Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

Μέτρα είσπραξης φορολογικών εσόδων το α΄ εξάμηνο του 2015

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 

Μέτρα είσπραξης φορολογικών εσόδων το α΄ εξάμηνο του 2015

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ
Το 2015 οι ιδιοκτήτες θα έχουν τη δυνατότητα πληρωμής του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) σε 8 ή 9 δόσεις. Σημειώνεται ότι προβλέπεται η είσπραξη 3,5 δισ. ευρώ το 2015 από τους φόρους στην περιουσία.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Σε εμπροσθοβαρές μετατρέπεται το πρόγραμμα του προϋπολογισμού στο σκέλος των εσόδων, προκειμένου να αποφευχθούν στο δεύτερο εξάμηνο του 2015 νέα σκληρά μέτρα, τα οποία θα οδηγήσουν σε πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις. Από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Ιούνιο αναμένεται να εισπραχθεί το μεγαλύτερο τμήμα των φορολογικών εσόδων και δη των φόρων στην περιουσία και του φόρου εισοδήματος. Ο κίνδυνος να επανέλθει η ειδική εισφορά αλληλεγγύης στα επίπεδα του 2014 (για το 2015 είναι μειωμένη κατά 30% ή 400 εκατ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με φέτος) φοβίζει το οικονομικό επιτελείο και ήδη επανασχεδιάζει το εισπρακτικό κομμάτι του προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών και εφόσον επέλθει συμφωνία με τους πιστωτές της χώρας, για το πρώτο εξάμηνο του 2015 υπολογίζεται τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού να ανέλθουν στα 27 δισ. ευρώ από 21,5 δισ. ευρώ που προβλέπει η εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού για το διάστημα αυτό. Οι ίδιοι παράγοντες αναφέρουν ότι η είσπραξη των φόρων μετατίθεται χρονικά στους πρώτους μήνες του έτους, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο δημιουργίας νέας γενιάς ληξιπρόθεσμων οφειλών στο τέλος του 2015, λόγω του ότι οι πολίτες δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν σε μεγάλες οφειλές εντός λίγων μηνών (όπως γίνεται τα τελευταία χρόνια). Συγκεκριμένα για το 2015 προβλέπονται τα εξής:

1. Φόροι στα ακίνητα. Καταβολή της πρώτης δόσης του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) στα τέλη Μαρτίου. Με αυτόν τον τρόπο θα εισέλθουν νωρίτερα στον κρατικό κορβανά έσοδα από ό,τι το τρέχον όπου η πρώτη δόση καταβλήθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου. Το 2015 οι ιδιοκτήτες θα έχουν τη δυνατότητα πληρωμής των φόρων σε 8 ή 9 δόσεις. Σημειώνεται ότι προβλέπεται η είσπραξη 3,5 δισ. ευρώ το 2015 από τους φόρους στην περιουσία.

2. Φόρος εισοδήματος. Η φορολογική δήλωση για τα εισοδήματα του 2014 θα υποβληθεί νωρίτερα από κάθε άλλη φορά. Καταληκτική ημερομηνία θα είναι η 30ή Απριλίου. Αυτό σημαίνει ότι η πρώτη δόση θα πληρωθεί στα τέλη Μαΐου.

3. Συντάξεις. Από τον Ιανουάριο του 2015 θα γίνεται ενιαία παρακράτηση του φόρου στους συνταξιούχους. Η ΗΔΙΚΑ θα διενεργεί ενιαία παρακράτηση φόρου σε κύριες και επικουρικές. Η παρέμβαση αυτή θα αυξήσει τον φόρο εισοδήματος, δεδομένου ότι ολόκληρος ο φόρος των συνταξιούχων θα παρακρατείται μέσα στο έτος μη επιτρέποντάς τους επί της ουσίας να δημιουργήσουν ληξιπρόθεσμα χρέη στο ελληνικό Δημόσιο.

Με αυτόν τον τρόπο μπαίνει ένα τέλος στις ληξιπρόθεσμες οφειλές από τις συντάξεις, δεδομένου ότι θα παρακρατείται σχεδόν το σύνολο του φόρου εντός του έτους.

Επί της ουσίας ο Μάιος, ο Ιούλιος και ο Σεπτέμβριος θα είναι οι πιο σκληροί μήνες του έτους για τους φορολογουμένους, δεδομένου ότι θα πληρώσουν τόσο τη δόση του φόρου εισοδήματος όσο και τη δόση του ΕΝΦΙΑ.

Συνολικά τα φορολογικά έσοδα θα είναι αυξημένα κατά 1,409 δισ. ευρώ σε σχέση με φέτος. Τα επιπλέον έσοδα θα προέλθουν από την αύξηση των φόρων στην άμεση και έμμεση φορολογία χωρίς, σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, να επιβληθούν νέοι φόροι, εκτός από όσους έχουν ήδη ψηφισθεί και θα εφαρμοσθούν για πρώτη φορά το 2015. Συγκεκριμένα περισσότερους φόρους ύψους 484 εκατ. ευρώ θα εισπράξει το Δημόσιο από την άμεση φορολογία (φόρος εισοδήματος, φόρος στην περιουσία) καθώς και 926 εκατ. ευρώ επιπλέον από την έμμεση φορολογία (ΦΠΑ, φόροι κατανάλωσης κ.λπ.).
Έντυπη

Δεν υπάρχουν σχόλια: