Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2014

Προεκλογική φορο-τροπολογία στη Βουλή

Προεκλογική φορο-τροπολογία στη Βουλή

vouli.jpg

EUROKINISSI
Σε προεκλογική ρότα κινείται η 48σέλιδη τροπολογία-νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών, με την οποία «κλείνουν» σημαντικές φορολογικές εκκρεμότητες, για πολλές από τις οποίες έχουν... άποψη και οι δανειστές.
Μεταξύ των άλλων, οι διατάξεις αφορούν: στην επέκταση των κινήτρων απόσυρσης Ι.Χ και το 2015, το «πάγωμα» του φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων έως το τέλος του 2016, την παράταση για ένα χρόνο της προθεσμίας παραγραφής φορολογικών υποθέσεων που λήγει στο τέλος του 2014, την παράταση μέχρι τις 31-12-2018 (λήγει 31-12-2014) της ισχύος  των διατάξεων που προβλέπουν περιορισμό στο 90% των ετήσιων αποδόσεων υπέρ τρίτων από τον κρατικό προϋπολογισμό, με παρακράτηση του υπολοίπου (10%) ως δημοσίου εσόδου, καθώς και το «πάγωμα» μέχρι την 1-1-2019 των ενοικίων που καταβάλλει το Δημόσιο για τη στέγαση των υπηρεσιών κλπ.
Ακόμη, με την τροπολογία:
  • Δεν υφίσταται «επαγγελματίας επενδυτής». Η υπεραξία των μετοχών θα φορολογείται με 15%. Παράλληλα δίνεται η δυνατότητα συμψηφισμού κερδών - ζημιών για όλα τα επενδυτικά προϊόντα.
  • Ο κατασκευαστής δεν είναι υπόχρεος καταβολής ΦΠΑ για απούλητα ακίνητα.
  • Απαλλάσσονται από το φόρο υπεραξίας μετοχών και οι τίτλοι που αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης σε οργανωμένη αγορά και έχουν αποκτηθεί μετά την 1-1-2009 (μέχρι σήμερα απαλλάσσονταν οι τίτλοι που διαπραγματεύονταν σε χρηματιστηριακή αγορά).
  • Οι αλλαγές που έγιναν στην ακίνητη περιουσία των φορολογούμενων και υπάρχουν την 1/1/2015 θα πρέπει να δηλωθούν έως τις 31 Μαρτίου 2015. Ενώ, οι μεταβολές που γίνονται στην ακίνητη περιουσία των φορολογούμενων από την 1/1/2015 και μετά θα πρέπει να δηλώνονται εντός τριάντα ημερών στο Ε9.
  • Για τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων που τηρούν απλογραφικά βιβλία και τον υπολογισμό των αποτελεσμάτων τους για τη χρήση 2013 θεωρείται ως απογραφή έναρξης το 10% των αγορών της χρήσης του 2013 και ως απογραφή λήξης το 10% των αγορών του φορολογικού έτους 2014.
  • Δεν χάνουν το δικαίωμα έκπτωσης από ΦΠΑ επενδυτικά αγαθά επιχειρήσεων τα οποία δεν έχουν τεθεί σε χρήση.
Μιλώντας στη Βουλή ο Γκίκας Χαρδούβελης, χαρακτήρισε και όλες τις τροπολογίες που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών, «δικαιολογημένες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: