Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

Πολλά λεφτά στους CEO και λίγα σε φόρους

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 

Πολλά λεφτά στους CEO και λίγα σε φόρους

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΠΕΡΝΑΡΑΚΟΥ
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Ανάμεσα στους 100 πιο καλοπληρωμένους διευθύνοντες συμβούλους (CEO) των ΗΠΑ για το 2013, οι 29 από αυτούς απολαμβάνουν ετήσιες αποδοχές υψηλότερες από τους φόρους που καταβάλλουν στο κράτος οι εταιρείες τους. Τα σχετικά πορίσματα εξάγονται έπειτα από έρευνα, την οποία διεξήγαγαν δύο έγκριτα ιδρύματα των ΗΠΑ, το Ινστιτούτο Μελετών Πολιτικής και το Κέντρο Αποτελεσματικής Κυβέρνησης. Στις παλαιότερες έρευνες για το 2010 και το 2011, οι εταιρείες με τους λιγότερους φόρους εν συγκρίσει με τις ετήσιες απολαβές των επικεφαλής τους ήταν 25, αλλά αυξήθηκαν σταδιακά και το 2013 έφθασαν τις 29.

Το παράδοξο αυτό φαινόμενο αποτυπώνεται σε όλη του την έκταση σε επτά από τις 29 κολοσσιαίες επιχειρήσεις, οι οποίες με διάφορα παραθυράκια και ρυθμίσεις εξασφάλισαν και επιστροφές φόρων. Αν και είχαν ιδιαίτερα υψηλή κερδοφορία το 2013 με συνολικά μεικτά κέρδη ύψους 74 δισ. δολαρίων, εξέπεσαν της φορολογίας κατά 1,9 δισ. δολάρια. Αποτέλεσμα ήταν ο φορολογικός συντελεστής τους να διαμορφωθεί τελικά στο -2,5%. Οι αντίστοιχοι, τώρα, επτά διευθύνοντες σύμβουλοι εισέπραξαν σε ατομική βάση κατά μέσο όρο 17,3 εκατ. δολάρια το 2013. Ειδικά οι Boeing και Ford Motors κατέβαλαν άνω των 23 εκατ. δολαρίων εκάστη στους επικεφαλής τους. Αμφότερες δε εξασφάλισαν μεγάλες φοροελαφρύνσεις.

Οι 29 κολοσσοί εμφάνισαν συνολικά προ φόρων κέρδη 24 δισ. δολαρίων και, παρά ταύτα, είχαν φοροαπαλλαγές 238 εκατ. δολαρίων. Αυτό μεταφράζεται σε φορολογικό συντελεστή -1%. Αξίζει να σημειωθεί πως οι ανωτέρω όμιλοι διατηρούν 237 θυγατρικές σε φορολογικούς παραδείσους. Την πλειονότητα τέτοιων θυγατρικών εμφανίζεται να έχει η φαρμακευτική Abbot Laboratories με 79 τον αριθμό. Στη συγκεκριμένη μάλιστα περίπτωση, ο διευθύνων σύμβουλός της έλαβε το 2013 μισθούς και μπόνους κατά 4 εκατ. δολάρια υψηλότερους από τον αναλογούντα φόρο της εταιρείας. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από τις 29 προαναφερθείσες εταιρείες, οι 12 παρουσίασαν ζημίες το 2012. Εντούτοις, οι διευθύνοντες σύμβουλοί τους έλαβαν κατά μέσο όρο ετήσιες αποδοχές της τάξεως των 36,6 εκατ. δολαρίων, δηλαδή υπερτριπλάσιες από τον εθνικό μέσο όρο αποδοχών των CEO σε μεγάλες εταιρείες στα 11,7 εκατ. δολάρια.

Μεταξύ των 29 ευνοημένων κολοσσών, ο χρηματοπιστωτικός όμιλος της Citigroup εξασφάλισε τη μεγαλύτερη επιστροφή φόρου. Ωστόσο, όπως παρατηρούν οι ερευνητές του Ινστιτούτου Μελετών Πολιτικής και του Κέντρου Αποτελεσματικής Κυβέρνησης, η συγκεκριμένη τράπεζα, όταν ξέσπασε η χρηματοπιστωτική κρίση, διασώθηκε με χρήματα των φορολογουμένων. Πάντως, το 2013 η Citigroup κατέβαλε 18 εκατ. δολάρια στον επικεφαλής της, ενώ της επιστράφηκαν σε φόρους 260 εκατ. δολάρια. Επιπροσθέτως, το 2010, το 2011 και το 2013, τρεις εταιρείες διοχέτευσαν στους διευθύνοντες συμβούλους τους περισσότερα από ό,τι στα κρατικά ταμεία: οι Βοeing, Ford Motors και Chesapeake Energy.

Κατά τις επισημάνσεις των συντακτών της έκθεσης, το να αποζημιώνουν οι επιχειρήσεις ένα άτομο, ανεξαρτήτως των ικανοτήτων του, με περισσότερα χρήματα από όσα συνεισφέρουν στις δημόσιες υπηρεσίες που είναι αναγκαίες για την επιτυχημένη πορεία τους, καταδεικνύει τα σοβαρά μειονεκτήματα του αμερικανικού συστήματος φορολόγησης εταιρικών κερδών. Πόσο μάλλον, όταν το Κογκρέσο μετά την ανανέωση της εντολής του ετοιμάζεται να συζητήσει νέες φοροελαφρύνσεις για τις επιχειρήσεις και όχι να ασχοληθεί με την άμβλυνση των εισοδηματικών ανισοτήτων. Σήμερα στις ΗΠΑ αντί οι επιχειρήσεις να επανεπενδύσουν τα κέρδη σε θέσεις εργασίας και επέκταση δραστηριοτήτων, ασχολούνται με την επαναγορά μετοχών σε επίπεδα-ρεκόρ και την αποδυνάμωση των ανταγωνιστών τους μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων.
Έντυπη

Δεν υπάρχουν σχόλια: