Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

Ζητούν αποκλιμάκωση επιτοκίων xenodoxia_kokkina_daneia.jpg

Ζητούν αποκλιμάκωση επιτοκίων

xenodoxia_kokkina_daneia.jpg

Στο Συμβούλιο της ΠΟΞ, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της έκθεσης Philoxenia 2014, κωδικοποιήθηκαν τα κύρια προβλήματα του κλάδου | ΕUROKINISSI/ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ
Οι πολύ καλές επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού το 2014 δεν είναι δυνατόν να ισοφαρίσουν τη «χασούρα» των προηγούμενων ετών αλλά και τις συσσωρευμένες υποχρεώσεις του ξενοδοχειακού κλάδου, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γιάννη Ρέτσο.
Στο Συμβούλιο των Προέδρων Ξενοδοχειακών Ενώσεων της ΠΟΞ, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της έκθεσης Philoxenia 2014, κωδικοποιήθηκαν τα κύρια προβλήματα του κλάδου, με κυρίαρχο αυτό της έλλειψης ρευστότητας και τον Γιάννη Ρέτσο να επισημαίνει την ανάγκη ρεαλιστικών λύσεων από πλευράς τραπεζών για τη διευθέτηση των δανειακών υποχρεώσεων και τη χρηματοδότηση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, που αποτελεί «φλέγον ζήτημα» για τον κλάδο.
«Κάθε μέρα που περνάει χωρίς να δίνεται λύση σ’ αυτά τα ζητήματα, επιδεινώνεται περαιτέρω η θέση πολλών ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, δοκιμάζοντας σκληρά τη βιωσιμότητά τους» υπογράμμισε πρόεδρος της ΠΟΞ.
Τα «κόκκινα» δάνεια
Ο ξενοδοχειακός κλάδος ζητά την αποκλιμάκωση των επιτοκίων δανεισμού και του κόστους χρήματος, ιδίως προς τις υγιείς και συνεπείς επιχειρήσεις, την παροχή πρόσθετων διευκολύνσεων και τον εξορθολογισμό των όρων αναχρηματοδότησης δανείων και αναδιάρθρωσης υποχρεώσεων.
Σε ό,τι αφορά τα «κόκκινα» ξενοδοχειακά δάνεια ο Γ. Ρέτσος ζήτησε ρεαλιστικές και ευέλικτες λύσεις για τη ρύθμισή τους, στη βάση των διεθνών και δοκιμασμένων στην πραγματική οικονομία πρακτικών, όπως επιμήκυνση ώς και τριάντα έτη και απαλλαγή από τόκους καθυστέρησης. Επισημάνθηκε εξάλλου ότι έχει καθυστερήσει η υιοθέτηση των νέων αναπτυξιακών εργαλείων και το πλαίσιο του νέου επενδυτικού νόμου παραμένει ασαφές.
Το δεύτερο, φλέγον θέμα για τα ξενοδοχεία, ιδιαίτερα για εκείνα που λειτουργούν σε 12μηνη βάση ή την χειμερινή περίοδο, είναι το κόστος θέρμανσης που μπορεί να ξεκινάει από το 25% του λειτουργικού κόστους και να φτάνει ακόμα και το 50%, ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή λειτουργίας.
Οι ξενοδόχοι εξάλλου επαναφέρουν το αίτημα υιοθέτησης της σχολικής ανάπαυλας μεταξύ Χριστουγέννων και Πάσχα προκειμένου να τονωθεί ο εσωτερικός τουρισμός και στο πλαίσιο αυτό ζητούν την ομαλή υλοποίηση των προγραμμάτων Κοινωνικού Τουρισμού, αλλά και την επιτάχυνση της διαδικασίας αναγνώρισης των ιαματικών πηγών. Τέλος, το Συμβούλιο των Προέδρων Ξενοδοχειακών Ενώσεων ζητά περισσότερους ελέγχους ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο των παράνομων καταλυμάτων που βρίσκεται σε έξαρση ενώ τονίζει την ανάγκη νομοθετικής παρέμβασης για τη ρεαλιστική, λογική και δίκαιη επίλυση του θέματος των απαιτήσεων από τους ολοένα αυξανόμενους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης πνευματικών-συγγενικών δικαιωμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: