Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Με κλειδάριθμο οι αλλαγές στο Ε-9 για ανηλίκους με ακίνητα

Με κλειδάριθμο οι αλλαγές στο Ε-9 για ανηλίκους με ακίνητα

spiti-paidi-630.jpg

Με κλειδάριθμο οι αλλαγές στο Ε-9 για ανηλίκους με ακίνητα Από μικροί στα «βάσανα» της εφορίας μπαίνουν οι ανήλικοι που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα
Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) δεν μερίμνησε εγκαίρως προκειμένου να λύσει το τεχνικό πρόβλημα που υπήρχε με τη δήλωση των στοιχείων ακινήτων που ανήκουν σε ανήλικα παιδιά (και προστατευόμενα μέλη) από τον περασμένο Φεβρουάριο, με αποτέλεσμα τώρα να στέλνονται στο μητρώο της εφορίας για να λάβουν κωδικούς εισόδου στο Taxisnet ώστε να καταστούν εφικτές οι διορθώσεις.
Σε οδηγό που εξέδωσε η ΓΓΔΕ για τη συμπλήρωση του ηλεκτρονικού εντύπου Ε9 ορίζεται ότι «η δήλωση στοιχείων ακινήτων ανήλικου τέκνου υποβάλλεται στο όνομα του ανήλικου τέκνου, από τους υπόχρεους γονείς, με τους προσωπικούς κωδικούς του τέκνου».
Αυτό σημαίνει ότι και οι ανήλικοι θα πρέπει να αποκτήσουν κλειδάριθμο και κωδικούς πρόσβασης στο Τaxisnet. Μέχρι πέρυσι η δήλωση στοιχείων ακινήτων ανηλίκου προστατευόμενου τέκνου έπρεπε να υποβληθεί από τον υπόχρεο γονέα, με τη χρήση του ονόματος χρήστη και κωδικού πρόσβασης του ιδίου, στο όνομα του ανήλικου τέκνου.
Τώρα όμως, για να υποβληθούν οι δηλώσεις αυτές, τα ανήλικα τέκνα θα πρέπει να πιστοποιηθούν από τους γονείς τους ως «χρήστες» των υπηρεσιών του συστήματος ΤΑΧΙSNET και να λάβουν ξεχωριστούς κλειδάριθμους και κωδικούς πρόσβασης στο σύστημα ΤΑΧΙSNET, τους οποίους βεβαίως θα χρησιμοποιούν οι γονείς.
Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζουν πάντως ότι για την ώρα το σύστημα του taxisnet επιτρέπει και την πρόσβαση των γονέων στα στοιχεία των ακινήτων που έχουν περάσει στα ανήλικα και προστατευόμενα παιδιά τους. Σταδιακά όμως η δυνατότητα αυτή θα σταματήσει και οι διορθώσεις στα ακίνητα όπως και η καταχώριση κάποιο νέου περιουσιακού στοιχείου θα πρέπει να γίνεται από τον ιδιόκτητη, όποιος και αν είναι, με τους προσωπικούς κωδικούς του. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: