Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014

Στην εφορία 110.000 ιδιοκτήτες λόγω ΕΝΦΙΑ

Στην εφορία 110.000 ιδιοκτήτες λόγω ΕΝΦΙΑ

Περίπου 110.000 ιδιοκτήτες καλούνται στις εφορίες για έλεγχο προκειμένου να μειώσουν τον φόρο –Μετά τους ελέγχους οι επιστροφές των ποσών που βεβαιώθηκαν κατά… λάθος
stin-eforia-110000-idioktites-logw-enfia
Περισσότερα από 3,1 εκατομμύρια διορθωτικές δηλώσεις Ε9υποδέχτηκε μέχρι και χθες τα μεσάνυχτα το Taxisnet οπότε και έκλεισε οριστικά. Ουσιαστικά, εκατοντάδες χιλιάδες δηλώσεις …ξαναγράφτηκαν καθώς μετά την παραλαβή των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ οι ιδιοκτήτες συνειδητοποίησαν πόσο κοστίζει το λάθος στο έντυπο Ε9.
Όμως, η …ΕΝΦΙΑδα δεν τελείωσε ούτε τα μεσάνυχτα. Αφενός διότι εκκρεμούν ακόμη τρεις δόσεις (η πρώτη εκπνέει σήμερα και οι υπόλοιπες δύο στο τέλος Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου αντίστοιχα) και αφετέρου διότι για περίπου 110.000 ιδιοκτήτες, η έκδοση του τελικού εκκαθαριστικού περνάει και από την …εφορία.
Από τις τροποποιητικές δηλώσεις, προέκυψε ότι περίπου 110.000 χιλιάδες θα χρειαστεί να πάνε στις εφορίες για έλεγχο. Και αυτό διότι μετά τη υποβολή των διορθωτικών ηλεκτρονικών δηλώσεων,προέκυψε μείωση του βεβαιωμένου φόρου κατά 300 ευρώ και πάνω. Ήταν απόφαση του υπουργείου Οικονομικών όλοι αυτοί να περάσουν πρώτα από τον έλεγχο με τα δικαιολογητικά ανά χείρας και μετά να πάρουν στα χέρια τους την τελική εκκαθάριση.
Πρακτικά για αυτούς τους 110.000 φορολογούμενους (εκ των οποίων οι 70.000 πηγαίνουν για τον ΕΝΦΙΑ και οι υπόλοιποι για τους ΦΑΠ των ετών 2010 έως και 2013) έχουν καταλογιστεί φόροι οι οποίοι πλέον δεν τους αναλογούν. Ωστόσο, αν δεν γίνει ο έλεγχος, το τελικό ύψος του φόρου δεν θα προκύψει. Μάλιστα, αν κατά τη διάρκεια του ελέγχου προκύψει και άλλο λάθος, τότε οι φορολογούμενοι θα πρέπει να επιστρέψουν στον λογιστή τους, να κάνουν και πάλι διορθωτική δήλωση και μετά να ξαναπάνε στην εφορία για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.
Πότε θα ολοκληρωθούν όλοι αυτοί οι έλεγχοι; Ύστερα από αρκετές εβδομάδες. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι τα έσοδα που κινδυνεύει να χάσει το υπουργείο Οικονομικών από αυτή τη διαδικασία, μπορεί να ξεπεράσουν τα 70 εκατομμύρια ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: