Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

Tagesspiegel: Το «μεγάλο φαγοπότι» των ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα

Tagesspiegel: Το «μεγάλο φαγοπότι» των ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα

aerodromio-ellinikou-630-420.jpg

Έρημο και εγκαταλειμμένο το αεροδρόμιο του ΕλληνικούΣτο δημοσίευμα το αεροδρόμιο του Ελληνικού παρουσιάζεται ως η ευκαιρία για τη δημιουργία ενός μελλοντικού Mayfaair, της περιοχής του κεντρικού Λονδίνου όπου στεγάζονται γραφεία επιχειρήσεων, γραφεία, καταστήματα κ.ά. | ΕUROKINISSI / ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ
Εκτενή αναφορά σε ΟΠΑΠ, ΕΥΑΘ και Ελληνικό κάνει η Tagesspiegel σε αφιέρωμα για την υπό την πίεση της τρόικας ιδιωτικοποίηση δημόσιας περιουσίας σε ολιγάρχες από μνημονιακές χώρες.
Η «Ευρώπολη», όπως παρομοίασε η βερολινέζικη εφημερίδα το παιχνίδι που παίχτηκε στην Ελλάδα (παραπέμποντας στη γνωστή μας Μονόπολη), ξεκίνησε το 2010 και αυτός που δάνειζε το χρήμα ήταν και το αφεντικό, αυτός που διαμόρφωνε τους κανόνες. Αντίθετα, αυτός που δανειζόταν όφειλε να συμμορφωθεί με τους άγριους κανόνες του παιχνιδιού.
Σύμφωνα με τους κανόνες της Ευρώπολης, τον ρόλο της τράπεζας παίζει η τρόικα, ενώ των παικτών οι κυβερνήσεις της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και των υπόλοιπων χωρών του μνημονίου, αλλά και οι επενδυτές, οι ολιγάρχες, τα αμφιβόλου ποιότητας χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και οι κερδοσκόποι.
«Οι ιδιωτικοποιήσεις δεν είναι πάντα κάτι κακό. Ομως εδώ έχουμε να κάνουμε -σε πολλές περιπτώσεις- με ξεπούλημα χωρίς λόγο. Τα κέρδη ιδιωτικοποιούνται, ενώ οι κίνδυνοι και οι ζημιές επιβαρύνουν την κοινωνία», υπογραμμίζει στο δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας ο γνωστός νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν.
Η «Tagesspiegel» σημειώνει ότι το «μεγαλύτερο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων» που σχεδιάστηκε ποτέ θα αποφέρει ώς το 2016 μόλις 11 δισ. ευρώ αντί για τα 50 δισ. ευρώ που εσφαλμένα είχαν υπολογιστεί και κάνει εκτενή αναφορά σε τρεις από τις ιδιωτικοποιήσεις που έλαβαν χώρα στην Ελλάδα: την πώληση του ΟΠΑΠ, την πώληση του αεροδρομίου του Ελληνικού και την ιδιωτικοποίηση της Εταιρείας Υδρευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ), για την οποία διαφωνεί η πλειοψηφία των πολιτών της συμπρωτεύουσας.

* Στην «Εφημερίδα των Συντακτών» που κυκλοφορεί σήμερα, Πέμπτη 13 Νοεμβρίου:

Δεν υπάρχουν σχόλια: