Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

Πτώση 37% καταγράφουν οι τιμές στα ακίνητα τα τελευταία έξι χρόνια

Πτώση 37% καταγράφουν οι τιμές
στα ακίνητα τα τελευταία έξι χρόνια

Πρώτη καταχώρηση: 17/12/2014 - 10:49
Τελευταία δημοσίευση: 10:49Επικαιρότητα
Πτώση 37% καταγράφουν οι τιμές στα ακίνητα τα τελευταία έξι χρόνια
Aπό  το 2008 μέχρι και το φετινό εννεάμηνο, η συνολική μείωση των τιμών των κατοικιών πανελλαδικά αγγίζει το 37,1% όπως υπογραμμίζει η ανάλυση της Τράπεζας της Ελλάδας.
Ωστόσο τονίζεται ότι με βάση τα αποτελέσματα της σχετικής έρευνας που διεξάγει η ΤτΕ, μεταξύ των κτηματομεσιτικών γραφείων και συμβούλων ακίνητης περιουσίας, η μείωση των τιμών είναι ακόμα μεγαλύτερη κατά το διάστημα της κρίσης, ξεπερνώντας το 50%. 
 Η ΤτΕ αποδίδει τη μείωση στην φορολογική επιβάρυνση της ακίνητης περιουσίας τα τελευταία χρόνια ,στην εμβάθυνση της κρίσης στην αγορά ακινήτων και τη σημαντική αποθάρρυνση της ζήτησης"
Πρωταθλητής στην πτώση τιμών στις κατοικίες, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, είναι η Θεσσαλονίκη με υποχώρηση που αγγίζει το 39% (38,8%), ενώ ακολουθούν η Κατερίνη (περίπου 36%), η Χαλκίδα (35,4%), η Καβάλα (34,4%), τα Τρίκαλα (33,3%) και η Αθήνα (32,2%).
Αντίθετα, περιορισμένες είναι οι απώλειες σε κάποιες από τις μικρότερες πόλεις της περιφέρειας και κυρίως στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, όπως η Κομοτηνή, η Ξάνθη και η Αλεξανδρούπολη στις οποίες οι τιμές υποχώρησαν μεταξύ 15% και 17%.
Το ίδιο ισχύει και για δύο από τις πέντε μεγαλύτερες πόλεις της χώρας όπου η πτώση των τιμών ήταν σχετικά περιορισμένη σε σχέση με την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.
Στην Πάτρα οι τιμές υποχωρούν κατά 22,4% και στο Ηράκλειο 21,9%. Μεταξύ 11% και 18% υποχώρησαν την ίδια περίοδο τα ενοίκια, χωρίς να υπάρχουν αναλυτικά στοιχεία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των μεσιτικών γραφείων που συνεργάζονται με την ΤτΕ, οι εκπτώσεις που προσφέρουν οι ιδιοκτήτες σε σχέση με τη (χαμηλή έναντι του 2008) τιμή που αναγράφεται στις αγγελίες αγγίζουν το 18%.

Η έρευνα της ΤτΕ στηρίχθηκε σε δείγμα περίπου 283.000 εκτιμήσεων που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια. Από την ανάλυση του δείγματος προκύπτουν ενδιαφέροντα συμπεράσματα για τους παράγοντες που επηρεάζουν την τιμή ενός ακινήτου. Προκύπτει πως για κάθε ένα τετραγωνικό μέτρο που αυξάνεται η επιφάνεια ενός διαμερίσματος, η αξία αυξάνεται κατά 1,6%. Ταυτόχρονα για κάθε χρόνο παλαιότητας του διαμερίσματος η αξία του υποχωρεί κατά 1,6%.
εκτύπωση

Δεν υπάρχουν σχόλια: