Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

Πώς θα αντικαταστήσετε το πετρέλαιο θέρμανσης με φυσικό αέριο

Πώς θα αντικαταστήσετε το πετρέλαιο θέρμανσης με φυσικό αέριο

depa-fisiko-aerio-630.jpg

Πώς θα αντικαταστήσετε το πετρέλαιο θέρμανσης με φυσικό αέριοΠρόγραμμα επιδότησης καταναλωτών (από 1.000 έως 5.500 ευρώ) για την αντικατάσταση καυστήρων πετρελαίου με λέβητες φυσικού αερίου στην κεντρική θέρμανση πολυκατοικιών και μονοκατοικιών |ΕUROKINISSI
Η προκήρυξη του προγράμματος επιδότησης καταναλωτών που αφορά την αντικατάσταση καυστήρων πετρελαίου με λέβητες φυσικού αερίου στην κεντρική θέρμανση πολυκατοικιών, μονοκατοικιών και διαμερισμάτων είναι συνολικού προϋπολογισμού 15 εκατ. ευρώ.
Αιτήσεις από τους ιδιοκτήτες θα υποβάλλονται μέχρι τις 30 Απριλίου 2015 για κατοικίες που βρίσκονται στην Αττική, την Κεντρική Μακεδονία και τη Θεσσαλία.
Προϋπόθεση είναι η κατοικία να βρίσκεται σε τιμή ζώνης μέχρι 2.500 ευρώ/τ.μ. και να είναι ιδιόκτητη. Επιλέξιμη είναι κάθε εσωτερική εγκατάσταση υφιστάμενου συστήματος θέρμανσης (κεντρικό ή ατομικό) σε κατοικίες, για την αντικατάσταση της οποίας προβλέπεται επιδότηση 60%.
Η επιδότηση ξεκινά από 1.000 ευρώ χωρίς αλλαγή λέβητα και φτάνει τα 5.500 ευρώ για αλλαγή λέβητα άνω των 200.000 kcal/h.
Επιδοτούνται δαπάνες για καυστήρες, λέβητες, σωληνώσεις, συστήματα απαγωγής καυσαερίων, εργασίες κ.ά. Δεν επιδοτούνται δαπάνες για σώματα καλοριφέρ, δίκτυο διανομής ζεστού νερού κ.ά.
Τα δικαιολογητικά που πρέπει κάποιος να υποβάλει στις Εταιρείες Παροχής Αερίου είναι, μεταξύ άλλων, αίτηση συμμετοχής στη δράση, πρακτικό γενικής συνέλευσης -για τις πολυκατοικίες-, φωτοτυπία οικοδομικής άδειας, οικονομική προσφορά για το κόστος της εσωτερικής εγκατάστασης αερίου, φωτοαντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας, αντίγραφο λογαριασμού ρεύματος και υπεύθυνη δήλωση για την αποδοχή των όρων συμμετοχής στη δράση. Ο δικαιούχος καταβάλλει μόνο τη δική του συμμετοχή (40%) ενώ το ποσό της επιχορήγησης αποδίδεται στους αναδόχους μετά την υποβολή των απαραίτητων παραστατικών και δικαιολογητικών και την ολοκλήρωση της διαδικασίας πιστοποίησης.
Η προκήρυξη του συγκεκριμένου προγράμματος, που ευνοεί τη στροφή από το ακριβό πετρέλαιο στο φυσικό αέριο, συνέπεσε χρονικά με την «παραδοχή αποτυχίας» του μέτρου εξίσωσης των ειδικών φόρων κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που όχι μόνο δεν έφερε περισσότερα χρήματα στα δημόσια ταμεία, αλλά οδήγησε χιλιάδες οικογένειες να περάσουν χωρίς θέρμανση τον περασμένο χειμώνα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: