Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

Τσουχτερά πρόστιμα σε τραπεζικούς κολοσσούς

Τσουχτερά πρόστιμα σε τραπεζικούς κολοσσούς

trapezes.jpg

Πρόστιμα ύψους 4,3 δισ. δολαρίων επέβαλαν οι εποπτικές αρχές Βρετανίας, ΗΠΑ και Ελβετίας στις τράπεζες Citigroup, HSBC, JP Morgan Chase, UBS και Royal Bank of Scotland για χειραγώγηση της αγοράς συναλλάγματος
Πρόστιμα ύψους 4,3 δισ. δολαρίων επέβαλαν οι εποπτικές αρχές Βρετανίας, ΗΠΑ και Ελβετίας στις τράπεζες Citigroup, HSBC, JP Morgan Chase, UBS και Royal Bank of Scotland για χειραγώγηση της αγοράς συναλλάγματος.
Οι τράπεζες ήρθαν σε διακανονισμό με τις αρχές και το πρόστιμο που θα πληρώσουν επιμερίζεται για τη Citigroup στα 668 εκατ. δολάρια, για την JPMorgan στα 662 εκατ. δολάρια, για τη Royal Bank of Scotland στα 634 εκατ. δολάρια και για την HSBC Holdings στα 618 εκατ. δολάρια. Εκτός από αυτές σε εξέλιξη βρίσκεται και η σχετική έρευνα για την Barclays.
Οι πέντε τράπεζες παραδέχτηκαν ότι δεν είχαν τον απαιτούμενο εσωτερικό έλεγχο για να αποτρέψουν τη χειραγώγηση της αγοράς συναλλάγματος. Η περίοδος που εξετάστηκαν οι πρακτικές των συγκεκριμένων τραπεζών ήταν από την 1η Ιανουαρίου 2008 έως τις 15 Οκτωβρίου 2013.
Αρμόδιοι υπάλληλοι των παραπάνω τραπεζών επί σωρεία ετών έστηναν μεταξύ τους τις τιμές προς όφελος των ιδρυμάτων τους και των θέσεών τους εξαπατώντας το σύνολο της επενδυτικής κοινότητας. Οι traders πιάστηκαν να συνεννοούνται μεταξύ τους προκειμένου διακόψουν την εκτέλεση εντολών των πελατών τους για πώληση θέσεων σε νομίσματα ώστε να περιοριστούν οι απώλειες. Στόχος να ωφεληθούν οι ίδιοι. Για τον ίδιο λόγο μοιράζονταν μεταξύ τους εμπιστευτικές πληροφορίες που αφορούσαν τους πελάτες τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: