Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

Η ΓΣΕΕ αποδομεί τα οφέλη από το κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων

Η ΓΣΕΕ αποδομεί τα οφέλη από το κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων

katastimata.jpg

Καταστήματα στην Ερμού | (EUROKINISSI/TATIANA ΜΠΟΛΑΡΗ
Η ΓΣΕΕ στο υπόμνημά της και μιλώντας με οικονομικούς όρους εντοπίζει σε 4 σημεία το προβληματικό της υπουργικής απόφασης την οποία στηρίζει, εις βάρος της ελληνικής οικονομίας, η συγκυβέρνηση των Σαμαρά-Βενιζέλου.

Συγκεκριμένα:

-Θα μειωθούν οι θέσεις εργασίας στο λιανεμπόριο λόγω της απώλειας θέσεων εργασίας από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που απασχολούν το 70% των εργαζομένων στον κλάδο.

  • Η αύξηση των λειτουργικών δαπανών, στο μεγαλύτερο μέρος της, θα περάσει στην κατανάλωση με αυξήσεις τιμών.

  • Το όφελος της χώρας από εισροές κεφαλαίων για επενδύσεις στο λιανικό εμπόριο και τα εμπορικά ακίνητα θα είναι παροδικό και εντελώς δυσανάλογο προς τη μεσομακροπρόθεσμη ζημιά στην εγχώρια παραγωγή, το λιανεμπόριο, τους εργαζομένους και καταναλωτές.

  • Θα στερηθούν οι εργαζόμενοι και οι καταστηματάρχες (ιδιαίτερα των μικρότερων καταστημάτων) την αναγκαία εβδομαδιαία ανάπαυση, ψυχαγωγία και επαφή με τα μέλη της οικογένειάς τους.

Τέλος, σε νομικό επίπεδο, η ΓΣΕΕ θεωρεί αντισυνταγματική την υπουργική απόφαση του κ. Χατζηδάκη, αφού προσκρούει στο άρθρο 106 παρ. 2 που αναφέρει ότι «η ιδιωτική οικονομική πρωτοβουλία δεν επιτρέπεται να αναπτύσσεται σε βάρος της ελευθερίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας ή προς βλάβη της εθνικής οικονομίας»

Δεν υπάρχουν σχόλια: