Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2014

ΑΝΗΣΥΧΙΑ Συναγερμός για τα έσοδα! Στα 12,5 δισ. τα ληξιπρόθεσμα χρέη σε 11 μήνες

ΑΝΗΣΥΧΙΑ

Συναγερμός για τα έσοδα! Στα 12,5 δισ. τα ληξιπρόθεσμα χρέη σε 11 μήνες


Της Μαρίας Βουργάνα
Η αβεβαιότητα που κυριαρχεί πλέον στο πολιτικό σκηνικό και η ανασφάλεια για την επόμενη ημέρα στη χώρα δεν αποκλείεται να δημιουργήσουν τάσεις στάσης πληρωμών από τους φορολογούμενους που ούτως ή άλλως έχουν φθάσει και ξεπεράσει τα όρια των φοροδοτικών τους αντοχών. Μόνο τον προηγούμενο μήνα τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις άφησαν απλήρωτους φόρους ύψους 1,6 δισ. ευρώ, με το συνολικό ποσό των ληξιπρόθεσμων οφειλών να καταρρίπτει ένα ακόμη ρεκόρ και να εκτοξεύεται στα 72,7 δισ. ευρώ στο τέλος Νοεμβρίου.
Άλλωστε, τα «φρέσκα» ληξιπρόθεσμα χρέη, δηλαδή αυτά που δημιουργήθηκαν από τις αρχές του έτους μέχρι και το τέλος Νοεμβρίου, διαμορφώθηκαν στα 12,5 δισ. ευρώ όταν το ίδιο διάστημα πέρυσι ήταν 8,26 δισ. ευρώ. Η οικονομική κατάσταση των φορολογούμενων επιδεινώθηκε και κάθε μήνα ολοένα και περισσότεροι αδυνατούν να τακτοποιήσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Οι φόροι που μένουν απλήρωτοι φθάνουν πλέον το 1,1 δισ. ευρώ κάθε μήνα. Πολλοί φορολογούμενοι, κυρίως από τον Αύγουστο και μετά σταμάτησαν να πληρώνουν τις βεβαιωμένες οφειλές τους στην εφορία, περιμένοντας να τεθεί σε εφαρμογή η νέα ευνοϊκή ρύθμιση για την τμηματική εξόφληση των χρεών αυτών έως και σε 72 ή 100 μηνιαίες δόσεις. Η νέα ρύθμιση μετά από τα «μπρος - πίσω» και το «ράβε - ξήλωνε» ενεργοποιήθηκε τελικά στις 24 Νοεμβρίου. Μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί περισσότερες από 120.000 αιτήσεις για να ρυθμίσουν οφειλές άνω του 1 δισ. ευρώ, με τους περισσότερους οφειλέτες να επιλέγουν το πρόγραμμα των 12 ή 24 μηνιαίων δόσεων για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων χρεών τους.
Σύμφωνα με τελευταία στοιχεία που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων:
1. Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις ΔΟΥ έφθασε τα 72,7 δισ. ευρώ στο τέλος Νοεμβρίου. Επιπλέον, το ανεξόφλητο υπόλοιπο των χρεών προς τα Τελωνεία ανήλθε σε 4 δισ. ευρώ στο τέλος Νοεμβρίου. Συνεπώς, το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο (προς τις ΔΟΥ και τα τελωνεία) άγγιξε τα 76,7 δισ. ευρώ.
2. Στο διάστημα Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2014 δημιουργήθηκαν νέα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τις ΔΟΥ συνολικού ύψους 12,5 δισ. ευρώ. Μόνο μέσα στον Νοέμβριο οι φορολογούμενοι άφησαν απλήρωτους φόρους 1,6 δισ. ευρώ προκειμένου να τους ρυθμίσουν με πολλές μηνιαίες δόσεις.
3. Στο 11μηνο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2014 το Δημόσιο εισέπραξε από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές (παλιές και νέες) συνολικά έσοδα 3,258 δισ. ευρώ, από 3,018 δισ. ευρώ στο τέλος Οκτωβρίου. Σημειώνεται πως σύμφωνα με τον στόχο του Μνημονίου το Δημόσιο θα πρέπει να εισπράξει 2 δισ. ευρώ από παλαιές οφειλές μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2014, αλλά και το 25% των νέων οφειλών. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στο 11μηνο το ποσοστό είσπραξης έναντι του νέου ληξιπρόθεσμου χρέους διαμορφώνεται μόλις στο 14,40%
Καθυστερήσεις στους ελέγχους 
Την ίδια ώρα σημαντικές καθυστερήσεις παρατηρούνται στο ελεγκτικό πεδίο. Οι ολοκληρωμένοι πλήρεις έλεγχοι σε μεγάλες επιχειρήσεις έφτασαν στους 366 και θεωρείται απίθανο να επιτευχθεί ο ετήσιος στόχος των 500 ελέγχων. Στα... ρηχά κινούνται και οι εισπράξεις επί των βεβαιωθέντων πρόσθετων φόρων και προστίμων, καθώς υπολείπονται του 12%, όταν ο ετήσιος στόχος είναι 65%. Ανάλογες είναι οι επιδόσεις και στους μερικούς ελέγχους, καθώς έχουν ολοκληρωθεί 433 έναντι στόχου 680, ενώ οι εισπράξεις έφτασαν στο 28,5% έναντι στόχου 65%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: