Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ Καταργείται η έννοια του «επαγγελματία επενδυτή» στο ΧΑ - Απόσυρση αυτοκινήτων και το 2015

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ

Καταργείται η έννοια του «επαγγελματία επενδυτή» στο ΧΑ - Απόσυρση αυτοκινήτων και το 2015

Καταργείται η έννοια του «επαγγελματία επενδυτή» στο ΧΑ - Απόσυρση αυτοκινήτων και το 2015
Μετά τις ανατροπές στην κτηματαγορά με το «πάγωμα» για δυο χρόνια του φόρου υπεραξίας στις αγοραπωλησίες ακινήτων το υπουργείο Οικονομικών δίνει ανάσες στη Χρηματιστηριακή αγορά και την αγορά των αυτοκινήτων.
Με τροπολογίες που επεξεργάστηκε ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης και θα κατατεθούν εντός των ημερών καταργείται η έννοια του «επαγγελματία επενδυτή» και παρατείνονται για έναν ακόμη χρόνο τα κίνητρα της απόσυρσης αυτοκινήτων.
Ειδικότερα:
1. Καταργείται η έννοια του «επαγγελματία επενδυτή» που υπό προϋποθέσεις οδηγούσε στην επιβολή φόρου με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ ενώ υποχρέωνε τον επενδυτή στο Χρηματιστήριο να ανοίξει βιβλία. Σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος για να θεωρηθεί ένας επενδυτής «επαγγελματίας» θα πρέπει σωρευτικά με βάση τις ισχύουσες διατάξεις να συντρέχουν οι παρακάτω προϋποθέσεις:
- Να έχει πραγματοποιήσει κατά μέσο όρο τουλάχιστον δέκα χρηματιστηριακές συναλλαγές, συνολικής αξίας τουλάχιστον 250.000 ευρώ, ανά τρίμηνο, στη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων τριμήνων και
- Η αξία χαρτοφυλακίου του φορολογούμενου, οριζόμενου ως καταθέσεις μετρητών συν τίτλους, να υπερβαίνει τις 500.000 ευρώ, σε μία τουλάχιστον χρονική στιγμή στη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων τριμήνων.
2. Αλλαγές αναμένονται και στο φόρο υπεραξίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα δίνεται η δυνατότητα συμψηφισμού κερδών – ζημιών για όλα τα επενδυτικά προϊόντα.
3. Παρατείνονται τα κίνητρα απόσυρσης αυτοκινήτων έως τις 20 Δεκεμβρίου 2015. Αφορούν αυτοκίνητα με άδεια κυκλοφορίας έως τις 31 Δεκεμβρίου 2001.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδεχομένως να υπάρξει και κατάργηση του τεκμηρίου αυτοπαράδοσης για απούλητα ακίνητα καθώς και αύξηση από τις 60 στις 90 ημέρες για το χρονικό διάστημα εντός του οποίου πρέπει να εξεταστεί μια ενδικοφανής προσφυγή στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών
Μαρία Βουργάνα

Δεν υπάρχουν σχόλια: