όμως τους όρους του μνημονίου, δήλωσε. «Η Ελλάδα περιμένει να αξιολογηθεί βάσει ενός μικρότερου αριθμού διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων - περίπου 10 έως 15 - κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου», σημαντικά μικρότερο έναντι των 800 δράσεων που έχει αναλάβει να ολοκληρώσει η χώρα από τον περασμένο Απρίλιο και έως τα τέλη της τρέχουσας αξιολόγησης. Όπως εκτίμησε το πιθανότερο είναι «όταν θα κλείσει η συμφωνία, να γνωρίζουμε και τις μεταρρυθμίσεις», οι οποίες θα καθοριστούν σε συνεργασία με τους εταίρους, ενώ υπογράμμισε πως στο νέο σχήμα «η μικρο διαχείριση (micro-management) δεν θα υπάρχει υπό την έννοια ότι θα υπάρχουν λίγα μόνο θέματα για να επικεντρωθείς». «Αναμένουμε ότι ο έλεγχος δεν θα είναι τόσο επίσημος, και δεν θα δημιουργεί την ένταση που δημιουργούσε τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια» εκτίμησε ο Έλληνας υπουργός.
Ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα επιδιώκει ανάμειξη και του ΔΝΤ, στη μεταμνημονιακή εποχή, πιο περιορισμένης, ως μέτρο ενίσχυσης της εμπιστοσύνης των αγορών. «Θέλουμε το ΔΝΤ να έχει ανάμειξη για να είναι σίγουρες οι αγορές ότι μας επιβλέπουν κατά κάποιο τρόπο. Η ακριβής νέα σχέση με το ΔΝΤ είναι υπό διαπραγμάτευση. Κατά την γνώμη μας, θα θέλαμε η ΕΕ να έχει το πάνω χέρι», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Σχετικά με την πρόσβαση στις αγορές, κεντρικό πυλώνα στο νέο σχήμα για την έξοδο από το Μνημόνιο, απέδωσε μεγάλο μέρος της ανόδου των αποδόσεων στις ρευστοποιήσεις επενδυτών σε ομόλογα της ευρωζώνης σε συνδυασμό με την ρηχή ελληνική αγορά, τονίζοντας πως αναμένει πτώση των αποδόσεων. «Αυτό που θα κάνει την διαφορά θα είναι η επίτευξη της συμφωνίας, της συμφωνίας για την επόμενη ημέρα (μετά το μνημόνιο). Συμφωνώντας για το πως θα είναι η επόμενη ημέρα σημαίνει ότι δίνεις μια κατεύθυνση στην αγορά για το που πάει η Ελλάδα?, είπε. Προσδιόρισε δε πως -το πιθανότερο είναι ότι δεν θα βγούμε στην αγορά (ομολόγων) πριν το κλείσιμο της συμφωνίας. Αναμένουμε οι διαφορές αποδόσεων να υποχωρήσουν. Είναι λογικό να βγούμε μετά».
Απέρριψε τις εικασίες ότι η αξιολόγηση από την τρόικα θα καθυστερήσει, τονίζοντας πως πρόκειται για μια διαφορετική αξιολόγηση, διότι γνωρίζουμε πως πρέπει να την ολοκληρώσουμε γρήγορα. «Στις προηγούμενες δεν υπήρχε deadline», είπε, προσθέτοντας ότι μόλις ολοκληρωθεί τότε θα ανοίξει το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους.
Ζ. Κλ. Γιούνκερ
Εως το 2015 η Task Force στην Ελλάδα
Ο Ζ. Κλ. Γιούνκερ, ως νέος πρόεδρος της Κομισιόν πρότεινε να παραταθεί η παραμονή της Task Force στην Ελλάδα, μέχρι τις 30 Ιουνίου 2015.
Η Task Force συγκροτήθηκε το 2011 για να παράσχει τεχνική βοήθεια στη χώρα για την ολοκλήρωση του ελληνικού οικονομικού προγράμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: