Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

"Δεν περιγράφω άλλο!”

"Δεν περιγράφω άλλο!”

Του φοροτεχνικού Απόστολου Αλωνιάτη*
Περιμέναμε, με αγωνία, να σας παρουσιάσουμε τα τεχνικά θέματα τις υποβολής αίτησης για τις ρυθμίσεις. Ακόμη περιμέναμε την απόφαση για την προσαρμογή της απόφασης της Γενικής Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων , στα νέα δεδομένα που δημιουργήθηκαν μετά τη ψήφιση της σχετικής τροπολογίας για την εξαίρεση από τις ρυθμίσεις της τρίτης δόσης του φόρου εισοδήματος και των πέντε δόσεων  του ΕΝΦΙΑ.
Δυστυχώς τίποτε από αυτά δεν ήλθε, ούτε η εφαρμογή άνοιξε. Θα ανοίξει την άλλη εβδομάδα, όπως μας είπαν και το ερώτημα είναι πότε θα κατατεθεί η νέα τροπολογία που θα μειώνει τις δόσεις σε …… αλήθεια πόσες δόσεις είχε ζητήσει η τρόικα 48;;;
Ε9 …. Μία από τα ίδια!!!
Σήμερα λοιπόν θα γκρινιάζουμε. Σύμφωνα με το νόμο οι φορολογούμενοι έχουν τέσσερεις μήνες για να κάνουν διορθώσεις στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ , ουσιαστικά στο Ε9 και να διορθώσουν λάθη , που στην πραγματικότητα δεν είναι δικά τους αλλά της υπηρεσίας.
Εξηγούμαστε για να μην παρεξηγηθούμε.
Όλα αυτά τα τερτίπια με τις εκπτώσεις και την συμπλήρωση  του Ε9, για να μπορέσουν οι φορολογούμενοι να έχουν μείωση στον ΕΝΦΙΑ, είναι αποφάσεις που πάρθηκαν μετά την κατακραυγή του κόσμου , αλλά και των ίδιων των βουλευτών των κυβερνόντων κομμάτων. Βουλευτών που δεν έχουν δικαίωμα δια να ομιλούν γιατί αυτοί τα ψήφισα άρα είναι δικές τους αποφάσεις και τσάμπα κάνουν τους επαναστάτες κατόπιν εορτής.
Για όλα αυτά έχουμε γράψει κατά καιρούς . σήμερα θέλουμε να σταθούμε σε άλλο σημείο.
Κατά πρώτον  το taxis άνοιξε για διορθώσεις στις 15.11.2014 και από τα λίγα μαθηματικά που θυμάμαι ακόμη από το σχολείο μου , 30.11 - 15.11 =  16 ημέρες και όχι 4 μήνες όπως ορίζει ο νόμος. Αλλά αυτά τα μαθηματικά είναι για τους φορολογούμενους και όχι για το υπουργείο.
Κατά δεύτερο, όπως κουβεντιάζαμε και με ορισμένους δημοσιογράφους του χώρου, είδηση θα ήταν αν το taxis δούλευε κανονικά. Το ότι δεν δουλεύει είναι η καθημερινότητα και δεν αποτελεί είδηση.   
Βέβαια οι λογιστές φοροτεχνικοί, μυημένοι πλέον σε τέτοιες καταστάσεις, το έριξαν στην πλάκα:
Βγάζουν ακόμη αποφάσεις!!!
Αφού λοιπόν το σύστημα δεν δουλεύει , αφού η βασική εγκύκλιος για τις διορθώσεις  (ΠΟΛ.1237/11.11.2014. «Οδηγίες για τη συμπλήρωση της δήλωσης στοιχείων ακινήτων (έντυπο Ε9) από την 1η Ιανουαρίου 2014»), βγήκε στις 11.11 .2014 δηλαδή 20 ημέρες πριν την λήξη της διορίας διόρθωσης . Κατά πληροφορίες πάνω από 2,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα πρέπει να μπουν τις 16 αυτές ημέρες να διορθώσουν το Ε9.
Ποιος αφελείς λοιπόν πίστευε ότι δεν θα έπεφτε το σύστημα.
Δικαιολογητικά στην Δ.Ο.Υ.!
Καλά όλα αυτά, αλλά έχουμε και νέο φρούτο, και για μια ακόμη φορά το τρώμε χωρίς οδηγίες.
Ημιτελές μη ηλεκτροδοτούμενο. Είχαμε:
-στη στήλη 10 του Πίνακα 1 αναγράφεται ο κωδικός 99 «ημιτελές κτίσμα»
-στη στήλη 30 του Πίνακα 1 αναγράφεται η ένδειξη ΟΧΙ «μη ηλεκτροδοτούμενο» ή, αν αναγραφεί η ένδειξη ΝΑΙ, συμπληρώνεται ο αριθμός της εργοταξιακής παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.
Πάμε τώρα στη στήλη 32 του Πίνακα 1 να συμπληρώνεται κωδικός 8 «κενό κτίσμα». Μείωση φόρου πάνω από 300 ευρώ και μας ζητάει να πάμε στοιχεία στην Δ.Ο.Υ.
Τι στοιχεία;;; Ο κάθε προϊστάμενος ζητάει και άλλα, αφού δεν υπάρχουν οδηγίες, και ο φορολογούμενος πρέπει να αποδείξει ότι δεν είναι ελέφαντας. Μας μεταφέρθηκαν τραγελαφικές καταστάσεις από κάποιους που κατόρθωσαν να στείλουν την διόρθωση. Κάποιοι πήγαν φωτογραφίες, σε κάποιους ζητήθηκε βεβαίωση από την ΔΕΗ, αλλά ο αρμόδιος υπάλληλος τους ενημέρωση ότι δεν μπορεί να του δώσει κάποιο έγγραφο ότι δεν είναι πελάτες τους. Κλαυσίγελος!!!!        
Αν η κατάσταση δεν είναι  τραγική, θα μπορούσε να είναι γελοία. Γιατί για μια ακόμη φορά το κράτος ξεβρακώνεται , οι υπηρεσίες προσπαθούν να εφαρμόσουν νόμους χωρίς να ξέρουν και αυτοί πως και χιλιάδες εργατοώρες χάνονται μπροστά σε ένα υπολογιστή ή σε μια ουρά στην εφορία.
Ενάμιση μήνα πριν από το τέλος της χρονιάς και δεν ξέρουμε πως θα φορολογηθούμε.
Έχει περάσει περίπου ενάμιση χρόνος από την ψήφιση του 4172/2013 , του νέου φορολογικού νόμου και ακόμη δεν ξέρουμε πως θα φορολογηθούμε για τα εισοδήματα του 2014 (της χρήσης 2014 όπως εξακολουθούμε και την λέμε εμείς, του φορολογικού έτους 2014, όπως την θέλει ο νέος νόμος)
Επεισόδιο (α). Αγρότες.
Κανείς δεν γνωρίζει ακόμη πως ακριβώς θα φορολογηθούν οι αγρότες. Μόλις χτες 17 βουλευτές της ΝΔ κατέθεσαν τροπολογία που ζητούν ευνοϊκότερη φορολόγηση των αγροτών.
Θα μου πείτε ότι ο νόμος λέει ότι οι αγρότες , του κανονικού καθεστώτος , φορολογούνται με έσοδα έξοδα και συντελεστή 13% , και μάλιστα πριν λίγες μέρες πέρασε τροπολογία ώστε ο συντελεστής αυτός να ισχύσει και για την διαφορά των αντικειμενικών δαπανών διαβίωσης. Πολύ σωστά αλλά:
α) Ποια εισοδήματα θεωρούνται αγροτικά και ποια όχι. Πριν λίγες μέρες ο υπουργός αγροτικής ανάπτυξης με δελτίο τύπου, μας ενημέρωσε ότι και τα φωτοβολταϊκα που έχουν οι αγρότες, μέχρι 100 kw , θα φορολογηθούν σαν αγροτικό εισόδημα !!!!
β) Οι επιδοτήσεις με ποιο τρόπο θα φορολογηθούν;
γ) Οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος πως θα φορολογηθούν; Με αντικειμενικό τρόπο; Μα αυτός θεωρητικά καταργήθηκε. Ή μήπως όχι.
Μια και μιλάμε για τους αγρότες , το υπουργείο θα πρέπει να λύσει και ένα άλλο θέμα που αφορά το ΦΠΑ των αγροτών.
Οι αγρότες ήταν υποχρεωμένοι να καταθέτουν μόνο εκκαθαριστική ΦΠΑ. Με την κατάργηση της εκκαθαριστικής, μήπως θα πρέπει να προσαρμόσουμε και την υποχρέωση των αγροτών; Γιατί άλλο να κατατίθεται μια  περιοδική δήλωση στο τέλος Ιανουαρίου και άλλο να κατατίθεται εκκαθαριστική δήλωση τον Απρίλιο, όπως ίσχυε μέχρι πέρυσι.(άρθρο 38 του κώδικα ΦΠΑ)
Επεισόδιο (β). Εκπιπτόμενες και μη εκπιπτόμενες δαπάνες επιχειρήσεων
Πριν  από λίγες μέρες κυκλοφόρησε ΠΟΛ.1216/1/10/2014 (ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡ. Β' ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 23 ΤΟΥ N.4172/2013 (ΕΚΠΤΩΣΗ Ή ΜΗ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΔΑΠΑΝΗΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΣΕ ΑΓΟΡΑ ΑΓΑΘΩΝ 'Η ΛΗΨΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΞΙΑΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 500 ΕΥΡΩ, ΕΦΟΣΟΝ Η ΤΜΗΜΑΤΙΚΗ Ή ΟΛΙΚΗ ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΜΕΣΟΥ ΠΛΗΡΩΜΗΣ), αλλά ακόμη δεν έχει βγει καμία εγκύκλιος, που αφορά τα άρθρα 22 και 23 , για τις υπόλοιπές περιπτώσεις, σχετικά με τις εκπιπτόμενες και μη δαπάνες των επιχειρήσεων. Κατανοούμε ότι είναι μια μεταβατική χρονιά και οι διεργασίες για τον νέο νόμο δεν έχουν τελειώσει ακόμη. Αλλά θα πρέπει να κατανοήσει και το υπουργείο ότι ο φορολογικός προγραμματισμός μιας επιχείρησης αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της λειτουργίας της. Δεν είναι δυνατών ενάμιση χρόνο από την ψήφιση του νόμου και  ενάμιση μήνα πριν την λήξη της χρονιάς οι οικονομική διεύθυνσης μιας εταιρίας ή ο απλός επιτηδευματίας να μην γνωρίζει αν οι δαπάνες που έκανε θα αφαιρεθούν από τα έσοδα του σε και σε ποιο βαθμό.
(σχετικά με το θέμα αυτό διαβάστε: Όσα πρέπει να ξέρετε για τις δαπάνες που δεν εκπίπτουν από τα έσοδα των εταιρειών | newmoney.gr www.newmoney.gr/article/69868/osa-prepei-na-xerete-gia-tis-dapanes-poy-d...">http://www.newmoney.gr/article/69868/osa-prepei-na-xerete-gia-tis-dapane...)
 Επεισόδιο (γ). Μπλοκάκια.
Στην εταιρία έχουν αρχίσει οι ερωτήσεις σχετικά με τα θέματα που αφορούν τους επιτηδευματίες παροχής υπηρεσιών , που φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων. Να θυμίσουμε ότι με βάση το άρθρο 12 παράγραφος (στ)   του 4172/2013.
«στ) βάσει έγγραφων συμβάσεων παροχής υπηρεσιών ή συμβάσεων έργου, με φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες τα οποία δεν υπερβαίνουν τα τρία (3) ή, εφόσον υπερβαίνουν τον αριθμό αυτόν, ποσοστό εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) του ακαθάριστου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα προέρχεται από ένα  από τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες που λαμβάνουν τις εν λόγω υπηρεσίες και εφόσον δεν έχει την εμπορική ιδιότητα, ούτε διατηρεί επαγγελματική εγκατάσταση που είναι διαφορετική από την κατοικία του.  Η διάταξη του προηγούμενου εδαφίου δεν εφαρμόζεται στην περίπτωση που ο φορολογούμενος αποκτά εισόδημα από μισθωτή εργασία, σύμφωνα με μία από τις περιπτώσεις α' έως ε' του παρόντος άρθρου. Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα μπορούν να προβλέπονται περαιτέρω προϋποθέσεις και να καθορίζονται όλες οι αναγκαίες λεπτομέρειες για την εφαρμογή αυτής της περίπτωσης.»
Έχουμε επισημάνει και παλιότερα ότι μπαίνουν φραγμοί στους επιτηδευματίες παροχής υπηρεσιών που θα φορολογηθούν με την κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων , και πολλοί φορολογούμενοι που εκμεταλλεύτηκαν αυτό το φορολογικό ευεργέτημα πέρυσι , για τα εισοδήματα του 2014 δεν θα μπορέσουν να φορολογηθούν  με 26%.  
Όμως υπάρχουν και γκρίζες ζώνες, που πρέπει να διευκρινιστούν σχετικά με το θέμα αυτό, γκρίζες ζώνες που έχουν επισημανθεί στο υπουργείο αλλά ακόμη δεν έχουμε πάρει απαντήσεις. Για παράδειγμα η πρόβλεψη να έχει δηλώσει κάποιος το σπίτι του ως έδρα. Αρκετοί από τους φορολογούμενους της κατηγορίας αυτής  έχουν δηλώσει σαν έδρα το σπίτι των γονιών τους ή το πανεπιστήμιο στο οποίο εργάζονται και τους έχει παραχωρήσει το δικαίωμα να το δηλώσουν ως έδρα και να κάνουν έναρξη (φοιτητές και μεταπτυχιακοί).
Το υπουργείο δεν λαμβάνει υπόψη τους ότι πολλοί ιδιοκτήτες δεν δίνουν άδεια να χρησιμοποιηθεί το ενοικιαζόμενο διαμέρισμα σαν επαγγελματική έδρα , είτε γιατί δεν το επιτρέπει ο κανονισμός της πολυκατοικίας είτε διότι δεν το θέλουν. Έτσι αρκετοί , κύρια νέοι σε ηλικία, φορολογούμενοι , αν δεν αλλάξει η συγκεκριμένη διάταξη , θα βρεθούν να φορολογούνται  με 26%.
(Διαβάστε σχετικά: Μπλόκο στα “μπλοκάκια” από 1.1.2014 www.newmoney.gr/article/63755/mploko-sta-mplokakia-apo-112014">http://www.newmoney.gr/article/63755/mploko-sta-mplokakia-apo-112014)
Επεισόδιο (……………………..).
Πολλές περιπτώσεις θα μπορούσαμε να γράψουμε ακόμη. Ενδεικτικά (και όχι περιοριστικά , όπως αναφέρουν και οι αποφάσεις του υπουργείου οικονομικών),  όπως:
Για την απόφαση για την αξία κτήσης μετοχών μη εισηγμένων στο ΧΑ και για την αξία κτήσης των επιχειρήσεων και των εταιρικών μεριδίων, ώστε να υπολογίζουμε την διαφορά μεταξύ αξίας κτήσεις και αξίας πώλησης και να δούμε αν μια μεταβίβαση μετοχών ή εταιρικών μεριδίων ή ολόκληρης της επιχείρησης έχει κέρδος ή όχι.
Για την απόφαση και τις οδηγίες εφαρμογής του άρθρου 54 του 4172/2013 , περί «Συγχωνεύσεις και διασπάσεις» , που αρκετές εταιρίες θέλουν να εφαρμόσουν αλλά δεν μπορούν.
Και μια σειρά άλλες εκκρεμότητες που υπάρχουν ακόμη.
Υ.Γ. Θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή στην ηγεσία του υπουργείου οικονομικών σχετικά με την έκδοση των αποφάσεων αλλά και των ατομικών διοικητικών λύσεων.
Παρατηρούμε τελευταία ότι , ειδικά με τις ατομικές διοικητικές λύσης, κάποιοι στο υπουργείο οικονομικών προσπαθούν να επαναφέρουν το νόμο 2238/1994 , από την πίσω πόρτα ή ακόμα δεν έχουν εναρμονιστεί με τις καινούριες διατάξεις . Αφού σύμφωνα με το άρθρο 72 του Ν. 4172/2013  το νέο φορολογικό δίκαιο που ισχύει παρ. 25 .
«25. Από την έναρξη ισχύος του ν.4172/2013 παύουν να ισχύουν οι διατάξεις του ν.2238/1994 (Α' 151), συμπεριλαμβανομένων και όλων των κανονιστικών πράξεων και εγκυκλίων που έχουν εκδοθεί κατ' εξουσιοδότηση αυτού του νόμου.»
*Ο Απόστολος Αλωνιάτης είναι οικονομολόγος - φοροτεχνικός, Α. Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών & Φορολογικών Μελετών (Ι.Ο.ΦΟ.Μ), Οικονομικός Διευθυντής της PROSVASIS AEBE, Συγγραφέας


Πηγή: "Δεν περιγράφω άλλο!” | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/74462/den-perigrafo-allo#ixzz3JVPkNkEM

Δεν υπάρχουν σχόλια: