Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Η ΕΚΤ καλείται να αποτρέψει μια «χαμένη δεκαετία»

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η ΕΚΤ καλείται να αποτρέψει μια «χαμένη δεκαετία»

Η ΕΚΤ καλείται να αποτρέψει μια «χαμένη δεκαετία»
Του Χάρη Σαββίδη
hsav@pegasus.gr
Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ευρωζώνη αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα ως προς την πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό.
Σύμφωνα με την εξαμηνιαία έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μία στις τρεις δηλώνει ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα, ενώ για μία στις τέσσερις οι δανειακές ανάγκες αυξήθηκαν το τελευταίο εξάμηνο. Αντίθετα σε Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ολλανδία και Αυστρία καταγράφεται μείωση των αναγκών για χρηματοδότηση, ενώ τα λιγότερα εμπόδια καταγράφονται σε Φινλανδία, Αυστρία και Βέλγιο.
Αν και από τα στοιχεία προκύπτει ελαφρά βελτίωση της κατάστασης, εντούτοις η παρέμβαση της ΕΚΤ συνεχίζει να είναι αναγκαία για να βελτιωθεί η πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην τραπεζική χρηματοδότηση. Μεγαλύτερος ωφελημένος από την παρέμβαση αυτή θα είναι οι επιχειρήσεις στον Νότο και ειδικά στην Ελλάδα, όπου το πρόβλημα είναι το μεγαλύτερο. Δεν είναι καθόλου σαφές, όμως, κατά πόσο επαρκούν τα μέτρα που έλαβε η ΕΚΤ ή αν θα χρειαστούν πρόσθετα.
Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, κάλεσε χθες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αλλά και τα κοινοτικά όργανα να αναλάβουν άμεσα νέες πρωτοβουλίες, καθώς η κατάσταση στην Ευρωζώνη είναι πιθανό να επιδεινωθεί και «ολόκληρος ο κόσμος δεν μπορεί να αντέξει μια χαμένη δεκαετία στην Ευρώπη». Δήλωση που προοιωνίζεται αύξηση των πιέσεων προς τους Ευρωπαίους να αναλάβουν δράση στη Σύνοδο των G-20 το προσεχές Σαββατοκύριακο. Τις εντονότερες αντιρρήσεις έχει, βέβαια, το Βερολίνο, που επίσης στέλνει... προειδοποιητικά πυρά ενόψει της G-20.
Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, Γενς Βάιντμαν, δήλωσε χθες ότι η αγορά κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ θα δημιουργούσε λανθασμένα κίνητρα. Σκεπτικισμό ακόμα και για τις μέχρι τώρα αποφάσεις της ΕΚΤ εξέφρασαν οι πέντε Γερμανοί «σοφοί», υποστηρίζοντας ότι αφενός ο χρηματοοικονομικός τομέας ενθαρρύνεται να αναλάβει υπερβολικό ρίσκο, αφετέρου χαλαρώνει η πίεση προς τις κυβερνήσεις να προχωρήσουν σε δημοσιονομική εξυγίανση και μεταρρυθμίσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: