Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

Με την …όπισθεν στη διαπραγμάτευση με την τρόικα

Πέμπτη, 13 Νοεμβρίου 2014 10:08

Με την …όπισθεν στη διαπραγμάτευση με την τρόικα

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Με την …όπισθεν στη διαπραγμάτευση με την τρόικα
Πριν προλάβει να στεγνώσει το μελάνι της εκτύπωσης στην σημερινή F& M Voice -κυκλοφορεί με αναλυτικό ρεπορτάζ για τον νέο γύρο διαπραγμάτευσης με την τρόικα και το τι μας περιμένει ύστερα από αυτήν- άρχισαν τα …όργανα. Ούτε την ανεύρεση του νεκρού της Αμφίπολης δεν πρόλαβαν να χαρούν στην κυβέρνηση.
Γράφει:  

Την ώρα που σε ειδικό σεμινάριο η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαίδου ξεκαθάριζε ότι οι 100 δόσεις ισχύουν και για τις βεβαιωμένες οφειλές, η φωνή στην άλλη γραμμή του «κόκκινου» τηλεφώνου έδινε εντολή για… οπισθοχώρηση.
Η ρύθμιση των 100 δόσεων δεν αποσύρεται (αυτό και αν θα ήταν επικοινωνιακό φιάσκο για την κυβέρνηση). Ωστόσο, συνολικές οφειλές άνω των 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που αρχικά εντάχθηκαν στη ρύθμιση για να πάρουν μια ανάσα και αυτοί που βλέπουν το «βουνό» των υποχρεώσεων μπροστά τους χωρίς να γνωρίζουν πώς θα το ανέβουν αναμένεται να απενταχθούν με τροπολογία που θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή.
Η τρόικα μας τράβηξε το αυτί εκτιμώντας ότι η διάταξη θα πληγώσει τα δημόσια έσοδα (δείτε και το σχετικό δημοσίευμα τηςFMVoice.gr που περιέγραφε την κατάσταση πριν ξεσπάσει αυτός ο θόρυβος Γιατί η ρύθμιση μπορεί να τινάξει στον αέρα τα έσοδα του δημοσίου) και εμείς ανακαλούμε σε μια προσπάθεια να τους φέρουμε στην Αθήνα και να ξεκινήσουν οι συζητήσεις.
Αυτά σε πολιτικό επίπεδο. Σε πρακτικό, η ηλεκτρονική εφαρμογή μέσω της οποίας θα γίνουν οι εντάξεις στη ρύθμιση των 100 δόσεων δεν αναμένεται να ενεργοποιηθεί μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο σε νομικό επίπεδο. Εκτός από τον νόμο, πρέπει να αλλάξουν και οι ερμηνευτικές εγκύκλιοι και αυτό συνεπάγεται καθυστερήσεις. Πόσες καθυστερήσεις θα φανεί εντός της ημέρας.
Όσο για τους φορολογούμενους θα πρέπει να γνωρίζουν –τουλάχιστον αυτό λένε οι πληροφορίες- ότι για τις οφειλές που έχουν βεβαιωθεί αλλά δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθσμες (π.χ τελευταία δόση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, δύο τελευταίες δόσεις φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων και κυρίως οι τέσσερις δόσεις του ΕΝΦΙΑ) η δυνατότητα υπαγωγής στις 100 δόσεις δεν θα υπάρξει. Ή θα πληρωθούν εφάπαξ ή θα ρυθμιστούν σε 12 ή 24 δόσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: