Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

Φόρος 26% (!) στις πωλήσεις ακινήτων – Ποιος θα θωρείται επαγγελματίας πωλητής

Πέμπτη, 11 Δεκεμβρίου 2014 09:31

Φόρος 26% (!) στις πωλήσεις ακινήτων – Ποιος θα θωρείται επαγγελματίας πωλητής

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Φόρος 26% (!) στις πωλήσεις ακινήτων – Ποιος θα θωρείται επαγγελματίας πωλητής
Όποιος πουλήσει τρία ακίνητα μέσα σε μια διετία, θεωρείται επαγγελματίας και φορολογείται όχι με τον φόρο υπεραξίας αλλά με φόρο εισοδήματος και συντελεστή 26% επί της συναλλαγής.
Γράφει:  

Το απίστευτο και όμως αληθινό το προβλέπει ο φορολογικός νόμος 4172/2013. Υποτίθεται ότι το μέτρο θα εξειδίκευε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων με σχετική εγκύκλιο.
Εκδόθηκε χθες η εγκύκλιος αλλά η ΓΓΔΕ προφανώς υπό τον φόβο των αντιδράσεων συμπεριέλαβε στην εγκύκλιο μόνο έναν… χρησμό «Εφιστούμε την προσοχή στους φορολογουμένους και τους συμβολαιογράφους όσον αφορά τις διατάξεις περί επιχειρηματικής δραστηριότητας και επιχειρηματικής συναλλαγής, κατά το άρθρο 21 του ν. 4172/2013» αναφέρει η εγκύκλιος. Τι εννοεί λοιπόν η ποιήτρια; Σε ποιον εφιστά την προσοχή; Σύμφωνα με πληροφορίες, η αρχική μορφή της εγκυκλίου ήταν άκρως αποκαλυπτική.
Περιελάμβανε αναλυτικά παραδείγματα που εξηγούσαν το πώς ακριβώς θα αντιμετωπιζόταν ένας «επαγγελματίας πωλητής». Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν ειδικά από τους συμβολαιογράφους οι οποίοι πρώτοι αντιλήφθηκαν τι ερχόταν, τα παραδείγματα αφαιρέθηκαν και έμεινε ο …χρησμός.
Το θέμα είναι τι θα γίνεται στην πραγματικότητα. Οι προφορικές απαντήσεις που δίνουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών πάνω στο θέμα είναι αποκαλυπτικές:
Έστω ότι κάποιος έχει ένα ακίνητο το οποίο είναι «σπασμένο» στα τρία με σύσταση οριζοντίου ιδιοκτησία και θέλει να το πουλήσει. Π.χ είναι ένα διόροφο το οποίο έχει χωριστεί σε δύο διαμερίσματα δύο αποθήκες και δύο γκαράζ. Αυτές πόσες συναλλαγές είναι; Έξι; Και ας συμπεριλαμβάνονται στο ίδιο συμβόλαιο; Ή λογίζεται ως μια συναλλαγή ανεξάρτητα από τον αριθμό των ιδιοκτησιών που θα περιλαμβάνονται στο συμβόλαιο;
Δυστυχώς η απάντηση που δίνουν οι ιθύνοντες του υπουργείου Οικονομικών είναι η πρώτη. Κι όταν θα έρθουν τα πρώτα σπασμένα συμβόλαια στην επιφάνεια, οι αντιδράσεις θα είναι πολύ μεγάλες.
Μετά τον επαγγελματία επενδυτή, ο επαγγελματίας πωλητής ακινήτων

Δεν υπάρχουν σχόλια: