Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ Ολο το σχέδιο για τις εντάξεις στο σχέδιο πόλης 500.000 στρεμμάτων

ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ

Ολο το σχέδιο για τις εντάξεις στο σχέδιο πόλης 500.000 στρεμμάτων


TOY ΚΟΣΜΑ ΖΑΚΥΝΘΙΝΟΥ
kzakinthinos@pegasus.gr
Οριζόντια μείωση των εισφορών σε χρήμα για όσα ακίνητα εντάσσονται στο σχέδιο πόλης, αύξηση των δόσεων, καθώς και δυνατότητα μεταβίβασης του ακινήτου, ακόμα και αν δεν έχουν εξοφληθεί στο σύνολό τους οι υποχρεώσεις εισφοράς σε χρήμα, προβλέπει το νομοσχέδιο που αναμένεται -εκτός απροόπτου- να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή, από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Νίκο Ταγαρά.
Οι διαδικασίες ένταξης στο σχέδιο πόλεως χιλιάδων στρεμμάτων γης και η διευθέτηση μιας σειράς από ζητήματα που αφορούν την εκτός σχεδίου δόμηση «ξεπαγώσουν» πρακτικά στις αρχές του ερχόμενου Ιανουαρίου 2015, με τη ψήφιση του νομοσχεδίου «Πράξεις εισφοράς σε γη και σε χρήμα - Ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις». Το αναθεωρημένο κείμενο, που επεξεργάστηκε το υπουργείο Περιβάλλοντος, δίνει οριστικές λύσεις σε περισσότερα από 500.000 στρέμματα -εκ των οποίων τα 60.000 στρέμματα στην Αττική- που βρίσκονται σε διαδικασία ένταξης στο σχέδιο πόλης ή έχουν πολεοδομηθεί αλλά δεν έχουν εφαρμοστεί τα σχέδια.
Όπως επισήμανε χθες ο υπουργός, οι μηνιαίες δόσεις γίνονται 108, επιτρέποντας έτσι την εξόφληση έως και εννέα χρόνια. Στο σχέδιο νόμου προβλέπεται επίσης η δυνατότατα μεταφοράς συντελεστή δόμησης από τα απαλλοτριωμένα οικόπεδα ως μορφή αποζημίωσης. Επιπλέον, σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, τα απαλλοτριωμένα ακίνητα θα επιστρέφονται στους ιδιοκτήτες τους όταν αυτά παραμένουν αναξιοποίητα για δεκαετίες, επειδή δεν ήταν εφικτό οι δήμοι να διαθέσουν τα απαραίτητα κονδύλια για τις απαλλοτριώσεις λόγω οικονομικών δυσχερειών ή κωλυσιεργίας. Οι δήμοι ωστόσο θα έχουν τη δυνατότητα επανυποβολής απαλλοτρίωσης για συγκεκριμένους όμως λόγους.
Εισφορές
Στόχος του υπουργείου είναι το νομοσχέδιο να ψηφιστεί εντός του έτους, έτσι ώστε από τις αρχές του επόμενου χρόνου να τεθούν σε εφαρμογή οι νέες κλίμακες ποσοστού εισφοράς, στις οποίες προβλέπεται για ιδιοκτησίες έως 500 τ.μ. το ποσοστό εισφοράς να ανέρχεται στο 15% της αξίας (σήμερα καταβάλλεται 10% έως τα 250 τ.μ. και 20% από 250 τ.μ. έως 500 τ.μ.), για ιδιοκτησία από 500 τ.μ. έως 1.000 τ.μ. ποσοστό 20% (από 30% που ισχύει σήμερα), για ιδιοκτησία από 1.000 τ.μ. έως 2.000 τ.μ. ποσοστό 30% (από 40%), για 2.000 τ.μ. έως 10.000 τ.μ. ποσοστό 40% (από 50%) και για τμήμα ιδιοκτησίας πάνω από 10.000 τ.μ. το ποσοστό ανέρχεται σε 50% (από 60%).
Με την ισχύουσα νομοθεσία για τον υπολογισμό εισφορών σε γη λαμβάνεται ως ιδιοκτησία το σύνολο της επιφάνειας που αντιστοιχούσε σε κάθε ιδιοκτήτη πριν από τη 10.3.1982, γεγονός που επιφορτίζει τη διαδικασία με επιπρόσθετο έλεγχο τίτλων. Πρακτικά, η διαδικασία είχε ως αποτέλεσμα την έλλειψη στοιχείων, ασυμβατότητα πράξεων με την πραγματική νομική κατάσταση των ακινήτων και την ύπαρξη μιας παράλληλης και διαφορετικής διαδικασίας σε σχέση με αυτή των κτηματολογικών εγγραφών. Πλέον, με την προτεινόμενη τροποποίηση ως αντίστοιχη ιδιοκτησία λαμβάνεται το αυτοτελές γεωτεμάχιο όπως αυτό ορίζεται στο Εθνικό Κτηματολόγιο, γεγονός το οποίο προσφέρει επιτάχυνση των διαδικασιών και συμβατότητα με τα τηρούμενα στοιχεία του Εθνικού Κτηματολογίου.
Δασικές εκτάσεις 
Ταυτόχρονα, προβλέπεται η «νομιμοποίηση» έναντι χρηματικής αμοιβής των εκχερσωμένων -δίχως άδεια- δασικών εκτάσεων, των οποίων η γεωργική ή δενδροκομική εκμετάλλευση δεν έχουν ιδιαίτερη δασοπονική αξία. Ειδικότερα, με στόχο την προαγωγή της στήριξης του πρωτογενούς τομέα, θα συνεχιστεί η γεωργική εκμετάλλευση εκτάσεων δασικού χαρακτήρα, που είχαν εκχερσωθεί χωρίς άδεια μετά την ισχύ του Συντάγματος και έως την 7η Μαρτίου 2007, με την προϋπόθεση ότι οι εκτάσεις αυτές διατηρούν τη χρήση αυτή ανελλιπώς μέχρι σήμερα.
Το όριο της 7ης Μαρτίου 2007 επελέγη διότι κατά τον χρόνο εκείνο ξεκίνησε η αεροφωτογράφηση του συνόλου της χώρας από την «ΕΚΧΑ Α.Ε.», βάσει της οποίας δύναται να προσδιοριστούν με αντικειμενικό τρόπο και με ασφάλεια οι εκχερσωμένες για την ανωτέρω χρήση εκτάσεις.
Η ανωτέρω διάταξη αποτελεί σημαντική αναπτυξιακή παρέμβαση για τον πρωτογενή αγροτικό τομέα στις σημερινές συνθήκες καθώς επιλύει θεσμικά προβλήματα και βοηθά χιλιάδες αγρότες που καλλιεργούν ήδη εδώ και πολλά χρόνια αγροτικές εκτάσεις δασικού χαρακτήρα. Αντίστοιχη διάταξη ισχύει ήδη για εκτάσεις που καλλιεργούνταν προ του 1975. Όπως επισήμανε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Νίκος Ταγαράς, προϋπόθεση για την «τακτοποίηση» των συγκεκριμένων εκτάσεων αποτελεί η διατήρηση του γεωργικού τους χαρακτήρα ανελλιπώς έως σήμερα.
Η «τακτοποίηση» θα γίνεται με την καταβολή χρηματικού ανταλλάγματος, το οποίο δεν έχει ακόμη οριστεί αλλά, σύμφωνα με τον Ν. Ταγαρά, θα είναι μικρότερο από ότι ισχύει σήμερα. Το αντάλλαγμα θα μπορεί να καταβάλλεται σε περίπου 100 μηνιαίες δόσεις των 100 ευρώ.
Μετά την εξόφληση του προστίμου, τα πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής που μπορεί να έχουν εκδοθεί θα ανακαλούνται ακόμη κι αν τελεσιδίκησαν στο δικαστήριο. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, οι συγκεκριμένες διατάξεις θα βοηθήσουν χιλιάδες αγρότες που καλλιεργούν ήδη εδώ και πολλά χρόνια αγροτικές εκτάσεις δασικού χαρακτήρα, οι οποίοι μάλιστα όπως ανέφερε «έπαιρναν και κοινοτικές επιδοτήσεις».
Νέες εμπορικές ζώνες σε Πλάκα και Εξάρχεια
Οριστικές λύσεις στο χρόνιο πρόβλημα μεταβίβασης τίτλων και αδειών εγκατάστασης βοηθητικών χώρων στις «απαγορευμένες» περιοχές των Εξαρχείων, Μουσείου, Λόφου Στρέφη και Πλάκας της Αθήνας προβλέπουν οι συμπληρωματικές διατάξεις του νομοσχεδίου «Πράξεις εισφοράς σε γη και σε χρήμα - Ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις».
Με το νομοσχέδιο επιχειρείται η άρση της αυστηρής εφαρμογής των Προεδρικών Διαταγμάτων, που προέβλεπαν εκτεταμένη απαγόρευση λειτουργίας νέων εμπορικών καταστημάτων, παραδοσιακών ταβερνών, καφενείων και καταστημάτων, δίδοντας τη δυνατότητα δημιουργίας νέων ψυχαγογικών και εμπορικών κέντρων. Συγκεκριμένα, όσες χρήσεις προϋπήρχαν της 23.11.1982, ήταν ήδη εγκατεστημένες εντός κτιρίων χαρακτηρισθέντων ως διατηρητέων με ατομική διοικητική πράξη, είναι δυνατή η συνέχιση λειτουργίας τους, επιτρέποντας επιπλέον τη μεταβίβαση της σχετικής αδείας σε νέο ιδιοκτήτη. Ταυτόχρονα, με το νομοσχέδιο επιτρέπεται πλέον και η εγκατάσταση επιπλέον βοηθητικών χώρων στον α' όροφο του διατηρητέου, όταν η κύρια χρήση είναι εγκατεστημένη στο ισόγειο, ενώ επιτρέπεται -με έγκριση του δήμου- η μεταβίβαση των υφιστάμενων χρήσεων σε περιπτώσεις συνταξιοδότησης ή θανάτου του ιδιοκτήτη, εφόσον βέβαια οι επιχειρήσεις λειτουργούν με νόμιμη άδεια.
Τι προβλέπει
• Οριστικές λύσεις για πάνω από 500.000 στρέμματα δίνει το νομοσχέδιο
• Τα 60.000 στρέμματα βρίσκονται στην Αττική
• Στην αποπληρωμή των οφειλόμε- νων ποσών οι μηνιαίες δόσεις γίνονται 108
• Προβλέπεται έκπτωση 20% επί του αρχικού ποσού εισφοράς σε χρήμα στα ακίνητα που εκδόθηκαν πράξεις μετά την 1η Ιανουαρίου 2010.
• Καθορίζεται έκπτωση 25% για ακίνητα που έχουν ενταχθεί στο σχέδιο πόλης προτού ισχύσει ο νόμος 1337/83

Δεν υπάρχουν σχόλια: