Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

Ανησυχία για υστέρηση στα έσοδα άνω του 1,5 δισ. ευρώ

Ανησυχία για υστέρηση στα έσοδα άνω του 1,5 δισ. ευρώ

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Αν και πολλοί φορολογούμενοι προσπαθούν και είναι συνεπείς στις φορολογικές υποχρεώσεις τους, υπάρχουν και πολλοί άλλοι που αδυνατούν να πληρώσουν τους φόρους τους.

Ηδη τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών το διάστημα Ιανουαρίου - Νοεμβρίου δείχνουν υστέρηση στα φορολογικά έσοδα ύψους 678 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, εκφράζονται φόβοι ότι το ποσό αυτό θα διογκωθεί κατά τον τελευταίο μήνα του έτους. Συγκεκριμένα, στελέχη του οικονομικού επιτελείου εκτιμούν ότι οι απώλειες στα έσοδα θα ξεπεράσουν το 1,5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού, κατά τον τελευταίο μήνα του έτους θα πρέπει να εισπραχθούν φόροι ύψους 6,072 δισ. ευρώ. Το ποσό είναι ιδιαίτερα μεγάλο και δύσκολα θα επιτευχθεί ο στόχος. Τα 6,072 δισ. ευρώ θα πρέπει να εισπραχθούν:

• 2,755 από τους άμεσους φόρους, εκ των οποίων 1,665 από τον φόρο εισοδήματος. Τα φυσικά πρόσωπα πρέπει να πληρώσουν 1,1 δισ. ευρώ, ενώ τα νομικά πρόσωπα 361 εκατ. ευρώ. Από τις ειδικές κατηγορίες έχει υπολογιστεί η είσπραξη 188 εκατ. ευρώ. Από τους φόρους στην περιουσία πρέπει να εισπραχθούν μέχρι και την τελευταία μέρα του έτους 390 εκατ. ευρώ.

• 3,317 δισ. ευρώ από τους έμμεσους φόρους. Τα 1,270 υπολογίζεται να προέλθουν από τον ΦΠΑ και 1,860 από τους φόρους κατανάλωσης.

Πάντως, ένα από τα στοιχήματα της κυβέρνησης είναι να αποδείξει στην τρόικα το επόμενο διάστημα μέχρι τις εκλογές ότι ο φορολογικός μηχανισμός λειτουργεί, χωρίς μάλιστα να δέχεται πολιτικές πιέσεις. Τα τελευταία χρόνια, ο κρατικός παρεμβατισμός στους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς είναι μεγάλος, εξέλιξη που έχει αντίκτυπο στα έσοδα του Δημοσίου. Σημειώνεται ότι η τρόικα, ακόμη και στις τελευταίες διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση, ζήτησε την περαιτέρω ανεξαρτητοποίηση της ΓΓΓΔΕ.
Έντυπη

Δεν υπάρχουν σχόλια: