Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

Τα φορολογικά… κάλαντα των εορτών

Παρασκευή, 26 Δεκεμβρίου 2014 12:33

Τα φορολογικά… κάλαντα των εορτών

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Τα φορολογικά… κάλαντα των εορτών

Εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι θα περάσουν από τα γκισέ της εφορίας ή από κάποια τράπεζα μέχρι το τέλος της χρονιάς για να καλύψουν κάποια φορολογική εκκρεμότητα τους.
Γράφει ο Απόστολος Αλωνιάτης
Αν και, γιορτινές μέρες, θα θέλαμε να μην θυμόμαστε τέτοιες υποχρεώσεις, τις κωδικοποιήσουμε ώστε να μην τις ξεχάσετε:
Δόσεις φορολογίας εισοδήματος
Όσοι φορολογούμενοι πήραν το εκκαθαριστικό τους μετά τον Ιούλιο, καλούνται να πληρώσουν την τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος, μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.
Επιπλέον, ως το τέλος Δεκεμβρίου, πρέπει να εξοφλήσουν τη 2η δόση, οι περίπου 30.000 οφειλέτες του Δημοσίου, οι οποίοι εντάχθηκαν στη νέα ρύθμιση χρεών.
Τέταρτη δόση του ΕΝΦΙΑ
Τη τελευταία ημέρα του χρόνου, υπάρχει η υποχρέωση να πληρωθεί η 4η δόση του ΕΝΦΙΑ. Για όσους δεν έχουν εξοφλήσει προηγούμενες δόσεις, μπορούν να μπουν στο σύστημα και να υποβάλουν πάγια ρύθμιση, ώστε να πληρώσουν τη σχετική υποχρέωση σε 12 δόσεις.
Τέλη κυκλοφορίας – Κατάθεση πινακίδων
Λίγες ημέρες απομένουν ως την ημερομηνία που θα πρέπει να εξοφληθούν τα τέλη κυκλοφορίας. Να υπενθυμίσουμε ότι τα τέλη μπορούν να εξοφληθούν έως τις 31 Δεκεμβρίου. Όσοι δεν τα πληρώσουν μέχρι την ημερομηνία αυτή, καλούνται να πληρώσουν σαν πρόστιμο το διπλάσιο ποσό.
Μέχρι την ίδια ημερομηνία έχουν στη διάθεσή τους, όσοι θέλουν να καταθέσουν πινακίδες, ώστε να αποφύγουν τα τέλη κυκλοφορίας για το 2015 και το τεκμήριο διαβίωσης στη φορολογική δήλωση που θα υποβάλουν το 2016.
Να θυμίσουμε ότι για την κατάθεση των πινακίδων είναι αναγκαία:
1. Άδεια κυκλοφορίας αυτοκινήτου
2. Πινακίδες
3. Φωτοτυπία της δήλωσης εισοδήματος, όπου να αποδεικνύεται ποιος είναι ο κάτοχος του Ι.Χ.
4. Απόδειξη πληρωμής των τελών κυκλοφορίας του τρέχοντος έτους
5. Υπεύθυνη δήλωση ότι το αυτοκίνητο, θα σταθμεύσει σε κλειστό ιδιόκτητο χώρο
6. Την ταυτότητά του ή σχετική εξουσιοδότηση, αν ο ίδιος δεν είναι ο ιδιοκτήτης.
Συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών – προμηθευτών 2013
Ακόμη περίπου 1.000.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες, θα πρέπει ως το τέλος του τρέχοντος έτους να υποβάλλουν τις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών προμηθευτών οικονομικού έτους 2014 (συναλλαγές-τιμολόγια 2013). Όσοι ξεχάσουν, και δεν υποβάλουν, ενώ οφείλουν, θα επιβαρυνθούν με το πολύ υψηλό πρόστιμο των 1.200 ευρώ.
Υποβολή δήλωσης εκχώρησης στο Δημόσιο, εισοδημάτων από την εκμίσθωση ακινήτων και από τόκους δανείων
Σύμφωνα με το άρθρο 4 παρ. 7 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ΚΦΕ), εισοδήματα από την εκμίσθωση ακινήτων και από τόκους δανείων που θεωρούνται ότι έχουν αποκτηθεί κατά τις διατάξεις του ΚΦΕ και τα οποία αποδεδειγμένα δεν έχουν εισπραχθεί από τον δικαιούχο, επιτρέπεται να μην συνυπολογίζονται στο συνολικό καθαρό εισόδημά του, εφόσον εκχωρηθούν στο Δημόσιο χωρίς αντάλλαγμα. Η εκχώρηση γίνεται με απλή έγγραφη δήλωση του υπόχρεου σε φόρο, η οποία υποβάλλεται στον αρμόδιο για τη φορολογία του προϊστάμενο της ΔΥΟ, μέσα στο οικονομικό έτος, στο οποίο τα εισοδήματα αυτά υπόκεινται σε φόρο. Μαζί με τη δήλωση αυτή, παραδίδονται στον προϊστάμενο της ΔΟΥ τα αποδεικτικά έγγραφα της εκχωρούμενης απαίτησης και με την ίδια δήλωση ο εκχωρών βεβαιώνει ότι δεν κατέχει κανένα άλλο αποδεικτικό στοιχείο. Το Δημόσιο υποκαθίσταται στα δικαιώματα του εκχωρητή.
Να θυμίσουμε ότι η διαδικασία αυτή προβλέπεται από τον προηγούμενο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ΚΦΕ ν. 2238/1994) και δεν υπάρχει στο νέο ΚΦΕ (ν.4172/2013). Άρα είναι η τελευταία χρονιά που επιτρέπεται η υποβολή αυτής της εκχώρησης.
Λοιπές υποχρεώσεις
Για όσα φυσικά πρόσωπα είναι και επιτηδευματίες ή ατομικές οντότητες, όπως θα λέμε από 01.01.2015 και μετά, που έχουν εφαρμογή τα Ελληνικά Λογιστικά πρότυπα (ν.4308/2014), έχουν και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την επαγγελματική τους ιδιότητα.
Αυτές δεν είναι άλλες από το ΙΚΑ του Νοεμβρίου, το ΦΠΑ του ίδιου μήνα αν έχουν διπλογραφικά βιβλία, τους συγκεντρωτικούς πίνακες ενδοκοινοτικών συναλλαγών και Ιντρασταντ, για όσους έχουν πραγματοποιήσει ενδοκοινοτικές συναλλαγές μέσα στο Νοέμβριο.
Ρύθμιση δόσεων
Να θυμίσουμε ότι οι φορολογούμενοι μπορούν να ρυθμίσουν σε 72 ή 100 δόσεις χρέη που έχουν βεβαιωθεί μέχρι την 01.10.2014. Από τη συγκεκριμένη ρύθμιση εξαιρούνται οι δόσεις του φόρου εισοδήματος 2014 και οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ, που λήγουν μετά την 01.10.2014.
Για τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ, του φόρου εισοδήματος και για κάθε άλλη υποχρέωση που βεβαιώθηκε μετά την 01.10.2014, οι φορολογούμενοι μπορούν να κάνουν την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων.
Αναδημοσίευση από την εφημερίδα F&M Voice της Πέμπτης 24 Δεκεμβρίου, που κυκλοφορεί στα περίπτερα


Δεν υπάρχουν σχόλια: