Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Αντί για ελαφρύνσεις στο χρέος, συμβιβασμός με επιβράβευση

Αντί για ελαφρύνσεις στο χρέος, συμβιβασμός με επιβράβευση

samaras.jpg

Αντί για ελαφρύνσεις στο χρέος, συμβιβασμός με... επιβράβευσηΔύσκολα τα πράγματα για τον πρωθυπουργό μετά την άτακτη υποχώρηση στο θέμα του ΕΝΦΙΑ και την αποδυνάμωση του υπουργού Οικονομικών | EUROKINISSI
Οι μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές έχουν στενέψει επικίνδυνα τα χρονικά περιθώρια επίτευξης συμφωνίας μέχρι του τέλους του έτους, με τον Αντώνη Σαμαρά να εμφανίζεται εμφανώς συγκρατημένος, αποφεύγοντας κάθε αναφορά σε έξοδο από το μνημόνιο και προτάσσοντας ως άμεση ανάγκη για την «επόμενη μέρα το μεταρρυθμιστικό άλμα στο αύριο».
Σε άρθρο του στην «Καθημερινή της Κυριακής» ο πρωθυπουργός επιχείρησε για μία ακόμη φορά να στείλει μήνυμα μετριοπάθειας στην Ευρώπη, ενόψει των κρίσιμων αποφάσεων του Eurogroup τον Δεκέμβριο και της συνόδου κορυφής της Ε.Ε., λέγοντας ότι «η Ελλάδα διεκδικεί ακόμα πρόσθετες ελαφρύνσεις, ως ''επιβράβευση'' της επιτυχίας της στο πρόγραμμα που τώρα λήγει».
Δηλαδή η κυβέρνηση, υποχωρώντας βήμα βήμα από τις «κόκκινες γραμμές», στέλνει μήνυμα καλής θέλησης στην Ε.Ε. προκειμένου να λάβει από τους εταίρους μια πολιτική υπόσχεση ως αντιστάθμισμα για το νέο πακέτο.
Ο ΕΝΦΙΑ άνοιξε την... όρεξη των δανειστών
Νέα προαπαιτούμενα θέτουν οι τροϊκανοί, που επιθυμούν την παράταση της μνημονιακής πολιτικής, με αντάλλαγμα την Ενισχυμένη Γραμμή Προληπτικής Στήριξης, στην οποία θα βρεθεί από το νέο έτος η Ελλάδα.
Τα πράγματα για την κυβέρνηση δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο, μετά την άτακτη υποχώρηση στο θέμα της νέας ρύθμισης των 72-100 δόσεων και τον ΕΝΦΙΑ, αλλά και την αποδυνάμωση του υπουργού Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη, με την αφαίρεση αρμοδιοτήτων του στην κρισιμότερη φάση των συζητήσεων.
Οι επικεφαλής των δανειστών ζητούν και άλλα ανταλλάγματα πέραν αυτών που ήδη έδωσε η κυβέρνηση μέσω της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (δόσεις ΕΝΦΙΑ, περικοπές στο μη μισθολογικό κόστος του Δημοσίου, αναδιάρθρωση των ΔΕΚΟ, παρεμβάσεις στα οικονομικά δήμων και περιφερειών, πάγωμα των φοροελαφρύνσεων στα ακίνητα, δηλαδή στη μείωση του ΕΝΦΙΑ, τους φορολογικούς συντελεστές, κ.λπ.).
Εάν η κυβέρνηση δεν υποχωρήσει στις πιέσεις, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι μέχρι το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου, όπου υποτίθεται ότι θα επισφραγιζόταν η συμφωνία με τους δανειστές, δεν πρόκειται να υπάρξει καμιά ουσιαστική πρόοδος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: