Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

ΛΗΓΕΙ ΣΤΙΣ 19 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ Ακίνητα: Ποιοι θα πληρώσουν μικρότερο και ποιοι μεγαλύτερο φόρο μετά τις αλλαγές στο Ε9 - Υποβάλλονται 50.000 δηλώσεις την ημέρα

ΛΗΓΕΙ ΣΤΙΣ 19 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ

Ακίνητα: Ποιοι θα πληρώσουν μικρότερο και ποιοι μεγαλύτερο φόρο μετά τις αλλαγές στο Ε9 - Υποβάλλονται 50.000 δηλώσεις την ημέρα

Ακίνητα: Ποιοι θα πληρώσουν μικρότερο και ποιοι μεγαλύτερο φόρο μετά τις αλλαγές στο Ε9 - Υποβάλλονται 50.000 δηλώσεις την ημέρα
Προθεσμία 10 ημερών για να διορθώσουν και να συμπληρώσουν τα στοιχεία των ακινήτων τους έχουν οι φορολογούμενοι. To Taxisnet δέχεται καθημερινά «βροχή» αλλαγών στο Ε9, καθώς υποβάλλονται κατά μέσο όρο 50.000 αρχικές και τροποποιητικές δηλώσεις στοιχείων ακινήτων.
Από τις 14 Νοεμβρίου που άνοιξε η ηλεκτρονική εφαρμογή για τις διορθώσεις στο Ε9 έχουν υποβληθεί περίπου 1,5 εκατομμύριο δηλώσεις. Οι φορολογούμενοι που προχώρησαν στην υποβολή αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 για τα έτη 2010-2014 υπερβαίνουν τους650.000, αφού μεγάλος αριθμός ιδιοκτητών διορθώνει τα στοιχεία των ακινήτων του όχι μόνο για το έτος 2014 αλλά και για τα προηγούμενα έτη.
Αυτόματα αμέσως μετά τις τροποποιήσεις στο Ε9 γίνεται νέα εκκαθάριση φόρου. Για τα έτη 2010 -2013 η εκκαθάριση αφορά στον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας και για το 2014 είναι ο ΕΝΦΙΑ. Πάντως χιλιάδες ιδιοκτήτες που διορθώνουν το διάστημα αυτό την περιουσιακή τους εικόνα θα κληθούν να περάσουν από την εφορία προκειμένου να εξηγήσουν για ποιο λόγο μετά τη διόρθωση ο φόρος (ΕΝΦΙΑ) μειώθηκε κατά 300 ευρώ και πάνω.
Η ηλεκτρονική εφαρμογή για τις διορθώσεις στο Ε9 θα είναι ανοιχτή μέχρι τις19 Δεκεμβρίου και οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν:
  • Αρχικές και τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 ετών 2010 έως και 2013 για φυσικά πρόσωπα.
  • Αρχικές και τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 ετών 2011 έως και 2013 για νομικά πρόσωπα.
  • Αρχικές δηλώσεις Ε9 έτους 2014 για φυσικά και νομικά πρόσωπα, στα οποία δεν έχει εκδοθεί πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου.
  • Τροποποιητικές δηλώσεις ΕΝΦΙΑ έτους 2014 για φυσικά και νομικά πρόσωπα, εφόσον έχει εκδοθεί πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου.
Εκτός από τις τροποποιητικές ΕΝΦΙΑ, μεγάλη «ζήτηση» εμφανίζει και η υποβολή αρχικών δηλώσεων Ε9 για το 2010, που σχετίζεται με το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ. Από την 1η Ιανουαρίου 2014 και μετά, σε κάθε μεταβίβαση ακινήτου οι συναλλασσόμενοι πρέπει να προσκομίσουν στον συμβολαιογράφο πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ, από το οποίο να προκύπτει ότι από το 2010 έως και το 2013 έχουν συμπεριλάβει το ακίνητο ή το δικαίωμα επί ακινήτου στις δηλώσεις ΦΑΠ και έχουν καλύψει τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.
Με δεδομένο όμως ότι ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας επιβαλλόταν τα προηγούμενα χρόνια σε όσους είχαν ακίνητη περιουσία υψηλότερη των200.000 ευρώ, είναι χιλιάδες εκείνοι που δεν είχαν υποβάλει καν το έντυπο Ε9. Όλοι αυτοί μέχρι πρότινος έπρεπε πρώτα να πάνε στη ΔΟΥ προκειμένου να υποβάλουν χειρόγραφα το Ε9 για το 2010 και στη συνέχεια να πάρουν το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ για να μεταβιβάσουν το ακίνητό τους. Με την ενεργοποίηση της εφαρμογής, η δήλωση υποβάλλεται ηλεκτρονικά.
Στην περίπτωση όπου οι διορθώσεις αφορούν το Ε9 του 2014 και επηρεάζουν τον ΕΝΦΙΑ, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.
Το εκκαθαριστικό εκδίδεται αυτόματα μετά τις διορθώσεις, αν όμως από την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης προκύπτει επιστροφή φόρου άνω των 300 ευρώ, ο φορολογούμενος θα πρέπει να προσκομίσει στην εφορία τα δικαιολογητικά που επιβεβαιώνουν το λόγο της υποβολής της δήλωσης αυτής.
Στην περίπτωση που, μετά την υποβολή της πρώτης τροποποιητικής δήλωσης υποβληθεί και νέα τροποποιητική, θα διενεργείται σε κάθε περίπτωση νέα εκκαθάριση του φόρου, μετά από έλεγχο των σχετικών δικαιολογητικών, εφόσον προκύπτει μείωση φόρου.
Αν μετά τις διορθώσεις ο φόρος είναι μικρότερος από τον αρχικό και έχουν στο μεταξύ πληρωθεί κάποιες δόσεις, γίνεται συμψηφισμός και οι δόσεις που απομένουν υπολογίζονται εκ νέου.
Αν έχει πληρωθεί ήδη φόρος υψηλότερος από αυτόν που τελικά αναλογεί, ηΦορολογική Διοίκηση θα διενεργήσει (κατόπιν των προβλεπόμενων συμψηφισμών με τυχόν άλλες οφειλές είτε για φόρους, είτε για εισφορές) επιστροφή φόρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: