Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

Οδικός χάρτης 10 σημείων για τη μετά-μνημόνιο εποχή από την ΕΣΕΕ

Τετάρτη, 10 Δεκεμβρίου 2014 11:20

Οδικός χάρτης 10 σημείων για τη μετά-μνημόνιο εποχή από την ΕΣΕΕ

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Οδικός χάρτης 10 σημείων για τη μετά-μνημόνιο εποχή από την ΕΣΕΕ
Τα προ τετραετίας αιτήματα της ΕΣΕΕ έστω και καθυστερημένα εισακούστηκαν και ήρθε το πλήρωμα του χρόνου να υλοποιηθούν με εντυπωσιακά αποτελέσματα, δήλωσε ο πρόεδρος τής , Βασίλης Κορκίδης, παρουσιάζοντας την 14η Ετήσια Έκθεση Ελληνικού Εμπορίου.
Γράφει:  

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε ο οδικός χάρτης 10 σημείων της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) για την μετά μνημόνιο εποχή, ενώ μεταξύ των βασικών προτάσεων περιλαμβάνεται η πρόταση για μετεξελίξη των συνεταιριστικών τραπεζών σε Αναπτυξιακές Τράπεζες Μικρών Επιχειρήσεων(ΑΤΜΕ), η στοχευμένη αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων του νέου ΕΣΠΑ, η υιοθέτηση μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής ανάπτυξης των ΜμΕ επιχειρήσεων, η θεσμοθέτηση του "Συνηγόρου του Επιχειρηματία", η θέσπιση point system στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ ενός σταθερού πλαισίου .
Ωστόσο, το 2015 είναι βέβαιο πως θα εντείνει το ασφυκτικό κλίμα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με τη στασιμότητα επενδύσεων και την απειλή του λουκέτου να τις σημαδεύει όλες, ανεξαρτήτως νομικής μορφής.
Το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝΕΜΥ) της ΕΣΕΕ ανέλυσε τις προοπτικές και εκτιμήσεις για τη νέα χρονιά στον επιχειρηματικό τομέα, καθώς και τη δύσκολη κατάσταση που καταγράφηκε στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις το 2013 και το 2014
Στην ανάλυση αποτυπώθηκε η διάσταση ανάμεσα στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις [ΑΕ, ΕΠΕ] και τις μικρότερες [ΟΕ-ΕΕ, ΑτΕ], όσον αφορά στα οικονομικά μεγέθη του 2013, τις εκτιμήσεις για το 2014 και τις προβλέψεις για το 2015.
Η ΕΣΕΕ κάνει λόγο για μια εικόνα "αντίρροπων τάσεων" όσον αφορά στην κερδοφορία του ελληνικού επιχειρείν το 2013. Οι ΑΕ, ΕΠΕ συγκέντρωσαν κέρδη προ φόρων 1 δισ. ευρώ, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία του 80% των ΜμΕ δήλωσε μείωση πωλήσεων και κερδών, με το 53% εξ αυτών να βρίσκεται εκτός τραπεζικής χρηματοδότησης.
Η πλειονότητα των ΑΕ και ΕΠΕ εκτιμά ότι η ρευστότητά τους παρέμεινε σταθερή το 2014, ενώ 1 στις 3 εταιρείες αναφέρει βελτίωση της ρευστότητας. Στις ΜμΕ το 55% εκτιμά και εκ νέου επιδείνωση της ρευστότητάς τους το τρέχον έτος.
Η σχετική πλειοψηφία των ΑΕ και ΕΠΕ προβλέπει αυξημένη ρευστότητα το 2015. Στο πεδίο των ΜμΕ συνεχίζει να επικρατεί η αβεβαιότητα και η απαισιοδοξία για την εξέλιξη της ρευστότητάς τους.
Κάπως έτσι, για το 2015, όπως παρουσίασε η ΕΣΕΕ, η μείωση της απασχόλησης και ο περιορισμός του κόστους λειτουργίας είναι οι κύριες πρωτοβουλίες που αναμένεται να λάβουν οι ΑΕ και ΕΠΕ, με τις ΟΕ-ΕΕ και ΑτΕ να προτάσσουν τη μείωση τιμών, αφού 1 στις 6 θεωρεί ότι θα παύσει άμεσα τις εργασίες της.
Ο φόβος του «λουκέτου» το 2015 αφορά το 9,3% των μεγάλων επιχειρήσεων και το 17,3 των ΜμΕ και όπως τόνισε ο Β. Κορκίδης "το διαστημα 2008-2014 είχαμε την απώλεια 100 χιλιάδων εμπορικών επιχειρήσεων και 220 χιλιάδων θέσεων εργασίας ".
Αναφορικά με τις πολιτικές εξελίξεις ο κ. Κορκίδης δήλωσε ότι δεν πρέπει να απαξιωθεί ο θεσμός του Προέδρου της Δημοκρατίς, ενώ χαρακτήρισε εξαιρετική την υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα για το αξίωμα.
Όσον αφορά την δίμηνη παράταση του μνημονίου ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ τόνισε ότι στο τέλος της η Ελλάδα θα πρέπει να αναδειχθεί νικήτρια, προσθέτοντας ότι "οι βουλευτέςς έχουν και εμπειρία και φιλότιμο".

Δεν υπάρχουν σχόλια: