Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

«Ναι» στη ρύθμιση κόκκινων δανείων - «Οχι» σε πλειστηριασμούς

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ

«Ναι» στη ρύθμιση κόκκινων δανείων - «Οχι» σε πλειστηριασμούς

«Ναι» στη ρύθμιση κόκκινων δανείων - «Οχι» σε πλειστηριασμούς
Του Δημήτρη Τσιούφου
Η άμεση εφαρμογή του πλαισίου για τα «κόκκινα» δάνεια μόλις αυτό ψηφιστεί, η ρευστότητα και τα αποτελέσματα των stress tests ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν στη χθεσινή συνάντηση που είχαν οι διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
Το θέμα των πλειστηριασμών, αν και δεν συζητήθηκε στη συνάντηση, εν τούτοις αναφέρθηκε στην ενημέρωση που ακολούθησε, για να διευκρινιστεί πως οι τράπεζες είναι αντίθετες στους πλειστηριασμούς.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης, ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Σκρέκας και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας.
Από την πλευρά των τραπεζών στη συνάντηση συμμετείχαν ο πρόεδρος του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς Μ. Σάλλας, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ Αλ.ς Τουρκολιάς, ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Δ. Μαντζούνης και ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Χρ. Μεγάλου.
Σύμφωνα με δηλώσεις του Μ. Σάλλα, οι τράπεζες είναι έτοιμες να εφαρμόσουν πολύ γρήγορα τις ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» δάνεια μόλις αυτές ψηφισθούν, ρυθμίσεις που θα λειτουργήσουν αναπτυξιακά και στην οικονομία. «Οι τράπεζες όλες, όπως διαπιστώθηκε από αυτά που είπαν και οι τέσσερις εκπρόσωποι των συστημικών τραπεζών, είναι απόλυτα έτοιμες και σε τεχνικό επίπεδο προετοιμασμένες, ούτως ώστε πολύ γρήγορα να εφαρμόσουν το πλαίσιο, για να ξεπεραστεί το μεγάλο αυτό πρόβλημα. Αυτό θα βοηθήσει πολύ και αναπτυξιακά την οικονομία».
Δεν υπάρχει λόγος οι τράπεζες να προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς, τόνισε με έμφαση ο κ. Σάλλας. «Οχι σε αυτήν τη φάση», είπε χαρακτηριστικά. «Οι τράπεζες σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούν να "φορτωθούν" μικρά χαρτοφυλάκια των 100, των 50, των 70 χιλιάδων ευρώ. Δεν υπάρχει λόγος, δεν νομίζω ότι πρέπει να γίνει κάτι τέτοιο κατά την άποψή μου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι εκπροσωπώ τους πάντες. Δεν έγινε πάντως καμία συζήτηση για το θέμα. Κατά συνέπεια δεν υπάρχει θέμα πλειστηριασμών».
Ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς αναφέρθηκε στην πορεία μετά τα stress tests, που αποτέλεσε άλλο θέμα συζήτησης στη συνάντηση και στην πολύ επιτυχή εξέλιξή τους.
Η ουσία του θέματος είναι μετά τα stress tests η χρηματοδότηση της οικονομίας, είπε ο κ. Σάλλας. «Η επόμενη χρονιά θα είναι ισχυρή και η ανάπτυξη θα ξεπεράσει το 2% -εκτιμούν πολλοί στο διεθνές περιβάλλον ότι μπορεί να πλησιάσει και το 3%. Εξηγήσαμε στη συνάντηση με την κυβέρνηση ότι οι τράπεζες είναι σε θέση να υποστηρίξουν αυτό το πλάνο, της ανάπτυξης του 2,5%-3%».
Ευάγγ. Βενιζέλος << Εξερχόμενος από τη σύσκεψη ο Ευάγγ. Βενιζέλος σημείωσε ότι αυτή έγινε με στόχο «τα οφέλη από τη σταθεροποίηση της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος να περάσουν στην οικονομία, στις επιχειρήσεις, στην κοινωνία, στα νοικοκυριά». «Τώρα, μπορούμε να είμαστε πολύ πιο βέβαιοι ότι θα λυθούν προβλήματα. Προβλήματα ρευστότητας για τις επιχειρήσεις, επενδύσεων, δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας αλλά και προβλήματα κοινωνικά που αφορούν την κάθε απλή οικογένεια».
Αναφορικά με το θέμα της μη άρσης των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία, τόνισε ότι αυτό «είναι προφανές και δεν χρειάζεται καν να το συζητήσουμε» και σημείωσε ότι «το τραπεζικό σύστημα δεν ενδιαφέρεται να κάνει πλειστηριασμούς μικρών και μεσαίων ακινήτων πρώτης κατοικίας».
Ο κ. Βενιζέλος απέφυγε να προσδιορίσει τον χρόνο επιστροφής της τρόικας, επαναλαμβάνοντας ότι θα έρθει «το ταχύτερο δυνατό, έτσι ώστε να προλάβουμε το χρονοδιάγραμμα». «Ο στόχος είναι -πρόσθεσε- όλα να έχουν λήξει μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου» και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «θα προλάβουμε. Αλλά και εν πάση περιπτώσει θα προλάβουμε πριν προκύψουν ανάγκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: