Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

Ρυθμίζονται «πυρόπληκτα», «σεισμόπληκτα» και δάνεια της «κακής» Αγροτικής Επειτα από πρόταση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

02/11/14ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ρυθμίζονται «πυρόπληκτα», «σεισμόπληκτα» και δάνεια της «κακής» Αγροτικής

Επειτα από πρόταση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.
        
 
Του Βασίλη Γεώργα

Στην «κολυμπήθρα του Σιλωάμ» του νόμου για τις ρυθμίσεις και διαγραφές «κόκκινων» δανείων θα μπουν και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της «κακής» Αγροτικής Τράπεζας, καθώς και τα λεγόμενα «σεισμόπληκτα» ή «πυρόπληκτα», που έχουν δοθεί με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου σε επιχειρήσεις και ιδιώτες.

Την πρόταση είχαν ρίξει στο τραπέζι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, κατά την ενημέρωσή τους από τον υπουργό Ανάπτυξης για το υπό κατάρτιση νομοθετικό πλαίσιο διαχείρισης των «κόκκινων δανείων», και χθες έγινε αποδεκτή από το Μέγαρο Μαξίμου, όπως επιβεβαίωναν πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης.

Πρόκειται για δάνεια αγροτών που έχουν πάψει να εξυπηρετούνται και μέρος τους είτε έχει παραμείνει στην «κακή» Αγροτική είτε έχει περάσει στην Τράπεζα Πειραιώς. Τα δάνεια αυτά, που δεν έχουν μπει σε καμία ρύθμιση μέχρι σήμερα, θα μπορούν πλέον οι τράπεζες να τα αναβιώσουν, κουρεύοντας ή αναδιαρθρώνοντάς τα και απολαμβάνοντας τα φορολογικά οφέλη που τους δίνει ο νόμος. Με πληροφορίες από το ΠΑΣΟΚ, το ύψος αυτών των δανείων είναι πάνω από 300 εκατ. ευρώ.

Κούρεμα θα μπορεί να γίνει και για τα δάνεια που έχουν δώσει στο παρελθόν οι τράπεζες σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα από πυρόπληκτες ή σεισμόπληκτες περιοχές για την αποκατάσταση των ζημιών. Τα δάνεια αυτά μέχρι σήμερα δεν μπορούσαν να αναδιαρθρωθούν ή να διαγραφούν, επειδή έχουν την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Με την υπαγωγή τους στον νόμο για τα «κόκκινα» δάνεια, η απαγόρευση του κουρέματος θα αρθεί και οι τράπεζες θα μπορούν να τα σβήσουν, να τα κεφαλαιοποιήσουν ή να επιμηκύνουν τον χρόνο αποπληρωμής κ.λπ.

Μεγάλου ύψους «πυρόπληκτα» δάνεια έχουν λάβει επιχειρήσεις από τον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών («Νηρέας»), πτηνοτροφικές μονάδες, αλλά και φυσικά πρόσωπα που έχασαν τις περιουσίες τους.

Στο μεταξύ το ΥΠΑΝ υποστηρίζει ότι η τελική ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια και την ενιαία διευθέτηση επιχειρηματικών χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και τις εφορίες δεν έχει κλειδώσει ακόμη, καθώς αναμένεται να την εγκρίνουν η τρόικα και το υπουργείο Οικονομικών. Ακόμη, όμως, κι όταν ψηφιστεί θα χρειαστούν πάνω από 6 μήνες για να εφαρμοστεί! Μέχρι στιγμής, με τη διεύρυνση των κριτηρίων για τη δυνατότητα υπαγωγής μικρών επιχειρήσεων με τζίρο έως 2,5 εκατ. ευρώ, ο αριθμός των δυνητικών δικαιούχων να υποβάλουν αίτηση φτάνει τις 170.000. Πρόκειται για υπερήμερες επιχειρήσεις με συνολικές οφειλές άνω των 13 δισ. ευρώ, για τις οποίες προτείνεται διαγραφή έως και 50% του κεφαλαίου των δανείων, και μπόνους επιπλέον διαγραφής 20%, εφόσον μπουν στη ρύθμιση για κούρεμα τόκων και προσαυξήσεων στα ασφαλιστικά ταμεία και τις εφορίες, πληρώνοντας το υπόλοιπο σε 100 δόσεις.

Η δεύτερη κατηγορία διευθετήσεων αφορά περίπου 9.000 μεγαλύτερες επιχειρήσεις με συνολικές οφειλές περίπου 22 δισ. ευρώ σε τράπεζες, ταμεία και εφορίες. Οι ρυθμίσεις θα γίνονται μετά από συμφωνία με τους μισούς τουλάχιστον πιστωτές, θα είναι δεσμευτική για όλους και θα πρέπει να εγκρίνεται από δικαστήριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: