Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

«ΑΓΚΑΘΙ» ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΚΕΝΟ «Ναυάγιο» στο Παρίσι - Στον αέρα η επιστροφή της τρόικας - Μόνο πολιτική λύση θα άρει το αδιέξοδο

«ΑΓΚΑΘΙ» ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΚΕΝΟ

«Ναυάγιο» στο Παρίσι - Στον αέρα η επιστροφή της τρόικας - Μόνο πολιτική λύση θα άρει το αδιέξοδο

«Ναυάγιο» στο Παρίσι - Στον αέρα η επιστροφή της τρόικας - Μόνο πολιτική λύση θα άρει το αδιέξοδο
Χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα στο Παρίσι. Το δημοσιονομικό κενό του 2015 παρέμεινε το βασικό «αγκάθι», ενώ δεν έχει οριστεί, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, η ημερομηνία επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα.
Παρά το γεγονός ότι εκπρόσωποι και των δύο πλευρών μίλησαν για εποικοδομητικές συζητήσεις, εντούτοις η μη επίτευξη συμφωνίας για επιστροφή των εκπροσώπων των δανειστών στην Ελλάδα, δημιουργεί σοβαρούς προβληματισμούς. Κι όπως έλεγαν πηγές προσκέιμενες στην ελληνική κυβέρνηση, μόνη λύση για να αρθεί το αδιέξοδο είναι να υπάρξει πολιτική διαπραγμάτευση σε ανώτερο επίπεδο. Μια πολιτική λύση δηλαδή που μπορεί να σφραγιστεί με συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Δεκεμβρίου. Οι συζητήσεις στο Παρίσι ανάμεσα στην Ελλάδα και την τρόικα απέτυχαν να επιλύσουν τις διαφορές για το δημοσιονομικό κενό, όπως ανέφερε Έλληνας αξιωματούχος στο Reuters.
Oπως αναφέρε η ίδια πηγή «δεν έγινε καμία συζήτηση για παράταση του προγράμματος μετά το τέλος του έτους» και πρόσθεσε ότι δεν έχει συμφωνηθεί ακόμα η ημερομηνία επιστροφής των επιθεωρητών της τρόικας στην Αθήνα. «Το υπ'αριθμόν ένα θέμα είναι το δημοσιονομικό κενό του 2015», τόνισε ο αξιωματούχος.
«Είχαμε έντονες και εποικοδομητικές συζητήσεις οι οποίες θα συνεχιστούν», δήλωσε μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων ο Ντέκλαν Κοστέλο, επικεφαλής του κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Τρόικα.
Σύμφωνα με πληροφορίες σημειώθηκε πρόοδος σε κάποια ζητήματα, ωστόσο εξακολουθούν να υφίστανται οι ισχυρές πιέσεις των εκπροσώπων των δανειστών για την κάλυψη των 2,5 δισ. ευρώ που προβλέπουν ως δημοσιονομικό κενό που θα δημιουργηθεί την επόμενη χρονιά. Προφανώς υπάρχουν σημαντικές διαφορές και σε εργασιακά - ασφαλιστικό που όμως δεν συζητήθηκαν εκτενώς καθώς δεν είχε κλείσει το δημοσιονομικό. Πηγές από την ελληνική κυβέρνηση έλεγαν επίσης ότι δεν συζητήθηκε το ενδεχόμενο παράτασης του υπάρχοντος προγράμματος.
Η επίμονη και σκληρή διαπραγμάτευση φαίνεται να διήρκησε περισσότερο από 14 ώρες συνολικά. Η χθεσινή πρώτη συνάντηση ολοκληρώθηκε γύρω στις 4.00 τα ξημερώματα, ενώ οι σημερινές συζητήσεις ξεκίνησαν λίγο μετά τις 10.00 το πρωί.
Μετά την ολοκλήρωση της χθεσινής συνάντησης, πηγές ανέφεραν ότι «οι σημερινές συζητήσεις με την τρόικα επικεντρώθηκαν στα δημοσιονομικά θέματα, στο ασφαλιστικό, στα εργασιακά και τη διοικητική μεταρρύθμιση. Η ελληνική πλευρά, σε όλα τα θέματα, υποστήριξε τις θέσεις της και κατέθεσε πλήρη, τεκμηριωμένα επιχειρήματα σε μία επίμονη και σκληρή διαπραγμάτευση.
Υπήρξε προσέγγιση μεταξύ των δύο πλευρών σε αρκετές πτυχές της διαπραγμάτευσης αλλά και απόσταση σε άλλες. Η συζήτηση συνεχίζεται και ολοκληρώνεται την Τετάρτη». Τελικά ούτε και η σημερινή συνάντηση κατέληξε κάπου εξαιτίας της αδιαλλαξίας των τροικανών που δεν δέχονται τις ελληνικές θέσεις γύρω από το δημοσιονομικό κενό.
Σήμερα, οι εκπρόσωποι της ΕΚΤ,Κλ. Μαζούχ και του ΔΝΤ, Ρ. Γκογιάλ αναχώρησαν νωρίτερα από τη Villa Said όπου διεξάγονταν οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής αντιπροσωπείας με την τρόικα, χωρίς να κάνουν δηλώσεις, ενώ στο κτίριο παρέμεινε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ντ. Κοστέλλο.
Από την ελληνική πλευρά, στις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας (επιστρέφει σήμερα στη Αθήνα για να εκπροσωπήσει την κυβέρνηση στη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή), ο υφπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης και οι συνεργάτες του πρωθυπουργού Χρύσανθος Λαζαρίδης και Σταύρος Παπασταύρου.
Αύριο, πάντως, θα διεξαχθεί στις Βρυξέλλες Euro Warking Group όπου και θα αποτιμηθεί το διήμερο των συνομιλιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: