Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

Υπ.Δικαιοσύνης: Ποινές - χάδι σε όσους επιστρέψουν μίζες και κλεμμένα

Υπ.Δικαιοσύνης: Ποινές - χάδι σε όσους επιστρέψουν μίζες και κλεμμένα

Αμεσα θα κατατεθεί στη Βουλή ρύθμιση για ευνοϊκή δικαστική μεταχείριση όσων επιστρέφουν στο δημόσιο ταμείο «μαύρο χρήμα» απο μίζες. Εξαιρούνται οι πολιτικοί.
updikaiosunis-poines---xadi-se-osous-epistrepsoun-mizes-kai-klemmena
Την επιστροφή μαύρου χρήματος κυρίως από μίζες, που θα φτάνει τα 1,5 με 2 δισεκατομμύρια ευρώ προσδοκά το υπουργείο Δικαιοσύνης, μέσω νομοσχεδίου που προβλέπει ευνοϊκότερη ποινική μεταχείριση, για όσους κατηγορούμενους επιστρέφουν «τα κλεμμένα» σε υποθέσεις διασπάθισης του δημοσίου χρήματος.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης επισήμανε, ότι το σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή δε διευκολύνει μόνο τους κατηγορούμενους, αλλά και το δημόσιο ταμείο αναφέροντας, ότι ήδη είναι δεσμευμένα και άρα άμεσα αξιοποιήσιμα περίπου 500 εκατομμυρια ευρώ.
Ποσό 1,5 ως 2 δις ευρώ ευελπιστεί η κυβέρνηση ότι θα επιστρέψει στο δημόσιο ταμείο με τη νέα ρύθμιση που προβλέπει μείωση ποινών για όσους επιστρέφουν κλεμμένα και μίζες  

Από τις ευεργετικές διατάξεις που αφορούν τους κατηγορούμενους οι οποίοι επιστρέφουν τα «κλεμμένα»
εξαιρούνται πρόσωπα, τα οποία κατά την τέλεση της πράξης ήταν πρωθυπουργοί, υπουργοί, αναπληρωτες , υφυπουργοί, βουλευτές, ευρωβουλευτές, γενικοί και ειδκοί γραμματείς, περιφερειάρχες και αντιπερειφεριάρχες, δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι.

Για τις εξαιρέσεις ο κ. Αθανασίου είπε χαρακτηριστικά «μη μας κατηγορήσουν, ότι πάμε να αθωωθούμε τα λαμόγια. Κάποιοι έπρεπε να εξαιρεθούν και κινδυνεύαμε να κατηγορηθούμε, ότι καλύπτουμε τους πολιτικούς. Εγώ δεν μπορώ να εισηγηθώ τέτοια εξαίρεση».
Στη ρύθμιση θα μπορουν να υπαχθούν και ήδη κατηγορούμενοι που έχουν καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό και εκκρεμεί ή διενεργείται η δίκη τους σε δεύτερο βαθμό, οι οποίοι θα τύχουν ευνοικότερης μεταχείρισης, εφόσον αποσβέσουν τη συνολική ζημία του δημοσίου.
Οι κατηγορούμενοι αυτοί θα έχουν προθεσμία 30 ημέρων από τη δημοσίευση του νόμου, για να καταβάλουν τα χρήματα ή να δεσμευτούν γι'αυτό.
Οι κατηγορούμενοι που θα υπαχθούν στη ρύθμιση θα έχουν δραστική ελάφρυνση της ποινής τους, καθώς «σπάει» η ισόβια κάθειρξη και θα τιμωρούνται με πολύ μειωμένες ποινές ή θα παραμένουν ουσιαστικά ατιμώρητοι. Αν αθωωθούν, τότε τα χρήματα επιστρέφονται εντόκως εκτός κι αν υπάρχει άλλη παράλληλη αξίωση του δημοσίου σε βάρος τους.

ΠΟΙΑ ΑΔΙΚΗΜΑΤΑ ΑΦΟΡΑ
Η ρύθμιση αφορά τα εξής αδικήματα:
-Φορολογικά, τελωνειακά, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, πόθεν έσχσες, καθώς και αδικήματα διαφθοράς αξιωματούχων.
-Αδικήματα ποινικά που στρέφονται κατά της ιδιοκτησίας και των περιουσιακών δικαιωμάτων (όχι οι ληστείες) και τελέστηκαν σε βάρος του δημοσίου, της ΕΕ, ή οποιουδήποτε άλλου φορέα της γενικής κυβέρνησης και οποιαδήποτε άλλης κρατικής αρχής.
Οι ποινές κλιμακώνονται:
1. Από απειλή ισόβιας κάθειρξης:
-Μέχρι 10 έτη, αν η ικανοποίηση των προσώπων γίνει μέχρι την απολογία του κατηγορούμενου στον ανακριτή.
-Μέχρι 15 έτη, αν τα χρήματα επιστραφούν μέχρι την έναρξη της πρωτοβάθμιας δίκης
2. Απο απειλη ποινής 10-20 χρόνια
-μέχρι φυλάκιση (έως 5 χρονια), αν τα χρήματα δοθούν μέχρι την απολογία κατηγορούμενου στον ανακριτή.
-μέχρι φυλακιση 3 - 5 ετών, αν τα χρήματα δοθούν μέχρι την έναρξη της πρωτοβάθμιας δίκης.
3. Απο απειλή ποινής 5-10 χρόνια
-φυλάκιση μέχρι 2 έτη, αν καταβληθούν τα χρήματα μέχρι την απολογία του κατηγορούμενου στον ανακριτή
-φυλάκιση μέχρι 3 ετη, αν η ικανοποίηση λάβει χώρα μέχρι την πρωτοβάθμια δίκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: