Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟ ΑΠΟ ΤΗΝ 1Η ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ Σε Ηλεκτρονικό Κεντρικό Μητρώο όλες οι κοινωφελείς περιουσίες

ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟ ΑΠΟ ΤΗΝ 1Η ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

Σε Ηλεκτρονικό Κεντρικό Μητρώο όλες οι κοινωφελείς περιουσίες

Χρ. Σταϊκούρας
Χρ. Σταϊκούρας
Στην ηλεκτρονική καταγραφή όλων των κοινωφελών περιουσιών και στην άμεση και αποτελεσματική παρακολούθηση της διαχείρισής τους προχωρεί το υπουργείο Οικονομικών, με τη δημιουργία του Ηλεκτρονικού Κεντρικού Μητρώου Κοινωφελών Περιουσιών, το οποίο θα είναι προσβάσιμο στο κοινό από την 1η Ιανουαρίου 2015. Στη δημιουργία του ηλεκτρονικού Μητρώου αναφέρθηκε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας μιλώντας σε εκδήλωση της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών για την έναρξη λειτουργίας της Πρότυπης Διεύθυνσης Δημόσιας Περιουσίας, στο πλαίσιο του Έργου «Ψηφιακές Υπηρεσίες Δημόσιας Περιουσίας και Εθνικών Κληροδοτημάτων, Ψ.Υ. - ΔΗΠΕΕΚ».
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας:
• Στο Ηλεκτρονικό Κεντρικό Μητρώο Κοινωφελών Περιουσιών, που θα είναι προσβάσιμο στο κοινό, τις αρχές του 2015 θα είναι διαθέσιμοι, μεταξύ άλλων, οι ετήσιοι προϋπολογισμοί και απολογισμοί των κοινωφελών περιουσιών, καθώς και οι αποφάσεις που λαμβάνονται από τα όργανα διοίκησής τους.
• Το μητρώο αυτό, θα συμπληρώνεται συνεχώς από τις Διευθύνσεις Κοινωφελών Περιουσιών και, με τη συγχρηματοδοτούμενη από την Ε.Ε. πράξη «Ψηφιακές Υπηρεσίες Δημόσιας Περιουσίας και Εθνικών Κληροδοτημάτων», θα επιτευχθεί, για πρώτη φορά στη χώρα, η ηλεκτρονική καταγραφή όλων των κοινωφελών περιουσιών.
• Η καταγραφή αυτή θα καταστήσει εφικτό τον αποτελεσματικό έλεγχο της διαχείρισης των περιουσιών αυτών και την εξαγωγή στατιστικών στοιχείων, σημαντικά εργαλεία παρακολούθησης και υποβοήθησης για τη λήψη αποφάσεων.
• Η ολοκλήρωση του συστήματος στην πληροφοριακή πλατφόρμα παροχής ψηφιακών υπηρεσιών θα διασυνδέει τη Διεύθυνση Κοινωφελών Περιουσιών του Υπουργείου μας, καθώς και τις αντίστοιχες Διευθύνσεις των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, με τα υπόλοιπα ολοκληρωμένα πληροφοριακά συστήματα, όπως το TAXIS και το ELENXIS.
Μέσω της πληροφοριακής πλατφόρμας, συστηματοποιείται η επικοινωνία με τις Διευθύνσεις Κοινωφελών Περιουσιών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων για την παροχή ψηφιακών υπηρεσιών προς τον πολίτη για θέματα που αφορούν στις κοινωφελείς περιουσίες και τις σχολάζουσες κληρονομιές».
Ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας Αβραάμ Γούναρης αναφέρθηκε στις εφαρμογές της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που αφορούν:
• Την ακίνητη περιουσία όλου δημόσιου τομέα με το Μητρώο Ακίνητης Περιουσίας, (ΜΑΠ).
• Τις Κοινωφελείς Περιουσίες (που είναι ήδη σε λειτουργία για τη διοίκηση και θα δοθεί από 1-1-2015 και στους πολίτες).
• Τον Αιγιαλό που χαράσσεται για πρώτη φορά σε ολόκληρη την ακτογραμμή της χώρας μας (ήδη σε δοκιμαστική λειτουργία) με στόχο να δοθεί άμεσα στις υπηρεσίες του υπουργείου).
• Τις στεγάσεις των δημόσιων υπηρεσιών με όλα τα στοιχεία μισθώσεων και δαπανών (είναι σε λειτουργία πάνω από ένα χρόνο).
• Τη λειτουργία και δημοσιότητα των ζωνών αντικειμενικών αξιών ακινήτων (παραδίδεται περί την πρώτη εβδομάδα του νέου έτους).

Δεν υπάρχουν σχόλια: