Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

Στο κυνήγι χρηματοδότησης οι μικρές ελληνικές επιχειρήσεις

Στο κυνήγι χρηματοδότησης οι μικρές ελληνικές επιχειρήσεις

ecb.jpg

Ακόμα δεν έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό οι ελληνικές επιχειρήσεις. REUTERS/Ralph Orlowski
Οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα παρότι έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη για δανειοδότηση στην ευρωζώνη, δυσκολεύονται πολύ να βρουν χρηματοδότηση, αναφέρει έρευνα της Ευρωπαικής Κεντρικής τράπεζας και της Κομισιόν, που δόθηκε σήμερα (Τετάρτη) στη δημοσιότητα. Συμπερασματικά η έρευνα αναδεικνύει και το οικονομικό χάσμα που επικρατεί στην ζώνη του κοινού νομίσματος, καθώς οι επιχειρήσεις στις χτυπημένες από την κρίση χώρες της περιφέρειας αναγκάζονται να δανείζονται ακριβότερα, από τις αντίστοιχες των πλέον πλούσιων χωρών, πράγμα που σημαίνει- αναφέρει το Reuters- ότι η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ, δεν έχει τις ίδιες ευεργετικές επιπτώσεις σε όλες τις χώρες.  
Η έρευνα, που γίνεται κάθε έξι μήνες, έδειξε ότι οι μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις ανέφεραν την μεγαλύτερη ζήτηση σε τραπεζικά δάνεια το διάστημα από τον Απρίλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο, ενώ οι αντίστοιχες επιχειρήσεις στην Ιρλανδία, την Ολλανδία, την Αυστρία και την Πορτογαλία ανέφεραν πτώση στις ανάγκες τους για δανεισμό. Επιπλέον, οι ελληνικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη δυσκολία για να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση, ενώ οι εταιρείες από την Φιλανδία, την Αυστρία και το Βέλγιο, την μικρότερη.  
Στην Ελλάδα, το καθαρό ποσοστό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που λένε ότι είναι πιο εύκολη σήμερα η πρόσβαση σε δανεισμό μειώθηκε μεν στο -21% από -40% που ήταν στην προηγούμενη έρευνα, αλλά πάλι το πρόθεμα παραμένει αρνητικό, πράγμα που για την ΕΚΤ σημαίνει ότι υπάρχουν ακόμα «σημαντικές δυσκολίες στην πρόσβαση στην τραπεζική πίστωση».
Αντίθετα βελτιωμένη  είναι η κατάσταση στην Ισπανία όπου  καταγράφεται σημαντική βελτίωση σύμφωνα με τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, το ίδιο και στη Γερμανία, στην Ιταλία και Γαλλία ωστόσο οι επιχειρηματίες αναφέρουν περισσότερες δυσκολίες από την προηγούμενη έρευνα που κάλυπτε το διάστημα από τον Οκτώβριο του 2013 μέχρι τον Μάρτιο του 2014. 
Η έρευνα αυτή διενεργήθηκε από την 1 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 10 Οκτωβρίου και σε αυτή συμμετείχαν 10.750 επιχειρήσεις. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: